Pericol în centrul istoric al Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refacerea clădirii din strada Dornei numărul 8 costă 150 000 de euro
Refacerea clădirii din strada Dornei numărul 8 costă 150 000 de euro

Clădirea de pe strada Dornei este într-un stadiu avansat de degradare şi pune în pericol siguranţa vecinilor şi a trecătorilor. Clădirea cu două niveluri se află în zona de rezervaţie istorică a Bistriţei şi a devenit în timp un adevărat pericol pentru vecini, dar şi pentru trecători.

Imaginea clădirii de pe strada Dornei 8 este dezolantă: toate geamurile sunt sparte sau lipsesc, tencuiala se desprinde de pe zidărie, iar înauntru aproape că nu mai există tâmplărie.

Vecinii sunt revoltaţi, mai ales pentru faptul că trebuie să repare singuri peretele comun. „Nu ne convine că trebuie să reparăm pereţii şi nici faptul că, în timp ce pe noi ne amendează primăria dacă facem modificări, pe alţii îi lasă în pace deşi nu fac nimic să întreţină casa", îşi varsă oful Ana Horvat, o bistriţeancă ce locuieşte în imobilul cu numărul 10.

Problemele de proprietate au împiedicat reabilitarea

Clădirea, veche de 100 de ani, a avut de-a lungul ultimilor ani mai mulţi stăpâni, însă niciun locatar. În cele din urmă, imobilul a ajuns în proprietatea unui administrator de agenţie imobiliară, Terezia Anisie, care a reuşit să o întăbuleze de circa un an, după procese interminabile de retrocedare. Clădirea se afla deja într-o stare jalnică: „Ar trebui cel puţin 150 000 de euro pentru reabilitare, din care 50 de mii de euro doar pentru faţadă", explică proprietara. Costurile de reabilitare sunt foarte mari nu numai din pricina degradării masive, ci şi din cauza rigorilor impuse de faptul că imobilul se află într-o zonă de rezervaţie istorică. Proprietara mai spune că a solicitat ajutor pentru reabilitarea faţadei la Primărie, Consiliul Judeţean şi chiar la Ministerul Culturii, însă s-a lovit de refuzuri. „Acum am solicitat un al doilea certificat de urbanism de la Primărie şi aştept să-l primesc pentru a mă apuca de lucrări. Nu cred că pune în pericol trecătorii, pentru că mă asigur tot timpul să nu se întâmple nimic", mai spune proprietara.

Primăria nu are bani pentru proprietăţile altora

Primarul Ovidiu Creţu spune că municipalitatea trebuie să se ocupe întâi de clădirile proprii, iar cei care nu-şi permit să îşi reabiliteze casă pot să o vândă. „Nu avem posibilităţi legale să ajutăm aceşti proprietari. Cine  nu-şi permite să reabiliteze o casă monument istoric poate să şi-o vândă unor oameni care pot să facă asta", explică primarul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite