Botoşani: Înmormântările se scumpesc cu cel puţin 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii societăţii  susţin că au înregistrat pierderi de peste 70.000 de lei anul trecut şi că taxele percepute sunt mici în comparaţie cu cele din alte oraşe.

Criza nu iartă nici măcar societatea care administrează cimitirele din oraş. Pentru prima dată în istorie, anul trecut, Urban Serv a avut pierderi de 71.000 de lei din activităţile prestate în cele două cimitire şi vrea acum să ceară Consiliului Local majorarea tarifelor cu cel puţin 15%.

În primul rând vor fi majorate tarifele de concesiune a locurilor de veci şi cele percepute pentru serviciile de înhumare. În prezent, un mormânt costă între 79 şi 445 de lei, în funcţie de zonă şi de perioada concesiunii. Pentru săpatul unei gropi, taxa este de 227 de lei.

Tarifele, dezbătute de consilieri
„Suntem nevoiţi să majorăm tarifele pentru că nu mai facem faţă cu cheltuielile. Spre deosebire de alte cimitire din ţară, la Botoşani sunt cele mai puţine şi mai mici tarife. Spre exemplu, la Iaşi se percep vreo 35 de taxe, inclusiv taxă de vizitare. Noi nu vom putea cere aşa ceva pentru că lumea şi aşa nu are bani“, a spus Gheorghe Pricopi, directorul Urban Serv.  Noile tarife din cimitre vor fi supuse spre dezbatere publică, iar apoi vor trebui aprobate de aleşii locali.

Consilierii spun că nu pot cere societăţii să scoată profit din această activitate. „Trebuie să vedem în primul rând dacă este fundamentantă cererea Urban Serv-ului. Trebuie să vedem clar de unde sunt pierderile şi care sunt salariile“, a declarat consilierul Gheorghe Vâzdoagă.

Salarii mici pentru gropari
Angajaţii din cimitire nu sunt mulţumiţi de salariile pe care le primesc. Oamenii se plâng că muncesc din greu pe bani puţini şi că în ultima vreme nici pomeni nu mai primesc. „Pentru 1.000 de lei pe lună nu prea rentează, dar nu avem ce face. Iarna, sapi o groapă în patru-cinci ore. Multă muncă, bani puţini. În plus, lumea este tot mai săracă şi nici pomana nu mai este ce-a fost. Te mai alegi cu cel mult cu un prosop“, se plânge Cornel Ababei, groparul cimitirului Pacea.

Înmormântarea costă cel puţin 6.000 de lei
Pe lângă taxele percepute de Administraţia Cimitirelor, pentru o înmormântare modestă se cheltuiesc cel puţin 3.000 de lei pentru sicriu, cruce, pomeni şi lumânări. În plus, rudele cheltuiesc încă pe atât pe masa de praznic. Administratorii magazinelor de pompe funebre spun că tot mai puţini clienţi aleg sicrie sau cruci scumpe.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite