PORTRET Iulian Ene dă viaţă personajelor de poveste!
0Modelează protagonişti din lumea poveştilor, special pentru copii. Mai mult, Iulian Ene este scenograf şi actor la Teatrul „Strada".
Mai bine de un deceniu, Iulian Ene a fost creatorul păpuşilor mânuite de actorii de la Teatrul Arlechino. Şi astăzi, actorii se folosesc de marionetele realizate de braşovean pentru a le aduce zâmbetul pe buze celor mici.
Iulian Ene a fost de mic pasionat de artă. Primul pas spre sculptură l-a făcut însă pe vremea când era elev la şcoala Populară de Artă din Braşov.
„Am fost elev la clasa de grafică a profesorului Klement Bella, un om de extraordinar, care, din păcate, nu mai este printre noi. Dânsul m-a anunţat că la teatrul de păpuşi se caută un sculptor, dar am refuzat postul, pentru că eu voiam neapărat să fiu vitrinier, o meserie râvnită pe vremea comunismului, care era şi foarte bine plătită. Nu am avut norocul şi nici pilele necesare, aşa că m-am dus la teatru", îşi aminteşte artistul.
Iuian Ene s-a dus la concursul pentru postul de sculptor plin de emoţii, crezând că nu are nicio şansă. Sala era plină de artişti, dar niciunul nu venise pentru postul său.
„Am rămas uimit. Când s-a strigat în sală cine este pentru postul de sculptor, eu am fost singurul care s-a ridicat. Am dat un test cu scenografa teatrului, Simo Eniko, o femeie de la care am avut foarte multe de învăţat. O adevărată profesionistă", spune Iulian Ene.
Primele sale creaţii au ajuns „celebre" în ziarele vremii şi prind viaţă şi astăzi în mâinile actorilor de la „Arlechino".
Tâmplar în Caraibe
Braşoveanul a rămas la teatru până în 2003, când s-a hotărât să plece pe un vas de croazieră, în Caraibe, ca tâmplar. „Am fost primul român plecat pe un vas de croazieră ca tâmplar. Munca de la teatru era foarte plăcută, aş fi vrut să fac mai mult, dar nu puteam să supravieţuiesc cu salariul de acolo", declară braşoveanul.
După câteva contracte departe de casă, soţia l-a sunat într-o zi ca sa-i dea vestea care avea să-i schimbe viaţa: câştigase la loteria vizelor pentru SUA. Artistul a plecat în SUA şi a muncit în toate locurile şi domeniile posibile. I-a impresionat pe americani cu păpuşile create de el, dar şi cu pictura şi aerografia, dar după câţiva ani s-a întors acasă.
„Iniţial am venit să ajut la construirea gradenei Teatrului «Strada», dar mai apoi mi s-a propus să creez marionete, să fac scenografia şi să fiu actor. Astăzi am reuşit deja să lansăm cinci premiere pline de succes", spune braşoveanul.
Pentru a-şi păstra rezidenţa în America, Iulian trebuie să se întoarcă pentru o scurtă perioadă în ţara tuturor posibilităţilor. El speră să realizeze un schimb cultural între teatrul din Braşov şi cel din Vermount.
„M-am împrietenit foarte tare cu o trupă de teatru pentru copii de acolo şi sper să «plimb» puţin Teatrul Strada în SUA. Am mai multe variante: ori intru în trupa lor, ori îi aduc pe ei la Braşov", a încheiat artistul.
Întrebări şi răspunsuri:
Cum ţi-a schimbat traiul printre străini percepţia despre români?
Când am plecat din România auzeam tot felul de preconcepţii cum că românii ar fi leneşi. Asta până am ieşit din ţară şi mai ales pe vas, când am văzut ce înseamnă oamenii leneşi. Noi, românii, nu suntem aşa cum se spune la televizor. Pe uscat, de exemplu, poţi să închei adevărate prietenii. Eşti apreciat dacă demonstrezi că poţi face un lucru.
Cât de greu este să realizaţi marionete?
Înainte era mai greu. Le decupam din polistiren, le acopeream cu un strat de hârtie, făceam o zeamă din amestec de făină şi o lipeam. Apoi, îi dădeam un strat de tifon, o acopeream cu ghips şi apoi o vopseam.
Ce-i place:
„Îmi place tot ce este frumos, pentru că e dat de la Dumnezeu. Iubesc România, dar nu-mi place ce se întâmplă în ţară. Mi-am cumpărat un teren şi vreau să-mi construiesc o casă la ţară, să mă retrag, să-mi fac un atelier. Îmi place şi în oraş, dar nu e atât de frumos ca la ţară", mărturiseşte artistul.
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii făţarnici, vorbitul şi bârfitul. Nu-mi place mâncarea cu sosuri dulci, cum se face pe la nemţi şi unguri", a mai spus Iulian Ene.
Profil.
Născut. 19 iunie 1967, Braşov
Studii. Şcoala Polulară de Arte
Familie. căsătorit, o fetiţă
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: