PORTRET/ Brăileanul Valerian Antohe a moştenit matematica din familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintotdeauna a fost atras de matematică. dintr-un motiv cât se poate de simplu. El spune că dragostea de cifre şi de ştiinţele exacte i-a fost insuflată încă înainte de a face primii paşi.

Şi acum îşi aduce aminte că prima sa jucărie preferată cu care apare inclusiv în fotografiile vechi deşi este înconjurată de multe altele, a fost o clasică şi veche numărătoare.
Era ustensila pe care tatăl său, profesor de matematică, cum altfel, care a pregătit generaţii întregi de elevi, o prezenta tuturor ca fiind baza aritmeticii.


Numărătoarea, prima jucărie


"Matematica a fost un hobby în familie. Tata, a fost un îndrăgostit de matematică. Interesant este faptul că iniţial dorise să îmbrăţişeze o altă carieră. Dorea să fie aviator militar şi chiar a fost brevetat ca pilot de vânătoare pe Messerschmitt 109 G 6, la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. În anii tulburi care au urmat după 1947 a fost obligat să renunţe la cariera militară. Cum stăpânea ştiinţa cifrelor la un nivel foarte înalt a optat pentru facultatea de profil şi aşa a ajuns profesor de matematică. Iată deci cum, matematica a ajuns o carieră în familie", ne-a explicat profesorul.


"Model pentru orice aplicaţie"


Acesta este crezul profesorului Valerian Antohe. Dar după cum singur recunoaşte, pentru a stăpâni matematica la niveluri foarte înalte trebuie să fii înzestrat cu un anume talent.


"Pentru mulţi matematica este abstractă, iar analiza sau geometria analitică, ştiinţe fără de care omul nu ar fi pus niciodată piciorul pe Lună sau roboţii nu ar fi ajuns pe Marte, sunt aproape de neînţeles. Dar matematica are o frumuseţe a ei pe care numai unii ajung să o înţeleagă. Întotdeauna am spus că marii matematicieni au fost oameni deosebit de talenaţi în acest domeniu. Pentru că aşa cum în artă marile creaţii au fost ale unor talente deosebite la fel este cazul şi în matematică", şi-a exprimat crezul profesorul Valerian Antohe.


La ora actuală este profesor la Liceul Pedagogic D.P.Perpessicius şi doctorand în inginerie industrială la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.
"Cred cu tărie că între inginerie şi matematică există o conexiune directă. Acest lucru m-a determinat să obţin masteratul în Inginerie Aplicată pe Calculator, iar doctoratul este tot în inginerie, deşi sunt în continuare profesor de matematică. Fac acest lucru deoarece ingineria adevărată implică 99% matematică pură. Cei care fac o facultate de inginerie trecând prin matematici la limita promovării nu vor fi niciodată nimic altceva decât nişte meşteşugari cu diplomă. De aceea poate nici nu profesează în inginerie ci caută alte domenii", a conchis profesorul doctorant Valerian Antohe.


Întrebări şi răspunsuri:


Duce cineva din familie tradiţia matematicii mai departe?


Băiatul, cel mare este deja inginer specializat în aparatură medicală, iar fata este, cum altfel, studentă la matematică în ultimul an. Iată că tradiţia matematicii este dusă mai departe. Aştept vremurile când mă voi bucura de nepoţi şi atunci voi vedea cât de mult va fi dusă această tradiţie.


Cum poate îmbunătăţi matematica viaţa de zi cu zi?


Simplu, prin implicare. Dar nu a sţiinţei în sine, ci a omului care o stăpâneşte. Este valabilă pentru orice domeniu. Atâta timp cât nu te implici benevol în acţiuni care să ducă la creşterea societăţii, nimic, nicio evoluţie nu este posibilă.

Ce-i place


Corectitudinea şi onestitatea pe care le consideră însuşiri matematice. Îi place foarte mult skiul şi recunoaşte cu regret că odată cu trecerea anilor practică acest sport din ce în ce mai rar. Îi place muzica clasică, ascultată în sala de concerte, acolo unde toate instrumentele sună perfect.


Ce nu-i place


Lipsa de corectitudine. Modelul practicat de societatea actuală care duce mult prea des la o nedreaptă judecată a valorii. Nu-i place să piardă timpul sau să impovizeze fără un calcul minim. Nu-i plac cei care cred că sunt stăpâni pe cunoştinţele cu care se laudă dar când deschid gura nu fac altceva decât să bată câmpii.


Profil:


Născut: 7 martie 1963, Brăila
Studii: Facultatea de Matematică Bucureşti
Ocupaţia : profesor de matematică
Familie: căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite