Brăila: Iulian Ştir, rockerul care cântă la şase instrumente
0Iulian a ajuns membru de bază în trupa rock 789 Art, iar următorul lui ţel este să participe la o descoperire arheologică epocală.
A început să cânte în clasa a V-a, după ce a primit vizita unui profesor care era component al fanfarei din Brăila. „Am fost invitaţi să ne încercăm norocul la instrumente şi s-a dovedit că aveam talent", ne spune cu dezinvoltură Iulian.
A început să cânte la clarinet, dar a trecut apoi la saxofon. Era doar începutul, pentru că în clasa a IX-a s-a transferat la Palatul Copiilor din Brăila, unde a început să cânte la tobe. Noua pasiune nu a durat decât un an, pentru că apoi s-a îndrăgostit de chitara bas, la care a cântat cinci ani.
La doar 20 de ani, Iulian poate spune că a trecut prin multe. Subsolul Facultăţii de Inginerie din Brăila a devenit ad-hoc sală de cursuri pentru instrumente de suflat iar viitorul arheolog s-a numărat printre studenţi.
„Profesorii ne spuneau: nu suflaţi aşa tare, că le pâlpâie la ăştia monitoarele", ne povesteşte cu umor rockerul.
A cântat până s-a ars boxa
Deşi pare greu de crezut, a învăţat să cânte la şase instrumente, „furând" de la alţii. Ieşirile lui Iulian în oraş sunt oarecum amuzante pentru că de câte ori intră într-un local, aproape întotdeauna este invitat să cânte alături de formaţiile care prestează pe scenă.
Asta spre disperarea prietenei lui, care se mai supără pe el pentru că se simte oarecum neglijată. „Mă înţelege", încearcă Iulian să dreagă busuiocul.
Întâmplările amuzante par să îl însoţească pe viitorul arheolog, oriunde se duce. La majorat a fost invitat cu trupa să cânte heavy-metal la Lacu Sărat. Debutul său muzical cu trupa a avut loc la sfârşitul spectacolului, numai că formaţia care se afla pe scenă nu mai termina de cântat.
„A intrat solistul nostru pe scenă ca să îi forţeze să încheie recitalul", ne spune amuzat rockerul. Când le-a venit rândul în sfârşit să cânte, s-a ars una dintre boxe, iar pentru ca tacâmul să fie complet primul lor fan a aruncat cu un tricou plin de transpiraţie în ei, în semn de „apreciere".
De la muzică la arheologie
După terminarea facultăţii, vrea să devină profesor. Are de ales între a deveni muzeograf sau arheolog. „Îmi place mult arheologia. Mă atrage pentru că ajungi să descoperi un anume obiect şi numele tău va fi asociat pentru totdeuna cu acel lucru", ne explică Iulian pasiunea sa pentru acest domeniu.
Aşteaptă să plece la Buzău, unde în următoarele săptămâni se va deschide un şantier arheologic. Este prima lui experienţă de acest gen şi speră, aşa cum o fac toţi arheologii, să fie martor la descoperirea unei piese rare, care să merite efortul.
Ce îi place
Categoric, îmi place să cânt. Îmi place şi să fac caricaturi. Îmi plac prietenii pentru că sunt nişte oameni pe care mă pot baza. Îmi place pentru că îmi spun în faţă unde greşesc. Îmi place onestitatea. Îmi plac oamenii perseverenţi, care duc lucrurile până la capăt.
Ce nu îi place
Nu îmi place minciuna. M-am întâlnit cu oameni care m-au minţit sau cum se spune pe româneşte, m-au tras în piept. Nu îmi place ţara în care trăim şi mai ales cine o conduce. Aqm ajuns să urăsc promisiunile electorale. Nu îmi place dezordinea exagerată.
Întrebări şi răspunsuri
Intenţionezi să cânţi pe viitor şi la alte instrumente?
Aş fi vrut să mă reapuc de saxofon, dar este foarte scump să cumperi un asemenea instrument. Un saxofon costă de la 3.000 de euro în sus. Sunt cel mai proaspăt component în trupa 789 Art , am doar o săptămână şi îmi doresc foarte mult ca trupa să aibă priză la public.
Îţi placi să faci mai mult arheologie sau să devii profesor de istorie?
Clar arheologie. E distractiv să te joci în pământ. Îmi place să clasific obiectele pe care le găsim în pământ. Este o profesie foarte grea, dar deopotrivă interesantă. Îţi aduce multe satisfacţii pentru că ajungi să îţi legi numele de o piesă importantă dintr-o anume perioadă.
Profil
Născut: 24 iulie 1989, Brăila
Studii: Student la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie Galaţi
Familie: necăsătorit