Primul parc fotovoltaic deţinut integral de statul român s-a inaugurat în judeţul Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inagurarea s-a făcut în prezenţa oficialilor de la Bucureşti   FOTO Florentin Coman
Inagurarea s-a făcut în prezenţa oficialilor de la Bucureşti   FOTO Florentin Coman

„Electrocentrale Grup” SA, societate cu capital integral de stat, a inaugurat, vineri, 3 iulie, lângă comuna Chiscani, judeţul Brăila, primul parc fotovoltaic realizat printr-o investiţie exclusivă a statului român.

Panourile fotovoltaice sunt instalate pe o suprafaţă de 3,9 hectare şi au o capacitate maximă de producţie de 1,7 megawatti. „Suntem prima companie a statului român cu capital integral de stat care a realizat o investiţie finanţată din resurse proprii în zona regenerabilă. Este o centrală fotovoltaică medie. Pentru sistemul energetic naţional, investiţiile cam aici se lochează. Cu atât mai mult cu cât Legea Energiei Electrice, Legea nr. 220, a avut modificări, prin care se încurajează capacitatea instalată de sub 3 MW, pentru a putea încheia contracte bilaterale în zona energiei”, a explicat Eduard Olteanu, directorul executiv al „Electrocentrale Grup” SA.

"Electrocentrale Grup" SA este o societate cu capital integral de stat aflată în portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA), care a luat fiinţă în 2013, prin divizarea parţială a "Termoelectrica" SA, înainte de intrarea acesteia în dizolvare/lichidare, conform angajamentelor asumate de statul român faţă de organismele financiare internaţionale.

Printre activele preluate atunci se află şi terenul pe care a fost construit actualul parc fotovoltac şi care a aparţinut Termocentralei de la Chiscani, unitate de producţie ce avea o capacitate totală de peste 400 MW. În prezent, termocentrala, ce aparţine în prezent de Complexul Energetic Oltenia se află în conservare.

Prezent la inaugurarea parcului fotovoltaic, Andrei Gerea, ministrul Energiei, a declarat că deocamdată, la nivel guvernamental, nu s-a luat o decizie referitoare la soarta acestei termocentrale. "Avem investitori care doresc să o achiziţioneze. Sunt analize în desfăşurare dar deocamdată nu avem planificat ce se va întâmpla acolo", a declarat ministrul Gerea. Acesta a precizat că nu se pune problema ca spaţiile de producţie ale vechii termocentrale să fie rase de pe faţa pământului pentru a se instala în locul lor un parc fotovoltaic în genul celui inaugurat vineri. "Sperăm să vedem termocentrala funcţionând din nou, probabil cu alţi proprietari", a mai declarat ministrul, fără a preciza care sunt investitorii interesaţi să preia acest obiectiv.

Amenajarea parcului fotovoltaic s-a finalizat încă din luna februarie a.c., însă racordarea la Sistemul Energetic Naţional a fost gata abia în luna iunie. Pentru întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a acestui obiectiv, conducerea "Electrocentrale Grup" a declarat că este nevoie de zece angajaţi.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite