Grupul de Facebook unde proaspetele mămici află care sunt metodele cele mai eficiente de purtare a bebeluşilor
0Cum să îşi porţi bebeluşul fără să îi provoci disconfort şi fără să oboseşti foarte repede. La această întrebare încearcă să răspundă câteva mămici din Brăila care s-au organizat şi au creat un grup pe Facebook numit “Babywearing Brăila”, încercând astfel să promoveze purtarea sănătoasă a micuţilor.
Circa 4.000 de persoane sunt abonate în acest moment la grupul de pe pagina de socializare, cu atât mai mult cu cât “Babywearing Brăila” oferă şi posibilitatea ca membrii grupului că împărtăşească informaţii, iar mămicile care doresc să vadă ce înseamnă un astfel de sistem pot închiria unul, pentru o sumă modică, timp de o săptămână. Dacă nu e ceea ce caută, îl pot schimba, până găsesc unul potrivit.
„Vrem să promovăm purtarea sănătoasă a bebeluşului pentru că sunt foarte multe sisteme de purtare. Hamul, acel chiloţel, nu este bun deoarece copilul nu stă cum trebuie în el, în sensul că stă atârnat. Pe lângă asta nu este o poziţie corectă pentru coloană, iar o altă problemă ar fi că stau cu faţa către public ceea ce nu e bine pentru că ei sunt extrem de mici şi îi oboseşte extraordinar de tare a treia persoană lângă ei. Într-un sistem ergonomic picioarele şi funduleţul fac un M şi asta este o poziţie corectă pentru copil. Ei nu stau atârnaţi ci pur şi simplu stau ca pe un scăunel. Coloana este exact cum trebuie şi nu numai a bebeluşului ci şi a mamei pentru că toată greutatea copilului este respândită pe tot corpul mamei şi atunci nici ea nu are probleme cu coloana şi poţi să porţi bebeluşul aşa 3-4 ore fără nicio problemă”, spune Alina Eraşcu una dintre membrele grupului “Babywearing Brăila”.
Mămică a doi copii, aceasta spune că dispozitivele ergonomice de purtare a copilului prezintă şi alte avantaje pentru că, având mâinile libere, poţi să îţi faci cumpărăturile sau să te ocupi de treburile gospodăreşti.
Pe site-urile de specialitate se găsesc numeroase dispozitive pentru purtarea copiilor, care diferă în funcţie de vârsta şi greutatea celui mic: “wrapul” elastic sau neelastic, “sling-ul cu inele”, “marsupi plus”, mei-tai-ul etc.
“Mămicile purtăreţe”, cum îşi spun pe româneşte membrele grupului “Babywearing Brăila”, se întâlnesc frecvent prin zonele de promenadă ale oraşului, adunându-se în grupuri numeroase pentru a se plimba împreună şi a schimba tot felul de impresii. La festivităţile organizate de municipalitate, cu diferite ocazii, acestea nu se sfiesc să participe la distracţii dansând sau prinzându-se în hore, profitând astfel de faptul că au mâinile libere, iar copiii ţinuţi la piept în sisteme ergonomice nu le obosesc şi nici nu le incomodează în niciun fel.
Citiţi şi: