Cetăţile Bistriţei stilizate se iau la trântă cu tăbliţele din bălării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăbliţa care ne întâmpină la intrarea în oraş este aproape acoperită de vegetaţia uscată FOTO: Adevărul/ Bianca Sara
Tăbliţa care ne întâmpină la intrarea în oraş este aproape acoperită de vegetaţia uscată FOTO: Adevărul/ Bianca Sara

Tăbliţa care ne întâmpină la intrarea în oraş este aproape acoperită de vegetaţia uscatăUn simbol care să ne întâmpine la intrarea în oraş e o temă care n-a fost abordată în Primăria Bistriţa nici în glumă. La polul opus, Consiliul Judeţean a inclus existenţa unui simbol care să marcheze intrarea pe tărâm bistriţean în strategia de dezvoltare a judeţului.

Tăbliţa din...bălării


Oficial, municipiul Bistriţa are 6 intrări, neoficial doar în două locuri, ambele situate pe DN17, o tăbliţă cu funcţiuni mai degrabă rutiere îţi spune că ai păşit în oraşul imnului naţional. Aceasta este totuşi acompaniată şi de stema oraşului şi de o restricţie de viteză.


Deşi este doar o plăcuţă, municipalitatea nu a omis să bifeze şi acolo „reuşitele” urbei. Printre acestea se numără înfrăţirile cu oraşe din te miri ce ţări, dar şi cu titulatura de „Capitala Earth Hour” primită anul trecut. 
Dimensiunile deloc de neglijat ale tăbliţelor nu asigură vizibilitatea aşa cum ar fi normal, acestea fiind în stare bună însă ascunse bine între bălăriile necurăţate de o bună bucată de vreme.


Un semn sau simbol care să-i întâmpine pe cei care ne calcă pragul? Un asemenea subiect n-a fost pe buzele consilierilor locali în ultimele trei mandate. Culmea este faptul că Primăria Bistriţa pune un accent deosebit pe potenţialul turistic al municipiului, pe care încearcă să îl promoveze cu ajutorul struţilor, a ideii de cetate medievală, dar ignoră tocmai intrarea, prima impresie.


Ideile s-au luat la trântă la judeţ



Lucrurile stau niţel diferit când vine vorba despre Bistriţa-Năsăud, autorităţile  incluzând semnul de intrare în judeţ în strategia de dezvoltare a  acestuia. Primul pas în acest sens a fost făcut: Consiliul Judeţean a organizat un concurs, mai marii artei bistriţene, dar şi cetăţenii de rând având posibilitatea să opteze pentru un semn.
Printre semnele propuse s-au numărat pene de păun stilizate, porţi ale Transilvaniei, Dracula în variantă futuristă, conturul judeţului, portul popular  sau chiar cetăţile Bistriţei şi Turnul Dogarilor.

semnul de intrare în Bistriţa-Năsăud câştigător


După o lună în care peste 5000 de bistriţeni au votat pentru una dintre cele 20 de variante, au fost declarate 4 semne câştigătoare. Pe podium s-au aflat pana de păun, cetăţile Bistriţei, conturul judeţului şi colţii contelui Dracula. Premiul cel mare a fost adjudecat de cetăţile Bistriţei stilizate, simbolul fiind creat de un clujean. Artiştii participanţi au fost motivaţi cu sume de bani, premiul cel mare fiind de 5000 de lei.


Potrivit preşedintelui de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, consilierii vor avea misiunea de a alege dintre aceste 4 semne finaliste pe cel care va fi materializat şi amplasat în toate intrările în judeţ. Existent deocamdată doar pe hârtie, Radu Moldovan susţine că îşi doreşte să materializeze proiectul până la finalul mandatului său.
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite