VIDEO Bucureşti: Darul pentru Dumnezeu are un preţ: 1.500 de lei
0Tariful pentru o cununie la Biserica Elefterie din zona Operei este impus de către preot, banii sunt luaţi fără chitanţă, iar justificarea este mistică: faceţi un dar lui Dumnezeu.
Din cele opt biserici prinse în ancheta redactorilor „Adevărul de Seară”, singura în care te poţi cununa şi gratis este Mănăstirea Caşin. Cea mai scumpă este „Elefterie”, unde tariful ajunge la 1.500 de lei. Odată deschis sezonul nunţilor, reporterii „Adevărul de seară“ s-au pus în pielea unor tineri însurăţei care vor să se cunune religios şi au aflat că pentru a se „da la lege” într-o biserică din Capitală trebuie să plătească între 600 şi 1.500 de lei.
VIDEO Cum se cumpără cununiile religioase la bisericile de fiţe din Capitală
Tarifele tocmite de preoţii bucureşteni pentru o cununie au grijă să ţină cont în stabilirea preţului şi de greutăţile lumeşti ale bisericii. Ca nişte adevăraţi „vistiernici“, preoţii eliberează chitanţă doar pentru o mică parte din sumă, restul banilor fiind de fapt „o donaţie“ pentru sfântul lăcaş. Singura biserică a cărui preot s-a arătat dispus să nu perceapă onorariu a fost Mănăstirea Caşin, situată în zona Arcului de Triumf. „Vă spun doar atât: în lunile de iarnă ne vin gazele chiar şi 60 de milioane, plus că biserica trebuie pictată”, şi-a început negocierea unul dintre preoţii de la Mănăstirea Caşin.
O cununie costă aici 1.250 de lei, cu toate serviciile incluse. Fără cor, ajunge la 1.000 de lei. Preotul însă este dispus să renunţe la onorariul său, în cazul în care mirii nu stau foarte bine cu banii: „Nu e nicio problemă dacă nu aveţi posibilităţi, vă cunun şi gratis, dar vă descurcaţi voi cu cei din cor. Sunt vreo 24 de persoane”.
La Sfântul Silvestru „e foarte scump”
Lăcaşul de cult situat în apropiere de Calea Moşilor este cunoscut în Capitală datorită Părintelui Constantin Galeriu, care a slujit aici până la sfârşitul vieţii. Un tablou al său, înconjurat de flori, veghează de pe o masă din biserică. Acum slujeşte aici părintele Niculae, un preot bătrân, cam tare de urechi, ce păşeşte sprijinit de un baston. Cu un picior în altar şi cu unul în biserică, bătrânul preot spune răspicat, ca şi cum nu ar fi dispus să negocieze nici un sfanţ: „Aici e foarte scump, e zece milioane, suntem patru preoţi şi cor. Sigur că se dă şi acont. Jumătate”. „Urmaşul” Părintelui Galeriu nici nu a întrebat la ce dată va avea loc nunta, trecând direct prezentarea pretenţiilor financiare, ca la restaurant.
La Elefterie nu se dă chitanţă
Preotul de la Sfântul Elefterie n-a negociat prea mult, după câteva urări de bine şi pilde de viaţă pe care le-a împărtăşit tinerilor însurăţei. Din uşa altarului, şi-a anunţat tariful sugerând că şi biserica este una cu pretenţii, iar, până la urmă, totul costă, chiar şi în casa Domnului. „Păi, dacă mergi la Hilton, nu tot plăteşti? La biserică nu e o afacere, aici dăruieşti de bunăvoie, că are şi biserica atâtea cheltuieli. E ca un dar pentru Dumnezeu”, s-a grăbit părintele să-şi justifice preţul cam piperat. Cât despre chitanţă nu se poate discuta. „Banii se împart, nu am cum să vă dau chitanţă, gândiţi-vă că băieţii ăştia din cor nu pleacă nici cu bani de tramvai”, a mai spus slujitorul Domnului.
Banii se împart între preoţi, cor şi îngrijitori
La Biserica Domniţa Bălaşa, negocierea are loc în altar, unde preotul îşi spune condiţiile: 500 de lei avans. „Eu ştiu din presă că la Sfântul Spiridon e 1.500 de lei”, a explicat el. Peste Dâmboviţa, la câteva sute metri distanţă de Biserica Domniţa Bălaşa, pe o uliţă în spatele Hanului lui Manuc, se găseşte Biserica Sfântul Anton, care este în renovare pe exterior. Aici costul ceremoniei este cu 50% mai mic decât la Domniţa Bălaşa. „Pentru tot veţi primi chitanţă. La noi nu se mai dă nimic la slugi, ştiu eu cum e prin alte părţi”, a spus bărbatul care are în grijă biserica.
Tarifele sunt benevole
Potrivit reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în fiecare parohie există un consiliu, format din preoţi şi enoriaşi, care stabileşte contribuţiile pentru orice serviciu prestat, aici fiind incluse nunţile, botezurile şi înmormântările.
„Aceste taxe sunt benevole. Dacă cineva nu doreşte să ofere bani, nu este obligat. Nimeni nu bagă mâna în buzunarul celor care apelează la Biserică“, a declarat pentru „Adevărul“, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR. Acesta mai susţine că pentru fiecare bani daţi de credincioşi, aceştia ar trebui să primească chitanţă, care să ateste suma donată.
Românii nu au cultura chitanţei şi, probabil, de aceea preoţii nu v-au spus nimic.Bisericile din centru au cheltuieli mai mari şi probabil de aceea cer şi mai mulţi bani. Nimic nu este gratuit în lumea asta
Constantin Stoica
Purtător de cuvânt BOR
Mercurialul bisericilor din Capitală
Sfântul Elefterie 1.500 de lei
Sântul Spiridon 1.500 de lei
Domniţa Bălaşa 1.300 de lei
Mănăstirea Caşin 1.250 de lei
Biserica Icoanei 1.000 de lei
Sfântul Silvestrul 1.000 de lei
Sfântul Ilie 1.000 de lei
Sfântul Anton 600 de lei
Preotul de Mănăstirea Caşin este dispus să cunune şi gratis, dacă mirii nu au posibilităţi
Tariful de la Sfântul Spiridon este de 1.500 de lei Cel mai mic preţ la o biserică din centru, este la Sfântul Anton