Ai grijă ce postezi pe Facebook. Unele informaţii oferite pe reţelele de socializare îţi pot aduce concedierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine-ar fi crezut că o banală reţea de socializare, folosită pentru a păstra legătura cu prietenii noştri din toată lumea, ne-ar putea aduce concedierea? Experţii în resurse umane ne sfătuiesc să fim mai atenţi cu ce postăm pe Facebook, pentru că unele informaţii oferite pe reţelele de socializare ne pot face rău la locurile de muncă.

Concedierea dată de informaţiile postate pe Facebook începe să devină o realitate şi în România. În Bistriţa-Năsăud, de exemplu, o angajată a Consiliului Judeţean s-a ales cu o mustrare destul de serioasă şi cu o penalizare pe măsură, după ce s-a aflat că în timpul serviciului aceasta se certa cu nişte jurnalişti pe reţelele de socializare. 

Acest lucru nu îi miră pe economişti şi pe experţii în resurse umane, care spun că în străinătate a-ţi „verifica” angajaţii pe reţelele de socializare este un lucru obişnuit. Mai mult, în străinătate există nişte verificări standard care se realizează de către companii în momentul în care primesc un CV. 

„Eu personal cred că cei care îşi verifică angajaţii pe Facebook sunt mai mulţi decât par în România. În străinătate „screeningul” identităţii online se face după un model standard la angajare. Cred că şi la noi a început să se practice, cel puţin la companiile mai mari şi la cele unde majoritatea angajaţilor sunt tineri”, explică economistul şi expertul în resurse umane, Cristian Munthiu. 

Potrivit acestuia, cei mai vulnerabili sunt cei cu funcţii importate, funcţii cheie, care reprezintă compania. Aceştia ar trebui să fie foarte atenţi cu informaţiile pe care le postează. Alături de economistul şi expertul în resurse umane Cristian Munthiu am întorcmit o listă cu ce nu ar trebui să postezi pe Facebook dacă vrei să îţi păstrezi job-ul:

- Nu posta nimic pe Facebook de la birou, mai ales dacă angajatorul a interzis acest lucru;

- Nu posta bârfe despre firmă şi despre oamenii care lucrează acolo, pentru că-ţi poate aduce nu doar antipatia şefului, ci şi a colegilor;

- Nu îţi da check-in la coafor sau la cosmetică, atunci când îţi iei liber din cauze medicale;

- Nu lăuda competiţia pe reţelele de socializare;

- Ideal ar fi ca atunci când ar trebui să munceşti, iar tu desfăşori alte activităţi, să îţi desetezi serviciul de localizare;

- Cel mai bine ar fi să nu postezi poze cu tine în stare de ebrietate sau din alte activităţi care nu s-ar potrivi cu funcţia ocupată;

- Evită, de asemenea, pozele în care apar lucruri scumpe pe care în mod normal nu ţi le-ai permite din salariu;

- Limbajul „Facebook” cu „tz” în loc de ţ sau „sh” în loc de ş nu prea e apreciat de companiile mari, care s-ar putea arăta deranjate de aceste detalii. De asemenea, nu sunt recomandate nici înjurăturile. 

Vă mai recomandăm:

De ce să ţinem cont când ne promovăm afacerea pe Facebook. Pozele de calitate şi mesajele creative, detalii obligatorii

VIDEO Poza de profil de pe Facebook va fi înlocuită cu un clip video

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite