EXCLUSIV: Meseriile tradiţionale, pe cale de dispariţie! Din 70 de croitorii au mai rămas numai vreo două, trei, la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un secol, în Brăila erau 70 de croitorii, iar înainte de Revoluţie, peste 50. Acum, mai sunt câteva. "Meseria brăţară de aur" a devenit un dicton perimat. Vechea breaslă a croitorilor brăileni mai are doar câţiva reprezentanţi, printre care maistrul Vasile Moraru, croitor de mai bine de 56 de ani.

Meşteşugarii de odinioară pot fi număraţi pe degete.

image

Casa Modei, locul unde, înainte de Revoluţie, erau 500 dintre cei mai buni croitori, textilişti şi meseriaşi, a ajuns spaţiu de închiriat, iar vechile cooperative meşteşugăreşti - echivalentul breslelor de altădată - sunt pe cale de dispariţie.

image

La fel, croitorii de odinioară. Brăila a fost invadată de "făbricuţe de confecţii", care lucrează la foc automat, pentru export.

Meserie la lampă

"Am început să învăţ meserie la lampă şi foloseam fier de călcat cu cărbuni. Am făcut ucenicie câţiva ani, apoi am urmat Şcoala Prefesională Specială şi Şcoala de Maiştri croitori, la Bucureşti. Din 1970, am fost şef de unitate la Cooperativa "Înainte". La un moment dat, aveam în subordine 100 de oameni, la Casa Modei. Înainte de Revoluţie, erau în Brăila peste 50 de croitorii, acum dacă mai sunt 4-5, la Cooperativa "Viitorul", şi câţiva croitori persoane fizice, ca mine", poveşteşte vestitul croitor Vasile Moraru, cu o experienţă de 56 de ani în breaslă.

image

Pantaloni pentru Oxford

Maistrul Moraru este singurul croitor brăilean care foloseşte metoda "Crolux" ("Croitorie bărbaţi fără nicio probă").

I-a îmbrăcat pe foştii prim-secretari Catrinescu şi Lungu şi pe foştii primari Ion Nicolae şi Nicolae Spânu.

image

Toată lumea bună a oraşului i-a trecut pragul. Astăzi, însă, constată cu mâhnire că Brăila nu mai este ce-a fost.

"După Revoluţie, nu au mai fost comenzi. Brăilenii preferă SH-urile şi confecţiile realizate de chinezi, din materiale de proastă calitate. Când eram şef de unitate, am avut o comandă de 20.000 de pantaloni pentru Univ. Oxford din Anglia. Cândva, se băteau tinerii să facă ucenicie, acum nimeni nu mai este interesat", ne-a spus vestitul croitor.

Lucrurile stau mai rău decât ne închipuim.

În 2005, "Nea Moraru" a pus un anunţ în geamul croitoriei, prin care informa că primeşte ucenici la locul de muncă. Până în 2007, nu i-a bătut nimeni în uşă, să spună că vrea să fie croitor.

Atunci şi acum

image

În 1921, în oraşul lui Panait Istrati erau 46 de croitorii pentru bărbaţi şi 22 croitorii de damă.

Făceau coadă brăilencele ca să pună mâna pe stofele englezeşti şi pe mătăsuri, iar bărbaţii purtau numai costume "la comandă", după ultima modă de la Viena sau Paris.

image

Câte croitorii, tot atâtea cizmării şi frizerii prosperau în vechiul "Ibrail" şi nici măcar comuniştii nu au cutezat să le desfiinţeze. Vechii meşteşugari au devenit membrii cooperativelor.

În prezent, meşterii de odinioară, puţini câţi sunt, îşi aşteaptă, răbdători, muşteriii. Cei mai mulţi trăiesc din amintiri, pentru că brăilenii preferă kitsch-urile.

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite