Drumul spre Bran, coşmarul nesfârşit al şoferilor. Cât timp mai durează lucrările
0După ce s-au aşteptat şapte ani ca drumul să intre în reparaţii şi după ce din vară s-a peticit pe tronsoane, Direcţia de Drumuri vine cu noi veşti proaste.
Drumul Naţional 73, care face legătura între Braşov-Râşnov-Bran-Moieciu-Fundata-Argeş, este un coşmar nesfârşit. S-a aşteptat şapte ani ca drumul să fie reparat, după ce ani la rând a fost plin de gropi. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a alocat încă din bugetul din 2016 suma de 111,26 de milioane de lei pentru reabilitarea tronsonului care tranzitează Braşovul, dar lucrările au început abia în vara lui 2017, pe bucăţi. S-a ajuns la probleme mari în trafic, iar şoferii care mergeau de la Braşov şi Cristian făceau o oră pe o porţiune de 5 km din cauza semafoarelor.
Lucrările au fost acum stopate, dar au fost anunţate alte veşti proaste. Lucrările nu vor fi încheiate până în decembrie 2018 din cauza problemelor cu actele necesare. O anumită porţiune trecere printr-o arie protejată, iar autorizaţiile de mediu durează foarte mult.
„Deocamdată avem acordul de mediu pentru lucrări şi încercăm să obţinem şi autorizaţia. În primăvară, împreună cu constructorul (Asocierea Azvi SA- Straco Grup S SRL - Piomar Development - Tractebel), vom reface graficul de lucrări. Sunt trei sectoare de drum, unul de la limita cu judeţul Argeş până la intrarea în Fundata, în Moieciu este un sector spre ieşirea spre Braşov şi mai este o porţiune de 500 de metri, chiar în Bran, la ieşirea spre Braşov, pentru care nu există acordul de mediu, având în vedere că acestea trec prin situri Natura 2000. Procedurile sunt destul de dificile şi de lungă durată“, a declarat Adriana Nicula, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov.
DN 73 este un drum turistic extrem de important, care duce la Râşnov, dar şi în zona Bran-Moieciu-Fundata. În weekend este traversat de 15.000 maşini pe zi. Pentru că drumul nu a fost reparat, Branul a pierdut de două ori titulatura de „staţiune de Interes naţional“, titlu care ar aduce mai mulţi bani la buget şi ar facilita finanţările europene pentru investiţii, cum s-a întâmplat la Râşnov şi Poiana Braşov.