Crescătorii de porci din Braşov şi Covasna şi-au făcut cooperativă
0Iniţial, cei 17 crescători de porci (12 societăţi comeciale şi cinci persoane fizice) din Covasna şi Braşov au format o asociaţie, însă au nevoiţi să se reorganizeze în cooperativă pentru a le fi mai uşor să acceseze fonduri europene
Principala activitate a cooperativei este creșterea porcilor, dar întreprinzătorii au început să se extindă și către activitățile conexe, cum ar fi abatorizarea, până la procesarea finită și inclusiv producerea furajelor. Cooperativa are contract cu medici veterinari autorizați, iar astfel fiecare membru obține avizele medicale la un preț mai bun. E important şi faptul că fiecare membru are partea lui din fabrica de furaje și abator. „Primim noi membri, ne axăm spre atragerea firmelor mari, nu a micilor producători. Dacă cineva dorește să se înscrie, poate veni la noi chiar dacă nu are fermă de porci. Trebuie să aibă o firmă, un plan, și să dorească să acceseze fonduri europene. Nu trebuie să fie neapărat din județul Covasna, ne-am extins și în Brașov, de unde avem 4 membri", a spus Liviu Merca, preşedintele cooperative, citat de site-ul covasnamedia.ro.
Investiţii din bani europeni
Cooperativa a depus deja două proiecte pentru a obţine bani europene. Primul dintre proiecte, în valoare de 6 milioane de euro, este pentru construirea unei fabrică-combinat pentru producția de furaje, iar al doilea, de 4 milioane de euro, pentru un abator de ultimă generație. Construcțiile se vor realiza în județul Brașov, la Feldioara, întrucât în județul Covasna nu există o platformă de gaz care să poată să suporte astfel de investiţii.
Pentru acest an, membrii cooperativei și-au propus să construiască o fabrică proprie de mezeluri. Proiectul urmează să fie dus la bun sfârșit tot din bani europeni, valoarea investiției fiind de 6 milioane de euro. Fabrica va fi construită cel mai probabil în localitateea Belin, din Covasna.