Misteriosul caz al colonelului de Miliţie asasinat cu dinamită în septembrie '89. „Avea două reviste ruseşti unde scria că în România va avea loc o revoluţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incident aparte a făcut vâlvă în România chiar în anul revoluţiei din 1989. O maşină a explodat într-o dimineaţă de septembrie, într-o parcare dintr-un cartier aglomerat din Baia Mare. Şoferul, un colonel de Miliţie, a murit în scurt timp la spital.

Cazul, deşi foarte grav, a fost foarte repede trecut cu vederea şi autorii nu au fost descoperiţi nicidată. Însă colonelul (r) Arghir Berciu s-a hotărât să vorbească despre ce s-a întâmplat atunci, la mai bine de 20 de ani de la asasinat. El a mărturisit într-o carte tot ce a ştiut în legătură cu asasinarea colonelului Gheorghe Ivan, fost şef al Serviciului Judiciar la Miliţia Satu Mare, apoi la cea din Maramureş.

În cartea sa, ”Cazurile colonelului Berciu”, fostul colonel din Miliţia de dinainte de 1989 povesteşte că, în explozia din septembrie 1989 în care şi-a pierdut viaţa colegul său, colonelul Ivan, a fost vorba de un asasinat comandat chiar de Ceauşescu, pentru că Ivan avea legătură cu ceea ce a urmat, în decembrie 1989.  

Potrivit lui Arghir Berciu, în 1981 Ivan a fost promovat comandant al Miliţiei municipiului Baia Mare, unde s-a implicat foarte mult. ”Spre deosebire de toţi şefii, deşi nu era atribuţiunea sa directă, Ivan aduna de la toţi lucrătorii dosarele cele mai grele. Le studia zi şi noapte. Apoi îşi ajuta lucrătorul la un dosar sau altul. Ori de câte ori constata un abuz, acesta ordona să se facă dreptate. A avut mult de suferit din această cauză”, spune Arghir Berciu. Acest comportament, continuă el, s-a lăsat cu multe sancţiuni. Astfel că, în 1984, a fost mutat adjunct al Servicului Judiciar la Judeţ.

Ştia că Ceauşescu va cădea

Berciu îl prezintă în cartea sa, în care vorbeşte despre cele mai grave cazuri la care a lucrat, ca pe un om corect, dar foarte hotărât, lucru care a deranjat pe foarte mulţi din jurul său, în special superiori. Însă ceea ce i-a adus moartea a fost implicarea sa în Revoluţia din 1989 şi pentru afirmaţia asta el a avut mai multe indicii. Într-o zi, de exemplu, Ivan i-a arătat două reviste traduse din limba rusă. 

”Acolo scria că în ’89 va fi o revoluţie în România, că va cădea Ceauşescu şi că vor fi vărsări de sânge. M-am speriat. I-am spus, după ce am ieşit din birou - ştiam că suntem ascultaţi – «Gicule, Doamne fereşte să-ţi afle turnătorii revistele!». Mi-a spus: «Stai liniştit, Berciule! Om te fac»”.

Mai târziu, câteva luni înainte de asasinat, la un coniac, Ivan i-a spus din nou că ştie că va cădea Ceauşescu. 

De asemenea, el mai descrie în cartea sa că Ivan călătorea mult în ţară, justificând că a fost la Satu Mare, să-şi vadă socrii. ”În perioada 88-’89, Ivan făcea dese deplasări în ţară, în special la Braşov, Timişoara, Bucureşti, Cluj şi Sighetu Marmaţiei. Făcea raport pentru părăsirea garnizoanei motivând că merge la Satu Mare la socri. Pleca în ţară sâmbăta şi se întorcea duminica noaptea, iar luni, când venea la serviciu era foarte obosit şi îmi spunea că deplasarea a fost utilă. Din toate datele şi analizele făcute în această perioadă rezultă clar că moartea colonelului Ivan se datorează implicării lui la Revoluţia din 1989”, conchide Berciu.

Maşina a sărit în aer când a pus contactul

Astfel că în 27 septembrie 1989, la ora 7.20, o explozie puternică avea să zguduie un întreg cartier din Baia Mare. Ivan se pregătea să meargă la serviciu şi numai norocul a făcut ca fiul său să scape cu viaţă. ”Ivan, după ce urcă la volanul autoturismului său, în momentul în care pune contactul, maşina sare în aer. Ar fi murit şi fiul lui, Arthur, însă a avut zile. Cu câteva minute înainte, Ivan l-a trimis înapoi în casă după geantă, ceea ce a însemnat salvarea de la moarte a fiului său”, mai arată colonelul Berciu.

Dinamita, pusă de specialişti

După producerea deflagraţiei au început cercetările. Dinamita a fost aşezată sub scaunul şoferului. Colonelul Berciu a fost informat despre tragicul eveniment. De această dată era vorba chiar de un coleg al său, ceea ce a făcut misiunea şi mai grea. 

”M-am deplasat la faţa locului unde am participat la cercetări. Cu această ocazie am constatat că cele trei fire, roşu, alb şi negru, au fost montate prin contactul de la volan şi electromotor, trase pe sub scaunul de la volan. Instalaţia era executată de specialişti de înaltă calificare”, mai descrie el. ”După o astfel de operare şi în special profesionalismul cu care s-a lucrat, niciun suspect dintre cei care au fost analizaţi şi bănuiţi nu era specialist în pirotehnie pentru a realiza o astfel de operaţiune”, continuă el.

Autorii nu au lăsat nicio urmă

Potrivit lui, ofiţerii care au venit special petru acest caz au înscenat şi răsăpândit diferite zvonuri şi ipoteze false, pentru a deruta populaţa, iar securiştii au primit ordin să-şi vadă de treburile lor curente.

”Eu, fiind foarte preocupat de prinderea infractorilor, aflasem de o Dacie Combi albastră. Aflasem în timpul investigaţiei că doi indivizi luaseră maşina lui Ivan înainte cu o noapte. Un vecin mi i-a descris pe cei doi, iar la câteva zile i-am văzut în trafic pe strada Victoriei. La ieşire pe stradă de la Restauratul Victoria mi-a tăiat calea o maşină Dacia Combi abastră cu numere de Bucureşti”, mai spune Berciu.

El a reuşit să-i urmărească pe cei doi şi aşa a aflat că au fost cazaţi la Hotel Carpaţi, însă acolo informaţiile s-au oprit. Firul pe care a crezut că l-a prins s-a transformat în cenuşă. Cel mai probabil, cei doi eau cazaţi cu acte false, astfel că niciodată nu s-a putut afla cine erau ei cu adevărat. ”Am mers după ei la Hotelul Carpaţi şi recepţionera mi-a arătat epoleţii pe umeri. Mi s-au adresat cu ”tov. Colonel”, deşi eu eram îmbrăcat civil. Nu am continuat discuţiile pentru că mi-am dat seama că e inutil şi că nu se va lua nicio măsură pe linie de securitate. Am aflat mai târziu că cei doi veneau în fiecare seară târziu la hotel şi a doua zi dimineaţă serveau cafeaua şi plecau. În noaptea dinaintea exploziei, cei doi nu au dormit la hotel”, mai descrie el acum şirul faptelor.

După Revoluţie, un alt colonel a încercat să verifice datele personale ale celor doi indivizi înregistraţi la hotel, dar nu au fost găsiţi în nicio evidenţă. ”În mod sigur, aceştia lucrau sub acoperire, având buletine false pentru a nu putea fi identificaţi în caz de cercetare. După aceea nu s-a mai lucrat deloc la acest dosar. Concluzia este una clară: colonelul Ivan a fost aruncat în aer de serviciile secrete ale lui Nicolae Ceauşescu şi nici până azi, autorii nu au fost identificaţi”, conchide el.

Mai puteţi citi:

A început recepţia la obiectivele din proiectului „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord”

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite