Brăila: Gropile de gunoi din judeţ au dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Gropile de gunoi din judeţ au dispărut
Brăila: Gropile de gunoi din judeţ au dispărut

Brăila a fost unul dintre primele judeţe care a închis în termenul impus toate depozitele neconforme din mediul rural. În cea mai mare parte acestea sunt acoperite cu iarbă crescută natural sau ca urmare a însămânţărilor. Angajaţii Gărzii de Mediu Brăila vor continua verificările pe teren pentru ca fostele gropi de gunoi să nu reapară. Mai citeşte şi: Rampele neconforme din Braşov funcţionează în continuare.

Odată cu închiderea gropilor de gunoi din localităţi a apărut întrebarea firească ce se va întâmpla cu deşeurile produse în gospodăriile de la sate. Astfel, fiecare localitate va trebui să facă contract cu un operator de salubritate care să preia deşeurile şi să le transporte la singurul depozit ecologic de la Muchea. Vor fi nouă containere în judeţ în nouă locaţii: Frecăţei, Ianca, Bărăganu, Viziru, Cireşu, Jirlău, Movila Miresii, Silistraru şi Măxineni. Containerele nu au venit deocamdată, dar la 1 octombrie vor fi la Brăila spun autorităţile.

Planul impus de UE prevede ca în doi ani din nouă zone de colectare a deşeurilor să avem doar trei. Se are în vedere şi înfiinţarea unei noi gropi de gunoi la Ianca pentru a deservi judeţul, în timp ce groapa de la Muchea va rămâne doar pentru municipiu.

Şi cum orice serviciu se plăteşte, printr-o hotărâre de Consiliu Local în unele localităţi a fost instituită taxa de habitat în valoare de 2 lei pe cap de locuitor pe care oamenii o şi plătesc în schimbul ridicării deşeurilor. Tot ce au de făcut acum oamenii este să-şi separe deşeurile din gospodărie de gunoiul de grajd.  

Gropi de gunoi reperate prin GPS

Echipele de control vor stabili prin GPS coordonatele fostelor gropi de gunoi din mediul rural şi le vor transmite mai departe la autorităţilor de mediu din UE. Acestea vor verifica dacă România şi-a respectat angajamentele. DG Enviroment – Direcţia de Mediu a UE decide declanşarea sau nu a procedurii propriu-zise.

 În cazul declanşării procedurii România va primi scrisoarea privind procedura de infringement în două - trei luni, iar Guvernul are la dispoziţie trei luni pentru a răspunde. Amenda aplicată de Curtea Europeană de Justiţie este de 200.000 euro/zi începând din 2010, iar procedura de infringement permite plătirea amenzii în decursul unui an şi jumătate.

“Având în vedere implicarea primarilor din judeţul Brăila, sprijinul financiar acordat primariilor de către CJ Brăila şi verificările Comisariatului Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu, judeţul Brăila este unul dintre primele în ceea ce priveşte închiderea şi reabilitarea fostelor platforme de depozitare neconforme”, spune directorul coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Brăila, Viorel Marian Dragomir.

 Acesta a adăugat că în perioada următoare vor fi efectuate verificări permanente pentru ca plaformele închise să nu se transforme iarăşi în locuri de depozitare, dar şi pentru a preveni apariţia unor noi platforme de gunoi.

La Depozitul ecologic de la Muchea, singurul de acest tip din municipiu şi judeţ se colectează deşeuri menajere şi industriale asimilabile celor menajere, cu menţiunea că depozitul nu este prevăzut pentru a face colectare selectivă.
Brăilenii din mediul rural trebuie să separe gunoiul de grajd de resturile menajere, lucru care de altfel le-a fost adus la cunoştinţă.

„Am auzit că se tot vorbeşte de un mod nou pentru a strânge gunoiul. Am înţeles că trebuie să-mi duc gunoiul de la grajd pe terenuile pe care le deţin, iar gunoiul menajer să-l pun la pubele. Vremurile sunt în schimbare şi trebuie să ascultăm şi noi de cei mai înţelepţi”, spune moş Ilie din Viziru.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite