Botoşani: Festival de tradiţii pe Pietonalul Unirii
0În zona standurilor cu accesorii tradiţionale, organizatorii au invitat ansambluri folclorice şi fanfare.
Festivalul Cântecului, Jocului, Portului Popular şi Meşteşugurilor care a început astăzi la Botoşani aduce pe Pietonalul Unirii zeci de meşteri populari. Obiectele tradiţionale create de aceştia pot fi admirate sau cumpărate până duminică seară, când evenimentul se încheie.
Cei 60 de maeştri ai artei tradiţionale provin din mai multe judeţe ale ţării, printre care Bistriţa Năsăud, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Prahova, Suceava, dar sunt şi de peste Prut. Toţi îşi vor expune creaţiile pe Pietonalul Unirii după-amiază, între orele 17.00-20.00.
Evenimentul cuprinde, pe lângă târg, şi spectacole folclorice. „În cadrul acestui mare festival avem Festivalul coregrafic «Vasile Andriescu», dedicat unuia dintre marii coregrafi ai Moldovei. Am invitat formaţii foarte bine cotate. Din Argeş vin cei de la Ansamblul «Mugurelul", din Câmpia Turzii «Ardeleanca», din Constanta «Plai de dor», iar din Republica Moldova vine formaţia «Busuioc moldovenesc»“, a precizat Ion Ilie, directorul Centrului de Creaţie Botoşani.
Copii pasionaţi de tradiţii
În cadrul aceluiaşi eveniment, duminică, de la 11.00 la 14.00, are loc Festivalul Fanfarelor, la care participă formaţii din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Republica Moldova. „Tradiţiile încep să dispară. Rolul instituţiei mele este de a conserva cultura. Nu este deloc uşor, în contextul economic existent, să organizăm acest gen de manifestări“, a adăugat Ion Ilie.
Pe lângă meşteşterii, dansatorii şi soliştii cu experienţă în acest fel de evenimente, botoşănenii vor putea admira şi formaţii de dansuri tradiţionale formate din copii, iar prichindeii din Mileanca şi Hudeşti sunt hotărâţi să-şi demonstreze măiestria la Festivalul Fanfarelor. Câţiva micuţi pentru care ţesutul sau ceramica nu mai au multe secrete îşi vor expune creaţiile pe pietonal.