Un proiect de energie alternativă îi irita pe ecologişti
0Administraţia Parcului Munţii Rodnei se opune vehement construirii unei microhidrocentrale în Valea Anieşului. Autorităţile de mediu spun însă că investiţiile în surse alternative de energie sunt cerute de Uniunea Europeană şi analizează posibilitatea de a acorda avizul chiar şi cu opoziţia Parcului Naţional
O investiţie de zece milioane de euro constând în construcţia unei microhidrocentale cu trei turbine în Valea Anieşului riscă să nu se materializeze pentru că Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR) a refuzat, săptămâna aceasta, să îşi dea acordul. Specialiştii motivează că o astfel de investiţie ar periclita habitatul mai multor specii de animale din mediul acvatic. Decizia finală aparţine însă Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), care trebuie să se pronunţe în cel mult o lună.
Ecologiştii vor să protesteze la Ministerul Mediului
Într-o dezbatere publică pe tema construcţiei microhidrocentralei, desfăşurată în urmă cu două zile, reprezentanţii APNMR nici n-au vrut să audă de o astfel de investiţie. „S-a discutat proiectul în consiliul ştiinţific şi s-a votat în unanimitate împotriva proiectului. Studiul de evaluare a impactului asupra mediului, realizat de firma respectivă, a avut ca perioadă de monitorizare lunile fără vegetaţie. Adică, a fost făcut din birou. Noi vom aduna mai multe ONG-uri şi strângem comentarii pe care vrem să le înaintăm şi Ministerului Mediului. O astfel de investiţie pune în pericol mai multe specii din mediul acvatic, printre care şi pescăruşul albastru, una dintre cele mai frumoase specii de păsări din ţară. Prin această investiţie, care presupune pierderea a 70 % din apa de pe o suprafaţă de 4 kilometri, se pierd aceste bălţi", argumentează Claudiu Iuşan, preşedintele asociaţiei Eco Rodna, membru în Consiliul Ştiinţific al APNMR.
Firma îşi apără proiectul
Alexandru Sidor, administratorul de la SC Rodis Consulting SRL, firma din Beclean care derulează proiectul microhidrocentralei din Anieş, crede că Administraţia Parcului se cramponează de aspectele negative şi ignoră avantajele investiţiei. „eEi susţin, printre altele, că microhidrocentrala este inestetică şi va afecta inclusiv peisajul. Va fi o clădire mică, de 8 metri pe 5, acoperită cu piatră, pentru ca totul să pară cât mai natural, iar conductele vor fi îngropate,. Dacă veţi trece prin zonă după finalizare nu veţi realiza că acolo este o microhidrocentrală", explică Sidor.
Energia alternativă, o necesitate
Autorităţile nu împărtăşesc,însă punctul de vedere al APNMR. „Investiţia este una foarte bună şi asigură o independenţă din punct de vedere energetic. Oricum, suntem obligaţi să renunţăm, pe viitor, la tot ce înseamnă surse de poluare poluante", afirmă primarul comunei Maieru, Vasile Borş.
„Proiectul va intra în dezbatere în cadrul Colectivului de Analiză Tehnică (CAT) al APM. Acolo, cei 12 reprezentaţi vor ţine cont de avizul de la Parc, dar acesta nu va dicta decizia CAT. Avem nevoie de astfel de investiţii în judeţ, cu atât mai mult cu cât există directive clare de la UE care ne impun să valorificăm energia verde", explică Ştefan Mureşan, directorul APM Bistriţa-Năsăud.