120 de români au fost luaţi ca sclavi în Cehia, Spania şi Italia. Citeşte şi despre muncitorii obligaţi să mănânce câini!
0Mai multe persoane au fost înşelate de o grupare infracţională care intermedia contracte de muncă în străinătate în care era oferită cazare gratuită şi salarii de 800-1200 de euro pe lună. Ajunşi acolo însă, muncitorii erau cazaţi în condiţii mizere pentru care erau obligaţi să plătească cu toate că nu li se dădeau salariile. Victimele erau racolate prin intermediul unor firme din Bucureşti, Ilfov, Iaşi, Braşov şi Să
UPDATE 14:20 Un caz similar s-a întâmplat în luna februarie a acestui an, atunci când poliţia spaniolă a arestat o familie de români din Coruna pentru trafic de persoane, toate cele şase victime fiind români. Sub pretextul unui loc de muncă bine plătit şi cazare gratuită, românii erau de fapt obligaţi să lucreze la firma lor de construcţii, fără să le plătească vreun salariu. Lucrau o normă de 12 ore pe zi, fără întrerupere şi fără să mănânce. Cazarea promisă era, de fapt, o cameră de zece metri pătraţi unde locuiau până la 12 persoane. Nu li se permitea să facă duş decât o dată pe lună, şi atunci cu apă rece şi muncitorii nu aveau voie să-şi spele hainele.
Când au fost salvaţi, nu au mai putut să se abţină, izbucnind în lacrimi şi mulţumind poliţiştilor că i-au scăpat de crudul coşmar.
"Eram obligaţi să furăm, sub ameninţări, şi ni se permitea să mănâncăm doar din gunoi sau carne pentru câini, expirată, pentru că era cea mai ieftină. Un euro kilogramul", relata în urmă cu patru luni, una dintre victime, pentru ziarul Adevărul.
În perioada 2009-2011, un număr foarte mare de persoane, trimise la muncă în Cehia, Spania şi Italia, au fost exploatate prin muncă de angajatorii straini.
Românii erau cazaţi în spaţii insalubre, cu igrasie şi insecte în camere, fără paturi, apă curentă şi căldură. Pentru toate acestea ei erau obligaţi să platească diferite sume de bani cu toate că patronul nu le plătea salariile promise care ar fi trebuit să fie între 800 şi 1200 de euro, transmite ProTV.
Ei primeau bani doar cât să nu moară de foame forţaţi fiind să renunţe la muncă. În acest fel erau înlocuiţi cu alte serii de muncitori care plăteau comisioane de până la 1200 de lei firmelor de plasare din România. Profiturile erau împărţite între racolatorii români şi angajatorii străini.
Schimbau firmele ca să li se piardă urma
Membrii grupării şi-au infiinţat mai multe societăţi comerciale de plasare a forţei de muncă. Ei lucrau cu o firmă pentru scurt timp, după care activitatea era transferată pe o societate noua, despre care victimele nu aveau cum sa afle nimic.
Procurorii au declanşat urmarirea penală faţă de 22 de persoane, care sunt acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane. Astăzi au loc 21 de percheziţii domiciliare simultane în Bucureşti, Iaşi, Ilfov, Braşov şi Sălaj şi la sediile firmelor.
Vom reveni cu amănunte.