Călare, în căutarea narciselor sălbatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Narcisele din masivul Saca mai pot fi admirate doar două săptămâni. Turiştii care vor să ajungă în Poiana Narciselor au la dispoziţie un program ecvestru cu cai de la Herghelia din Beclean, ghid şi cazare la cabană.

Călătorii care ajung în Munţii Rodnei au parte zilele acestea de un spectacol natural unic: poiana cu narcise în floare din Masivul Saca, la 1600 de metri altitudine. Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei (APNMR) organizează drumeţii ecvestre până în poiană , şi în funcţie de timpul turiştilor pachetele oferite sunt de o zi, trei zile şi în mod excepţional de o săptămână. Patru cai de rasă de la Herghelia Beclean şi un ghid călare stau la dispoziţia turiştilor amatori de excursii inedite. Programul durează maximum trei săptămâni, adică perioada de înflorire a narciselor sălbatice.

 O călătorie de o zi pe traseul Valea Vinului, Poiana cu Narcise, Izvorul Roşu, Valea Secii,  care înseamnă patru-cinci ore călare, alături de un ghid, plus o oră de mers pe jos costă 150 de lei. Varianta de trei zile este 220 de lei, iar în preţ intră cazarea la cabana din Valea Vinului. Masa trebuie însă să şi-o asigure turistul: „Cabana are bucătărie dotată, iar turiştii pot găti. Din păcate nu putem asigura şi masa, pentru că era nevoie de mai multe avize sanitar-veterinare", explică directorul APNMR, Doina Jauca. Acesta este şi motivul pentru care excursiile de şapte zile sunt organizate mai rar.

Vremea n-a prea ţinut cu organizatorii

Primele narcise din poiana n-au prea avut vizitatori din pricina ploilor şi timpului nefavorabil. „Am avut rezervări pentru săptămâna trecută, însă turiştii au renunţat din cauza vremii potrivnice. Prognoza meteo stă ceva mai bine pentru weekendul viitor şi s-au anunţat mai mulţi turişti. Sper să recuperăm.", spune Doina Jauca. Potrivit acesteia narcisele sălbatice mai rezistă anul acesta cel mult două săptămâni. 

Supravegheate prin GPS

Poiana cu narcise sălbatice  din Munţii Rodnei, este monitorizată din 2004, odată cu înfiinţarea Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei. În principiu narcisele pot fi fotografiate, însă culegerea florilor este interzisă, la fel şi camparea în zonă. „ Nu spune nimeni nimic dacă îşi culeg o floare, însă nu mai mult", suna sfatul acelor din administraţia parcului. Zona este supravegheată prin sistem GPS, care le indică specialiştilor evoluţia, de la un an la altul, a suprafeţei pe care cresc florile ocrotite prin lege.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite