Eroii anticomunişti din Bistriţa-Năsăud evocaţi la Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe obiecte găsite în gropile comune în care au fost înhumaţi şapte martiri anticomunişti din Nepos, respectiv Hălmăsău, judeţul Bistriţa-Năsăud sunt prezentate într-o expoziţie itinerantă care s-a deschis ieri în capitala Cehiei.

Expoziţia, intitulată „Numitorul comun: moartea", este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi va rămîne în Praga până în 5 martie. Printre exponate se găsesc obiecte descoperite anul trecut la dezhumările făcute în Nepos, respectiv în urmă cu doi ani în comuna Spermezeu. Numitorul comun: moartea", cuprinde exponate găsite în urma desfăşurării a nouă acţiuni de deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate în perioada 1948-1952.

Şaisprezece martiri
Acţiunile de dezhumare au fost realizate de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) în perioada 2007-2009, în urma solicitărilor venite din partea rudelor şi urmaşilor celor morţi. Cazurile prezentate în cadrul expoziţiei cuprind obiecte aparţinând unui număr de 16 persoane executate, de regulă prin împuşcare, acestea fiind descoperite şi apoi dezhumate prin metode arheologice pe teritoriul localităţilor a nouă localităţi din România

Un nasture a lui Leonida Bodiu şi opincile unui camarad, printre exponate

Rămăşiţele a trei martiri din Nepos : Leonida Bodiu, Toader Dumitru şi Ştefan Burdeţ au fost descoperite şi dezgropate în iunie anul trecut  de specialiştii IICCR. Cei trei au fost executaţi în 24 iunie 1949 de un pluton al Securităţii pe Dealul Crucii din Nepos, la circa două ore de urcuş şi aruncaţi într-o groapă comună. Grupul de investigatori conduşi de istoricul Marius Oprea a reuşit să identifice atunci rămăşiţele fiecăruia dintre cei trei după câteva dintre obiectele personale aflate în groapa comună : un nasture de tunică militară în cazul lui Bodiu şi o pereche de bocanci, o sipcă de lemn, bani de metal, pe lângă gloanţele care i-au ucis.  La o lună după dezhumare, corpurile celor trei au fost reînhumate în Cimitirul Bistriţa cu onoruri militare, dar obiectele găsite în mormânt au rămas în custodia IICCR şi sunt parte componentă a expoziţiei aflată acum la Praga.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite