Preţul gigacaloriei va arde la buzunare, la iarnă. Vezi aici cât va costa căldura!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET are probleme financiare de ani de zile
CET are probleme financiare de ani de zile

Anul acesta preţurile vor rămâne cam aceleaşi deoarece costul gigacaloriei a scăzut de la 374 de lei/gigacal la 343 de lei/gigacal. În sprijinul brăilenilor racordaţi la CET vor veni şi subvenţiile de care beneficiază cei care au venituri de până la 1.000 de lei pe membru de familie.

De vreo zece ani Primăria încearcă să susţină financiar CET care de mai multe ori a fost în pragul falimentului. Luna trecută, datoria către bugetul general consolidat ajunsese la 1,99 milioane de lei din care 1,97 milioane reprezintă datoria către bugetul asigurărilor sociale.
Datoriile s-au acumulat din cauza faptului că foarte multe asociaţii de proprietari au restanţe uriaşe la plata facturilor, dar şi din cauza pierderilor de pe reţea.


Pentru a-şi mai achita din restanţe, CET a dat în judecată mai multe asociaţii de proprietari, de fapt pe cele care aveau cele mai mari debite şi le-a sistat furnizarea căldurii.
O altă măsură încercată a fost încheierea unor compromisuri cu asociaţiile de proprietari în sensul că acele asociaţii care se angajau să-şi achite datoriile, au fost scutite de la tăierea căldurii.


„Cu cei care au venit şi s-au interesat de situaţie am încercat să ajungem la o înţelegere. Nu le-am cerut, la un miliard datorie, să plătească în şase luni, dar nici să vină cu 1 - 2 milioane", declara Petrişor Motoc, directorul tehnic CET imediat după ce a ajuns la o înţelegere cu unele dintre asociaţii.


Restanţe de 10 milioane iarna trecută


Cu toate acesea, din iarna trecută brăilenii reuşit să au iasă cu datorii la căldură de peste 10 milioane de lei, bani pe care primarul Aurel Simionescu spera ca asociaţiile de proprietari să-i plătească treptat pe parcursul verii. Fapt care nu s-a întâmplat.
„Dacă pe parcursul acestei veri nu vom reuşi să stingem această datorie, sau măcar s-o acoperim în proporţie de 80 - 90%, eu cred că vom avea probleme în iarna viitoare. Nu putem merge în continuare pe ideea că unii plătesc şi alţii nu. Cu certitudine, nu vom putea intra în iarna viitoare cu astfel de datorii, nu pentru că nu am vrea noi, ci fiindcă furnizorul de gaz va avea cu siguranţă o atitudine restrictivă", declara Simionescu.


Municipalitatea încearcă să susţină aşa cum poate CET-ul, prin subvenţionarea costurilor facturilor la energie termică pentru persoanele cu venituri mici dar şi prin investiţii.
De curând au avut loc lucrări de modernizare la reţeaua de transport şi distribuţie a energiei termice, lucrări executate pe banii Primăriei şi ai Guvernului. Datorită acestor îmbunătăţiri vor fi reduse pierderile de căldură, ceea ce duce la o scădere a costului gigacaloriei.


Bani de la Guvern


În ajutorul CET-ului a venit şi Guvernul. Pe lângă banii pentru modernizarea reţelei, Executivul a mai oferit la începutul lunii trecute o tranşă de 700.000 de lei, bani cu destinaţie precisă: achitarea unei părţi considerabile din datoriile acumulate de SC CET SA.
De la an la an, preţul facturii la căldură a tot crescut. Iarna trecută, factura la energie termică pentru o garsonieră a ajuns la 300 - 400 de lei, cu 50% mai mult decât iarna 2009 - 2010.


Anul acesta preţurile vor rămâne cam aceleaşi deoarece costul gigacaloriei a scăzut de la 374 de lei/gigacal la 343 de lei/gigacal.
În sprijinul brăilenilor racordaţi la CET vor veni şi subvenţiile de care beneficiază cei care au venituri de până la 1.000 de lei pe membru de familie.


Subvenţiile, susţinute tot de la buget

În ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea valorii redevenţei ce va fi plătită de SC CET SA valabilă pentru perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012.
Primarul Aurel Simionescu a motivat decizia prin dorinţa de a menţine valoarea facturii la căldură pe care o vor plăti brăilenii cam la aceeaşi sumă care au plătit-o şi iarna trecută.


Hotărârea CLM stabileşte că lunar se vor aloca sume de la bugetul local pe lângă cele alocate de la bugetul naţional prin O.G. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece abonaţilor sistemelor centralizate de termoficare.
Ajutoarele cumulate, de la Guvern şi Primărie, încep de la 10% pentru cei ale căror venituri nu depăşesc 1.000 de lei pe membru de familie şi ajung până la 95% pentru cei cu venituri de până la 155 de lei pe membru de familie.


Cei care nu beneficiază de subvenţii vor plăti în jur de 300 de lei pentru încălzirea unui apartament cu o cameră, 500 de lei pentru două camere, 600 de lei pentru trei camere. Acestea sunt nişte doar nişte estimări, costul facturii la căldură va depinde şi de cât de grea va fi iarna.
Din 53.000 de apartamente din Brăila, doar vreo 12.500 au mai rămas racordate la CET.


„Costurile vor fi colosale acolo unde au mai rămas două - trei apartamente pe scară racordate la reţeaua de termoficare. Pentru a mai reduce din costuri administratorii pot vorbi să mai reducă din cantitatea de căldură atunci când temperaturile de afară nu sunt foarte scăzute", ne-a precizat Marian Covache, preşedintele Federaţiei Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite