Un profesor neamţ de matematică a fost cucerit iremediabil de Bistriţa-Năsăud. În 12 ani, a adus oamenilor de aici ajutoare de 3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Heinrich Schnatmann a adus în 12 ani ajutoare de 3 milioane de euro în comunitatea bistriţeană FOTO: Bianca Sara
Heinrich Schnatmann a adus în 12 ani ajutoare de 3 milioane de euro în comunitatea bistriţeană FOTO: Bianca Sara

Are 64 de ani şi de mai bine de 12 ani este legat sufleteşte de Bistriţa-Năsăud, unde se întoarce de câteva ori pe an şi unde a adus peste 80 de transporturi umanitare valorând peste 3 milioane de euro. Este povestea lui Heinrich Schnatmann, un profesor neamţ.

Până în urmă cu două decenii, neamţul Heinrich Schnatmann, care acum are 64 de ani, era un banal profesor de matematică şi de educaţie fizică în Germania. A lăsat matematica şi educaţia fizică pentru economie şi a ajuns să se dedice proiectelor sociale şi carităţii.


Prezent în ianuarie la Bistriţa, l-am întrebat ce l-a determinat să facă această schimbare radicală. Ne răspunde simplu şi fără prea multe cuvinte: la un moment dat s-a simţit cumva obligat să ajute oamenii fără posibilităţi, iar de la aceast idee până la acţiune nu a fost decât un pas.


În prezent conduce asociaţia Internationales Bildungs-un Sozialwerk, prin intermediul căreia îi convinge pe oamenii de afaceri din Germania să se implice în proiecte sociale în România. Vine de 5-6 ori pe an la Bistriţa şi se interesează de situaţiile şi mai ales de nevoile unităţilor medicale, sociale sau şcolare din judeţ, în special din mediul rural.


De asemenea, le predă studenţilor bistriţeni macro-economie, în cadrul filialei Universităţii Tehnice, pe care a sprijinit-o încă de la început, cu logistică, cu diverse sume de bani şi chiar cu lucrări de specialitate redactate chiar de el.


Întâlnirea dintre Heinrich Schnatman şi România, dragoste la prima vedere


Prima dată a ajuns în Bistriţa în 2003, la invitaţia unui reprezentant al Consiliului Judeţean. Încă din primul an a şi încheiat un parteneriat cu Direcţia de Servicii Sociale. Întrebat cum a ajuns să îndrăgească tărâmurile bistriţene, neamţul spune: „A fost dragoste la prima vedere. Am fost întâmpinat cu multă dragoste de toată lumea din Bistriţa şi am fost impresionat”.


L-au cucerit şi bisericile vechi din judeţ, fiind legat în special de Biserica Evanghelică din municipiu, asta pentru că se afla la Bistriţa când a fost cuprins de flăcări monumentul, în anul 2008.


80 de transporturi umanitare în valoare de peste 3 milioane de euro


Ajutorul pe care l-a acordat neamţul comunităţii bistriţene trece de trei milioane de euro. Cam atât valorează cele 80 de transporturi umanitare pe care le-a organizat în ultimii 12 ani.


A ajutat la dotarea unor unităţi medicale, a unor şcoli sau a unor centre sociale din întreg judeţul. În iunie 2008 a sprijinit organizarea primului congres de pe meleaguri româneşti dedicat autismului cu participare internaţională.


An de an organizează un eveniment de strângere de fonduri pentru a putea sprijini în continuare proiectele din Bistriţa, dar şi din Cluj-Napoca şi Iaşi.
 

Vă mai recomandăm:

La 11 ani, un puşti din Cluj-Napoca a bătut peste 100 de kilometri pentru a intra în pielea lui Moş Crăciun pentru copiii din satele bistriţene

FOTO Cum au reuşit 1.500 de voluntari să facă ce nu au făcut autorităţile. Povestea celei mai mari împăduriri voluntare din Transilvania

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite