Ce trebuie să faceţi cu autoturismul pe timp de furtună. Manevrele simple care vă pot scăpa de tragedii
0Printre efectele furtunilor din ultima perioadă se numără nu doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti. Potrivit pompierilor, dacă ţinem cont de câteva recomandări banale ne putem feri de tragedii.
Furtunile din ultima perioadă au devastat judeţe întregi. Printre proprietăţile care au avut de suferit s-au numărat şi autoturismele. Doar în Bistriţa-Năsăud, furtuna din data de 17 septembrie a avariat 76 de autoturisme.
Cele mai multe autoturisme au fost avariate de copaci sau stâlpi de electricitate care au fost doborâţi de vânt, dar şi de ţigle de pe clădiri şi chiar ghivece cu flori purtate de vânt în parcări.
În Timişoara, un student care se afla în autoturismul său în momentul în care furtuna şi-a făcut simţită prezenţa, a decedat, după ce maşina a fost strivită de un semn de intrare în oraş. Într-un camping din Bihor, o persoană a decedat în condiţii similare, după ce autoturismul în care se afla a fost strivit de un copac doborât de un vânt puternic ce însoţea o furtună.
Potrivit ISU Bistriţa, câteva gesturi simple pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte şi ne pot scăpa de avarii serioase la autoturism. Alături de purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa, Marius Rus, am întocmit o serie de recomandări menite să vă ferească de furiile naturii:
- Încercaţi să evitaţi deplasările atunci când sunt în vigoare atenţionări meteo de tip cod galben sau portocaliu de vijelii şi vânt puternic. Pompierii vă recomandă să vă adăpostiţi în locuinţe sau alte spaţii care asigură protecţia.
- Parcaţi-vă autoturismele la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
- Nu este o idee bună nici să vă parcaţi maşina în apropiere de clădiri cu acoperişul şubrezit sau sub balcoane, riscaţi să vă treziţi cu avarieri provocate de bucăţi de acoperiş sau ghivece cu flori.
- Dacă sunteţi în autoturism în timpul unei furtuni puternice nu vă continuaţi drumul, mai bine trageţi pe dreapta, mai ales dacă vizibilitatea este redusă.
- Parcaţi maşina într-un loc ferit.
- Dacă vă simţiţi în pericol lăsaţi maşina pe avarii, ca să fiţi reperat şi sunaţi la 112.