Ionuţ Vasiloiu vă învaţă să vorbiţi limbi străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predă engleza, franceza şi germana atât celor mici, cât şi celor mari. Deşi este absolvent de istorie, Ionuţ Vasioliu a învăţat să combine două pasiuni: trecutul şi limbile străine.

A început timid, predând limba română unor străini care lucrau în companiile din România. A avut posibilitatea să înveţe multe limbi, plecând la studii în străinătate. A fost în Germania, Ungaria şi Franţa pentru a-şi completa studiile de istorie. „Plecarea la studii a fost o oportunitate pentru mine şi a dus automat la folosirea limbilor din ţările unde am ajuns, mai mult pe parte de comunicare, ce-i drept", spune Ionuţ.

Când s-a întors de la studii, Ionuţ s-a angajat la o firmă care oferea servicii de învăţare a limbii române pentru angajaţi. Aşa a reuşit să-i înveţe limba noastră pe managerii şi angajaţii marilor companii străine.

„De cele mai multe ori, în cazul acestor oameni intervine şocul cultural şi au nevoie de ajutor pentru a-l diminua. Fiecare expat (străin) vine cu aşteptări înalte, după care devine inert, nu mai răspunde la stimuli. Managerii încearcă atunci să-i ajute, pentru a putea da randament. Atunci, oamenii sunt invitaţi la trainninguri, iar învăţarea limbii române ajută la diminuarea şocului cultural", explică Ionuţ.

A dat Bucureştiul, pe Braşov

Ionuţ Vasiloiu s-a mutat în Braşov împreună cu familia, pentru că i s-a părut un oraş ideal, în comparaţie cu atmosfera bucureşteană. La scurt timp, a reuşit să pună pe picioare o şcoală de limbi străine, care oferă cursuri pentru copii, persoane fizice şi juridice.

„În domeniul educaţiei este nevoie de mai multă încredere. A trebuit să câştigăm capital de încredere în Braşov şi cred că am reuşit. De abia acum încep să se vadă roadele. Cert este că în România ne confruntăm cu o statistică a pieţei meditaţiilor la limba engleză care ajung la o valoare de 1,8 milioane de euro, o sumă foarte consistentă. Trebuie să facem demersuri în schimbarea mentalităţilor, pentru că dacă s-ar renunţa la acest stil, oamenii ar plăti mult mai puţin pentru a învăţa limbi străine", mai spune Ionuţ.

Istoricul susţine că media sumelor cheltuite lunar de români pe meditaţii este de 150 de lei. Cele mai atractive cursuri pe care le oferă Ionuţ sunt cele dedicate copiilor. Pe lângă cursurile semestriale, pe perioada vacanţelor, copii pot lua parte la cluburi de vară. „Îi implicăm pe copii în activităţi concrete, cum ar fi plantările, gătitul sau confecţionarea de obiecte. Pe tot parcurul cursului ei vorbesc în limba engleză. Pentru că cei mici nu pot conceptualiza încă, apelăm la imaginaţia lor şi astfel totul devine mult mai distractiv", spune istoricul.

Întrebări şi răspunsuri?

Cât de importante sunt cursurile pentru companii?

De regulă, companiile sunt obligate prin lege să ofere traininguri pentru angajaţi, 14 zile pe an. Eu cred că este important ca atunci când ai o piaţă comună, să vorbeşti o limbă comună. Mulţi manageri mi-au spus că au pierdut contracte pentru că nu vorbeau o limbă străină.

Ce planuri de viitor aveţi?

Am vrea să introducem un alt tip de cursuri, şi anume experimentele. Am învăţat atâtea lucruri la fizică, chimie, dar nu am învăţat niciodată la ce folosesc acele lucruri. Cred că este nevoie de o alternativă la învăţământul românesc de stat, pentru că este bine să existe o concurenţă.

Ce-i place:

„Îmi place să mă plimb cu bicicleta, să alerg, uneori particip şi la maratoane. Îmi place foarte mult să gătesc. Îmi place Jamie Oliver şi mi-am improvizat o grădiniţă cu legume pe care le folosesc la gătit", spune Ionuţ.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place nepăsarea şi indecizia. Sunt două lucruri care ne afectează viaţa, ca întreg. Eu cred că fiecare poate face ceva în fiecare zi. Bunica mea îmi spunea că dacă la finalul unei zile fac bilanţul unei singure fapte bune, înseamnă că acea zi nu a fost irosită", mai spune istoricul.

Profil.

Născut.10 octombrie 1978, Câmpulung

Studii.  Doctorand în istorie la Universitatea Bucureşti

Familie. Căsătorit, un băieţel

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite