Monumente UNESCO la un pas de dispariţie. Un simplu fulger poate distruge monumente inestimabile
0Datorită numărului mare de biserici de lemn, Maramureşul este unul dintre cele mai frumoase judeţe din ţară. Acesta se mândreşte de asemenea şi cu opt monumente UNESCO, care din păcate pot să dispară în orice moment. Lipsa sistemelor paratrăsnet, a instalaţiilor electrice adecvate sau chiar a punctelor PSI este principala problemă care pune în pericol existenţa unor monumente inestimabile.
Au trecut nu mai puţi de şapte ani de când reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Maramureş trăgeau primele semnale de alarmă asupra pericolelor care pun sub semnul întrebării monumelentele UNESCO din Maramureş. De atunci şi până în ziua de astăzi, nimeni nu a răspuns solicitărilor, fapt care face ca toate aceste puncte de referinţă a culturii maramureşene să dispară în orice moment. „Problemele generale sunt cele care ţin în primul rând de instalaţiile de paratrăznet, care au fost făcute cu mulţi ani în urmă şi la verificările pe care le-am făcut noi, pentru că am beneficiat de bunăvoinţa unei firme specializate, s-a constatat că niciunul dintre instalaţiile de paratrăznet nu descarcă corespunzător. Aşa că în cazul unui fulger bisericiile s-ar aprinde, pentru că nu descarcă corespunzător. Mai ales că ele sunt aşezate cam pe culmile de deal, în locuri mai înalte unde probabilitatea căderii unui fulger este foarte mare. Noi am făcut documentaţii vaste şi le-am trimis la Bucureşti pentru acest proiect, însă nu s-a intervenit în acest sens“, a explicat Ioan Marchiş, directorul instituţiei.
Nu mai puţi de opt astfel de monumente are Maramureşul, însă nepăsarea pare a fi principala problemă. Pe lângă lipsa paratrăznetelor aceste monumente pot oricând să ia foc din cauza instalaţilor electrice necorespunzătoare. „Lemnul fiind uscat şi foarte uşor de aprins, instalaţiile de timp vechi nu prezintă siguranţa necesară. Există pentru monumente istorice alt tip de instalaţii care dau siguranţă, dar noi nu avem acest tip de instalaţii. Eu am avut o relaţie bună cu o firmă de restaurare din Italia, care a făcut pe cheltuială proprie propuneri de refacere a sistemului de iluminat. A făcut o propunere ca să dea un exemplu de instalaţie electrică modernă şi ministerul a tăcut şi această propunere n-a fost băgată în seamă. Vroiau să facă demonstraţie cum se face o instalaţie, cum se pune în valoare un monument UNESCO. Acest proiect mie mi-a dat speranţe, asta era acum breo 5-6 ani“, mai spune Marchiş.
Acesta a mai arătat că a trimis sute de rapoarte şi procese verbale însă nimeni nu l-a băgat în seamă. Cu toate acestea, spune că nu doar ministerele şi guvernul ar trebui să intervină, ci fiecare comunitate în parte. „Eu zic aşa că judeţul Maramureş ar trebui să aibă o politică mai responsabilă pentru că nu ne vom putea bizui pe bani de la Bucureşti. Fixul meu şi teoria mea este că pe responsabilitatea locală, adică primarul şi administraţia locală şi chiar şi biserica, toată lumea să fie preocupat de starea monumentului să se poate face aceste iuntervenţii, ei sunt posesorii monumentele, ei se bucură de anumite facilităţi, dezvoltă într-un fel satul“, încheie Marchiş.