Lecţie românească de voluntariat sau cum reuşesc englezii şomeri să dobândească la noi în ţară experienţă care-i ajută la angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de cinci ani, o organizaţie din Anglia oferă şomerilor din ţara mamă posiblitatea să-şi dobândească experienţa pe piaţa muncii menită să le crească şansele la angajare cu ajutorul voluntariatului. Peste 100 de şomeri de toate vârstele au făcut voluntariat în România, mulţi dintre ei ieşind cu această ocazie pentru prima dată din Marea Britanie.

Pe Matt, coordonatorul proiectui desfăşurat de asociaţia britanică RV Projects, l-am întâlnit la o grădiniţă cu program prelungit din Bistriţa, pe care în ultimele 10 zile a înfrumuseţat-o cu ajutorul a 10 voluntari din Marea Britanie. Aceştia au pictat diverse personaje de poveste pe pereţii din mai multe încăperi ale grădiniţei.

Cei 10 nu au venit în România în vacanţă, ci să îşi dobândească experienţa pe piaţa muncii atât de necesară în găsirea unui job în Marea Britanie, unde în ultimii ani competiţia a devenit acerbă, iar tinerii fără experienţă după terminarea studiilor se trezesc direct şomeri.

Dacă în România experienţa dobândită din voluntariat de cele mai multe ori nu contează la angajare, în Marea Britanie aceasta cântăreşte destul de mult în ochii angajatorilor, care ţin cont de astfel de experienţe în departajarea candidaţilor.

De 5 ani Matt vine în Bistriţa-Năsăud cu voluntarii, numărul celor care au ajutat la renovarea şi pictarea şcolilor şi grădiniţelor din municipiu şi din împrejurimi trecând de 100. A mai coordonat astfel de proiecte şi în Bulgaria, Polonia şi Turcia, însă de la prima vizită s-a îndrăgostit de România şi revine an de an. De 5 ani colaborează cu Fundaţia Progress din Bistriţa.

Predomină tinerii, însă printre ei se strecoară şi şomeri trecuţi de prima tinereţe, care speră ca această experienţă să îi ajute să-şi găsească un job la întoarcerea în Marea Britanie.

„Îi ajută genul acesta de activităţi pentru a obţine un job pentru că competiţia pe piaţa muncii este extraordinar de mare în Marea Britanie. Cine are o experienţă de muncă „unică” în CV, pe care competitorul său nu o are, are un avantaj clar. Chiar dacă sunt unii care ies de pe băncile şcolii cu anumite deprinderi, le lipseşte această experienţă „unică” care ar putea convinge firmele să îi angajeze. Genul acesta de experienţe îi face mai deschişi şi mai curajoşi, plus că experienţele trăite sunt deosebite”, explică Matt.

image

Matt coordonatorul proiectului aduce voluntari în Bistriţa de 5 ani (Foto: Bianca Sara)

Cum se aleg voluntarii? Ei bine, Matt ne spune că voluntarii se aleg singuri, fiind vorba despre un efect de contagiune: mulţi dintre volunarii care participă le spun şi altora despre aceste experienţe, care la rândul lor îşi manifestă dorinţa de a participa. Deşi vorbim în multe dintre cazuri de tineri care nu sunt obişnuiţi cu rigoarea unui loc de muncă, aceştia s-au adaptat repede şi ar repeta oricând experienţa. Din grupul care în 20 noiembrie a părăsit România fac parte şomeri cu vârste cuprinse între 19 şi 74 de ani.

„Feedback-ul voluntarilor este unul foarte bun, oricare dintre aceşti voluntari ar repeta această experienţă, deşi aproape niciunul dintre ei nu a avut ocazia să zboare cu avionul până acum sau să iasă din Marea Britanie. A fost o reală provocare pentru ei să vină într-o ţară unde nu cunosc limba, unde totul este nou şi necunoscut. Au venit aici şi au muncit din greu, dar le-a şi plăcut”, spune Matt.

Renovarea de unităţi de învăţământ nu este singura activitate desfăşurată de asociaţie, aceasta punând la punct un program prin care sprijină echipele de fotbal din Marea Britanie să vină şi să se antreneze în Bistriţa, alături de echipele locale.

Steven are 19 ani şi s-a trezit după terminarea liceului că nu reuşeşte să îşi găsească un loc de muncă. Este prima dată când are ocazia să iasă din Marea Britanie. A ales să participe la acest proiect de voluntariat pentru că îi plac copiii şi îi place să ajute.

image

Cu această ocazie Steven (19 ani) a ieşit pentru prima dată din Marea Britanie (Foto: Bianca Sara)

Întrebat dacă consideră că îl va ajuta experienţa dobândită aici, Steven spune: „Cred că mă vor ajuta cele dobândite aici, am învăţat multe lucruri. Este foarte greu să-ţi găseşti un job în Anglia, mai ales dacă nu ai niciun pic de experienţă în niciun domeniu”. Tânărul se declară impresionat de România, despre care spune că este curată, iar lumea te tratează cu respect şi este foarte prietenoasă.

Printre tineri s-a strecurat şi David, care are 74 de ani. Acesta face voluntariat de trei ani şi jumătate şi în paralel încearcă să-şi găsească un loc de muncă. De-a lungul anilor a făcut de toate, a fost de la administrator la profesor. În ciuda vârstei, David speră că această experienţă va cântări în CV-ul său şi-l va ajuta să-şi găsească un job:

„Cred că mă ba ajuta să găsesc un loc de muncă. Am dobândit multe alte abilităţi. Aici înveţi să faci lucruri noi, nu stând în casă”, spune David.

Acesta pregăteşte şi o carte, care obligatoriu va include şi experienţele din România, unde şi-ar dori să se întoarcă anul care urmează.

image

David are 74 de ani şi face voluntariat de mai bine de trei ani (Foto: Bianca Sara)

Vă mai recomandăm:

Poveste neobişnuită pentru România: omul care înfrumuseţează un oraş întreg fără să ia un ban de la stat

Attila Szucs are 57 de ani şi şi-a dedicat mai mult de trei sferturi din viaţă plantelor. A învăţat să le îngrijească de la un profesor de biologie de la casa de copii unde a crescut, de atunci trecându-i prin mâini sute de mii de plante.

FOTO „Corul” de 6000 de figurine al bistriţeanului Andrei Pandea Antonescu, cel mai bun proiect de voluntariat al anului

La trei ani de când a pornit în aventura artistică a vieţii sale, rezultatele campaniei de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi din ţară sunt recunoscute oficial la nivel naţional. Sculptorul bistriţean Andrei Pandea Antonescu a primit premiul pentru cel mai bun proiect de voluntariat din domeniul sănătăţii.

FOTO Principele Nicolae al României a lăsat reşedinţa regală pentru o săptămână de voluntariat la înălţime

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite