Botoşani: Constructorii iau din nou calea Italiei
0După ce au încercat să se restabilească în ţară, criza economică îi pune din nou pe drumuri
Pe şantierele din oraş rămân să lucreze doar oamenii necalificaţi sau care se mulţumesc cu salarii mici şi condiţii mizere.
Zeci de botoşăneni s-au întors în urmă cu doi ani din Italia şi au încercat să se restabilească în Botoşani. Toţi au lucrat şi s-au specializat în construcţii şi au încercat să se descurce şi acasă. Pentru un an a mers bine şi fiecare avea destule lucrări cât să câştige aceiaşi bani ca şi în străinătate. Acum nu îşi mai pot plăti nici angajaţii, de profit nici nu se pune problema.
„Dacă mergea şi anul acesta cum a mers în ultimii doi ani, cred că toţi românii care lucrează în construcţii în străinătate se întorceau acasă. Erau comenzi, iar preţurile practicate erau similare cu cele din afară. Banii câştigaţi în ţară erau de multe ori mai frumoşi decât cei câştigaţi la patronii italieni“, a declarat Bogdan Ivanov.
Constructorii specializaţi în străinătate s-au întors cu tot cu utilaje. Au implementat noile tehnici de zugrăvit şi tencuit, iar acum îşi vând aparatura prin mica publicitate. Cele mai bine vândute sunt schelele şi utilajele de mici dimensiuni folosite la clădiri de maxim un etaj.
„Când m-am întors în ţară, am băgat în utilaje aproape 30.000 de euro. Acum, am vândut tot la mica publicitate pentru a-mi plăti datoriile către băieţii din echipă şi pentru a avea ceva bani să mă întorc în Italia“, a mărturisit Cristi Maxim.
Mirajul banilor câştigaţi cu uşurinţă în străinătate a început să îi determine pe mulţi tineri să renunţe la locurile de muncă din ţară şi să îşi încerce şansa peste graniţă.
Remuneraţie
Munca în construcţii este plătită mult mai bine în străinătate decât în ţară. Angajatorii din Botoşani nu oferă un salariu mai mare de 1.500 de lei, în timp ce în Italia se poate ajunge şi până la 4.000 de euro pentru un muncitor calificat. Şi condiţiile sunt mult mai civilizate.