Brăila: Conferinţă regională pe tema sănătăţii şi securităţii în muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Conferinţă regională pe tema sănătăţii şi securităţii în muncă
Brăila: Conferinţă regională pe tema sănătăţii şi securităţii în muncă

Săptămâna europeană a sănătăţii şi securităţii în muncă a fost sărbătorită, astăzi, la Teatrul „Maria Filotti”. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a invitat colegi de breaslă din toată ţara, angajatori locali şi reprezentanţi ai Inspecţiei Muncii pentru discuţii cu privire la sănătatea şi securitatea la locul de muncă, dar şi despre evaluarea riscurilor la locul de muncă.

Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru zecile de persoane care au dat curs invitaţiei. Câţiva dintre cei prezenţi au susţinut prezentări în powerpoint, dar şi lucrări cu exemple concrete de evaluare a riscurilor în muncă.

„Trebuie să înţelegem că nu putem trăi într-o lume fără să nu ne luăm măsurile de siguranţă şi să credem că nu nouă ni se poate întâmpla ceva rău”, a fost îndemnul primarului Aurel Simionescu care a adăugat că este mai bine să previi o tragedie chiar dacă pentru a realiza acest lucru trebuie să depui efort sau să plăteşti o amendă acordată de inspectorii de la ITM.

„O sancţiune acordată la timp poate salva o viaţă. Astfel angajatorul şi angajaţii nu vor mai face compromisuri şi vor fi mai atenţi la locul de muncă pentru a evita o tragedie”, a punctat edilul şef.

Românii nu-şi cunosc drepturile

Aceasta este concluzia formulată de reprezentantul Inspecţiei Muncii, Ionuţ Barbu care a precizat că cele mai multe probleme apar din necunoaştere.

„Angajatul nu-şi cunoaşte drepturile şi nu face uz de drepturile sale. Noi încercăm să eliminăm aceste probleme pe viitor. De aceea încercăm să introducem în programa şcolară ore de securitate şi sănătate în muncă. Astfel de cursuri erau în urmă cu ceva ani în programele şcolare, dar au fost scoase. Acum încercăm să le reintroducem. Pentru moment avem în câteva şcoli, printre care şi cele brăilene, ore de această natură ţinute de profesori voluntari”, a subliniat Ionuţ Barbu. 

În sprijinul ideilor reprezentantului Inspecţiei Muncii a venit directorul coordonator al ITM Brăila, Victor Voiculeţ care a spus că cele mai multe sesizări înregistrate la sediul instituţiei pe care o conduce vizează problemele apărute în ceea ce priveşte relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator, fără a exista însă o sesizare legată de problema securităţii şi sănătăţii în muncă.

Totodată acesta a precizat că tot mai mulţi agenţi economici au înfiinţat comitete de securitate şi sănătate în muncă la nivelul unităţilor ceea ce denotă faptul că patronii au devenit mai interesaţi în a asigura condiţiile necesare desfăşurării muncii şi evitarea riscurilor inutile.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite