Combinaţiile alimentare fatale, care ne aduc kilograme în plus de Sărbători. Cum să mâncăm ca să nu ne îngrăşăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunătăţile de pe Masa de Crăciun ne pot aduce câteva kilograme în plus. FOTOArhivă.
Bunătăţile de pe Masa de Crăciun ne pot aduce câteva kilograme în plus. FOTOArhivă.

Cu toţii aşteptăm sărbătorile pentru a ne înfrupta din bunătăţile de pe masa de Crăciun. Medicii ne sfătuiesc cum şi ce să mâncăm ca să nu ne trezim cu câteva kilograme în plus.

Dacă nu vă puteţi abţine să vă înfruptaţi de sărbători este bine să urmaţi anumite reguli.

„Gustările românilor cum ar fi piftia, salata boef sau tot felul de alte aperitive cu maioneză sunt o adevărată bombă calorică. Ar fi bine să le evitaţi, dar dacă nu este posibil atunci mâncaţi-le dimineaţa când organismul este activ şi digeră mai uşor. Nu vă înfruptaţi din ele seara pentru că, pe lângă faptul că se vor depune puteţi avea şi stare de rău deoarece sunt mâncăruri foarte grele. Aceeaşi regulă se poate aplica şi pentru sarmale sau friptură. Pentru că dimineaţa e greu să mâncăm aşa ceva, le putem savura la prânz. Seara eu recomand o mâncare uşoară cum ar fi peştele sau salata“, spune nutriţionistul Rva Iorţan.

Combinaţiile fatale

Pe lângă faptul că multe mâncăruri îngraşă enorm, avem tendinţa să facem şi combinaţii nu foarte fericite atunci când sperăm să nu ne îngrăşăm.

„De exemplu, dacă mâncaţi sarmale nu mai puneţi pe ele şi smântână sau un cârnăcior lângă. Această combinaţie la care se adaugă mereu şi pâine este o bombă calorică. De asemenea, la friptură nu faceţi garnitură de cartofi prăjiţi sau ţărăneşti. Alegeţi legume. În plus, nu mâncaţi cu murături care au mult sare şi îngraşă. Puteţi face o salată. Puteţi face friptura mai picantă cu ardei iute pentru a arde mai uşor caloriile. De asemenea, evitaţi mujdeiul în care puneţi ulei şi smântână pentru că îngraşă foarte mult şi cade şi greu la fiere sau stomac. Dacă aţi gătit sarmale şi friptură nu faceţi şi o ciorbă grasă cum ar fi cea de perişoare sau de burtă. Faceţi o ciorbă acră de legume care este mult mai uşoară“, mai spune medicul.

Trucuri ca să mâncăm mai puţin

Pentru cei pofticioşi care nu se pot abţine există câteva trucuri pentru a mânca mai puţin. „Folosiţi farfurii mai mici. Chiar dacă vor fi pline veţi mânca mai puţin. Beţi alcool sau suc din pahare mai înalte şi veţi constata că veţi bea mai puţin. Ideal este să evitaţi sucurile pentru că îngraşă mult şi nu aveţi nevoie de calorii în plus. Beţi mai bine apă. Înainte de masă puteţi bea un pahar cu apă dacă vreţi să mâncaţi mai puţin. Nu mâncaţi niciodată înainte de culcare. Ultima masă trebuie să fie cu cel puţin trei ore înainte de culcare“, mai spune medicul.

Ca să mai scăpaţi de calorii puteţi face şi mişcare. „După o masă copioasă mişcarea este foarte bună. Nu staţi în casă şi automat la masă zile întregi. Faceţi zilnic câte o plimbare. Mersul pe jos ajută şi la arderea caloriilor şi la digestie. Beţi câte un suc de citrice care ajută la eliminarea grăsimilor. De asemenea după zilele de sărbătoare încercaţi să mâncaţi puţin mai dietetic o săptămână şi alegeţi legume şi peşte“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite