Patru decese prin înec în acest an, la Brăila. Care sunt principalele cauze ale acestor drame şi cum pot fi evitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victimele au plecat la scăldat sau la pescuit, iar din cauza neatenţiei, consumului de alcool sau a altor factori, trataţi cu ignoranţă de cei care se aflau la acel moment în preajma lor, s-au înecat.

În 2017, în judeţul Brăila s-au înregistrat opt decese prin înec în fluviul Dunărea, iar în cursul acestui an alte patru. Un caz recent este cel al unui grup de trei tinere, cu vârsta de 15, 19 şi 27 de ani, din Brăila, care pe 21.08.2018, în timp ce se aflau la scăldat, în dreptul plajei Liponeneşti, au fost purtate de curent în Fluviul Dunărea, două dintre fete înecându-se.

Acestea veniseră împreună pentru la malul Dunării pentru a serba ziua de naştere a tinerei de 27 de ani, iar la un moment dat au intrat în apă pentru a se răcori.

”Poliţia Transporturi aduce în atenţia cetăţenilor nivelurile de risc şi consecinţele unor conduite neadecvate şi recomandă adoptarea unor măsuri de autoprotecţie pentru evitarea unor accidente tragice”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Principalele cauze care generează producerea de evenimente sau incidente sunt:

-nerespectarea zonelor special amenajate pentru scăldat;

-ignorarea de către persoanele în cauză a problemelor medicale de care suferă;

-trecerea bruscă de la temperatura mediului ambiant la temperatura scăzută a apei;

-epuizarea morală survenită din cauza spaimei caracteristice persoanelor care nu ştiu să înoate sau nu-şi pot aprecia forţele, avenmturându-se prea mult în largul apei;

-consumul de băuturi alcoolice;

-nerespectarea prevederilor legale ce impun purtarea vestei de salvare în ambarcaţiunile de agrement sau la practicarea sporturilor nautice.

Pentru prevenirea cazurilor de înec, poliţiştii recomandă:

-Evitaţi consumul de alcool sau substanţe stupefiante;

-Scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate;

-Ţineţi seama de temperatura apei şi de condiţiile de mediu;

-Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în apropierea Dunării. Fluviul are maluri abrupte şi curenţi puternici;

-Evitaţi să vă îndepărtaţi de mal în cazul în care nu sunteţi buni înotători;

-Se interzice practicarea oricăror forme de agrement nautic în afara zonelor special amenajate şi semnalizate în acest sens;

-În cazul îmbarcării, indiferent de tipul ambarcaţiunii pe care vă aflaţi, utilizaţi vesta de salvare şi evitaţi ridicarea în picioare, pe parcursul deplasării, pentru eliminarea riscului de cădere peste bord.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite