Planul lui Tibi Uşeriu pentru anul acesta: după ce înfruntă frigul de la Cercul Polar, se ia la trântă cu Everestul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alergătorul Tibi Uşeriu are planuri mari pentru anul acesta. În martie înfruntă iar frigul extrem de la Cercul Polar, urmând ca în mai să se ia la trântă cu Everestul, participând la alt ultramaraton parcă făcut pentru cei mai rezistenţi oameni din lume.

Sportivul Tibi Uşeriu se pregăteşte intens pentru a treia participare la 6633 Ultra, cursa nebunească de la Cercul Polar, pe care deja a câştigat-o de două ori. Acesta a fost invitat de către participanţi să concureze la cea de-a zecea ediţie a ultramaratonului, alături de alţi câştigători ai competiţiei. 

Bistriţeanul nu a putut refuza oferta, mai ales că traseul este cu totul altul şi are ocazia să se întreacă cu alţi 4 câştigători ai ultramaratonului, considerat unul dintre cele mai dure din lume. 

„Organizatorii au venit cu o idee, pentru că este o ediţie aniversară, iar 6633 şi-a schimbat aproape în întregime traseul şi au invitat şi 4 câştigători ai competiţiei. Am primit invitaţia şi am profitat de ea, pentru că îmi aduc aminte cât m-am chinuit în primul an să ajung acolo, să adun fondurile necesare”, a declarat Tibi Uşeriu.

Tibi, care este singurul concurent din istoria acestui ultramaraton care l-a câştigat de două ori consecutiv, spune că nu mai are nimic de demonstrat la această competiţie şi crede că pentru prima dată o să se poată bucura de ea. 

„Trebuie să ai un gram de nebuneală să poţi să participi la o asemenea competiţie. Numai când te gândeşti la distanţă… mai ales că anul acesta este de 617 kilometri. Fiecare aom în viaţa lui trebuie să aibă „Everestul” lui să îl urce. Toţi trebuie să avem un gram de nebunie pentru a ne îndeplini scopurile”, mai spune bistriţeanul. 

Acesta recunoaşte că cea mai dificilă parte din traseu este „drumul de gheaţă”, care anul acesta se întinde pe 290 de kilometri. Acolo, frigul este pătrunzător, iar calota glaciară scoate un sunet puternic la fiecare pas. Traseul este şi foarte alunecos, iar distanţa dintre punctele de control este şi ea foarte mare. 

„Este porţiunea cea mai grea. Este partea care, pe mine, mă îngrijorează cel mai mult”, completează Tibi. 

Efectele pe care frigul le are asupra corpului omenesc sunt extreme, după cum povestea Tibi Uşeriu anii trecuţi, la întoarcerea din cursă. Pentru a face faţă frigului, alergătorul a luat pe el şi trei perechi de pantaloni, concomitent. Temperaturile resimţite au ajuns la ediţiile trecute şi la -52 de grade Celsius.

Din cauza efortului fizic intens şi a imposibilităţii de alimentare, Tibi a slăbit, la cursa din 2016, 5 kilograme, în doar câteva zile. Pentru a încălzi alimentele, pentru a putea fi mâncate, bistriţeanul le ţinea sub haine, lipite de piele şi câte o oră. 

De la drumul de gheaţă… la competiţia de la cea mai mare altitudine 

Culmea este faptul că înainte să primească invitaţia la ultramaratonul de la Cercul Polar, Tibi Uşeriu se pregătea pentru altă competiţie, la fel de dură. Este vorba despre ultramaratonul Everestului. 

„Am luat şi eu un vârf, să urc mai mult decât un muşuroi”, spune amuzat sportivul. 

Ultramaratonul Everestului este considerat, altături de 6633 Ultra, una dintre cele mai dure competiţii din lume. Asta pentru că se desfăşoară la cea mai înaltă altitudine din lume. Competiţia începe la 5.220 de metri, în punctul Gorak Shep, care a deservit ca tabără de bază în anul 1953, la prima ascensiune reuşită a celui mai înalt vârf din lume. 

Despre acest ultramaraton a scris şi alergătorul Andrei Roşu pe site-ul său. Acesta descrie senzaţiile pe care le au sportivii la peste 5.000 de metri altitudine: „respiri foarte greu (aproape că te sufoci), mergi maxim 2-3 paşi, apoi trebuie să faci o pauză, apar dureri de cap (cumplite pentru unii concurenţi), coşmaruri pe parcursul nopţii, etc…De menţionat că la această altitudine, doctorii nu au permis niciun medicament, nici măcar aspirina”.

Tibi Uşeriu îşi va testa puterile pe Everest la mai puţin de o lună şi jumătate de la participarea la 6633 Ultra, motiv pentru care a stat pe gânduri dacă să mai participe anul acesta la Cercul Polar sau nu. 

image

„Este un ultramaraton care pleacă de la baza Everestului şi se aleargă în jur de 60 de kilometri, doar că se aleargă la o altitudine de 5.500 de metri. Nu ştiu la ce să mă aştept. O să merg să stau câteva săptămâni la aclimatizare. Eu încă nu ştiu cum reacţionează corpul meu la lipsa de oxigen, pentru mine o să fie o aventură. Nici eu nu ştiu în ce m-am băgat, o să văd în luna mai, când o să fiu acolo.(…) Eu sper să îmi vină înţelepciunea pe traseu (n.r. la 6633 Ultra) şi să nu trag atâta de tare cum am tras anii trecuţi, să îmi fac mai multe răni decât trebuie. O să am în jur de trei săptămâni de refacere până plec acolo, eu cred că o să-mi revin. Anul trecut am avut nevoie de 2-3 săptămâni să îmi revin. Cred că o să mai fiu în stare să merg şi acolo”, a explicat maratonistul. 

Acestea sunt singurele competiţii la care va participa Tibi Uşeriu anul acesta. După maratonul de pe Everest, alergătorul se întoarce acasă, unde va trebui să pregătească maratonul Via Maria Theresia, de care deja se ocupă de câţiva ani buni. 

Vă mai recomandăm:

Tibi Uşeriu: „A apărut Aurora Boreală. Atunci m-am pus jos pe sanie, mi-am făcut o cafea şi m-am uitat la ea până am îngheţat de frig”

Tibi Uşeriu: „În spatele acestei poveşti sunt mii de kilometri alergaţi şi mii de litri de transpiraţie. Nu m-am trezit dimineaţa un campion”

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite