Brăila: Somnul care te poate trimite pe un pat de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Somnul care te poate trimite pe un pat de spital
Brăila: Somnul care te poate trimite pe un pat de spital

Apneea în somn se manifestă cu preponderenţă la bărbaţi Persoanele obeze trecute de 45 de ani au în mare parte probleme cu sforăitul şi cu somnul. Abia atunci când nu-şi mai pot ţine ochii deschişi ziua sau adorm la volan se duc la medic. Dacă nu este tratată la timp boala produce complicaţii de tipul hipertensiune arterial, diabet zaharat, risc de accidentare la muncă, scăderea performanţelor sexuale.

Apneea în somn este o boală care apare de regulă la persoanele obeze după vârsta de 45 de ani şi predomină la bărbaţi. Boala constă în sforăit plus pauze de respiraţie în timpul somnului, motiv pentru care pacienţii sunt obosiţi şi somnolenţi în timpul zilei. Mulţi dintre cei care suferă de această boală nu consider că au probleme şi ajung la medic abia atunci când adorm la muncă sau la volan.

Ceea ce nu mulţi brăileni ştiu este că de doi ani au posibilitatea de a se trata de această boală chiar la Brăila. Laboratorul de somnologie din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie este înfiinţat din 2007 şi se adresează pacienţilor cu apnee în somn de tip obstructiv. Aici au fost diagnosticaţi şi trataţi până acum 35 de pacienţi.

Simptome şi riscuri

Diagnosticarea bolii se face în laboratorul de somnologie prin efectuarea unei poligrafii care monitorizează respiraţia, sforăitul şi activitatea cardiacă în timpul somnului. Practic, pacienţii dorm în Laboratorul de somnologie o noapte timp în care sunt monitorizaţi de medic.

“După prima noapte de somn în această cameră se stabileşte gravitatea bolii pe baza numărului de apnee – pauză respiratorie şi a scăderii saturaţiei oxigenului din sânge în timpul somnului. Boala netratată produce complicaţii de tip hipertensiune arterială, afecţiuni cardiace, diabet zaharat, scăderea performanţelor sexuale şi risc de accident de muncă şi rutier datorită oboselii extreme din timpul zilei”, spune medicul specialist pneumolog,  dr. Mihaela Marţius.
În plus, medicii sunt cu atât mai îngrijoraţi, cu cât numărul persoanelor obeze trecute de 45 de ani este în creştere.

Tratament la domiciliu

Tratamentul constă într-un aparat conectat la pacient printr-o mască nazală confortabilă, aparat care furnizează o presiune pozitivă de aer care menţine deschide căile respiratorii în timpul somnului. 

Dr. Mihaela Marţius avertizează însă că aparatul nu vindecă boala, “aşa cum nici ochelarul nu vindecă vederea, dar o ameliorează permiţând o viaţă normală, un somn odihnitor”.  În plus, tratamentul asociat unui regim alimentar permite scăderea ponderală a pacientului ceea ce în timp, dacă se ajunge la o greutate normală vârstei, poate duce la renunţarea la aparat.

Odată pus diagnosticul pacientul îşi va continua tratamentul la domiciliu, pe o anumită perioadă de timp care variază în funcţie de gravitatea bolii. Aparatul cu mască necesar tratamentului poate fi închiriat cu 150 de lei/lună sau poate fi achiziţionat contra sumei de aproximativ 800 de euro.





Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite