FOTO Paştele Blajinilor, un obicei păstrat cu sfinţenie la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastele Blajinilor se pastreaza cu sfintenie
Pastele Blajinilor se pastreaza cu sfintenie

Trecerea anilor nu a ştirbit credinţa botoşănenilor potrivit căreia la o săptămână după Paşte se face cunoscut sufletelor blânde care au trecut în cealaltă dimensiune că a Înviat Iisus Hristos.

 În majoritatea satelor din Botoşani, luni după Duminica Tomei, se iese la cimitir cu coşurile pline cu ouă, cozonac şi pască şi se dă de pomană oamenilor întâlniţi în cale pentru sufletele celor plecaţi din această lume.

În lumea satului, Blajinii erau nişte oameni buni la inimă, ce posteau, din foarte mare credinţă, încă o săptămâna după Paşte, fie nişte români răpiţi de tătari ori alţi necredincioşi, care pierduseră şirul zilelor şi ajunseseră să serbeze Paştele o săptămână mai târziu decât se obişnuia. Ei aflau despre sărbătoarea de Paşte numai datorită cojilor de ouă roşii aruncate în apele curgătoare în sâmbăta Paştelui,  care ajungeau pe tărâmul lor după ce râurile se vărsau în apa Sâmbetei.


Pastele Blajinilor se pastreaza cu sfintenie

Atunci când soseau în acea lume, cojile deveneau  din nou ouă intregi, iar Blajinii mâncau câte douăspreze din acelaşi ou.

Pomană pentru cei trecuţi în nefiinţă

Comuna Călăraşi este una din zonele în care se păstrează cu sfinţenie acest obicei. Luni, de Paşte Blajinilor, se dau pe apă coji de ouă înroşite pentru ca rudele decedate să poate fi înştiinţate că a fost paştele şi că pot să guste din ouăle roşii. Apoi, la cimitir, se dă de pomană, se sfinţesc mormintele. „Am făcut panacidă pentru părinţi. Amândoi sunt morţi şi noi în această zonă chiar credem că sufletele mănâncă din aceste ouă. Eu chiar am visat într-o noapte că părinţii mei mi-au spus că bune au fost ouăle şi cozonacul. Deci orice ar spuen oamenii, eu cred în asta şi până voi muri, voi da de pomană. Şi nu trebui să dai numai la cei sărmani, ci la toţi cei întâlniţi în cale", a spus Rodica Pintilie, de 56 de ani.

Cercetătorii etnologi din zona Botoşaniului au fost plăcut surprinşi de-a lungul anilor de înverşunarea cu care tradiţia autentică legată de Paştele Blajinilor se păstrează în memoria celor adormiţi.

„ În majoritatea microzonelor, dacă luăm ca zonă Botoşaniulm oamenii dau coşi d eouă roşii pe apă pentru a anunţa că a fost Paştele. Dar nu numai luni după paşte, ci şi cu o zi înainte. Se dă apoi de pomană cozonac, pască, fiecare ce are", a spus Steliana Băştuţă, etnolog botoşănean. 

Rămâi pe botosani.adevarul.ro pentru ştiri din oraş.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite