Lansare de proiect: ,,Terapia cu cai, o joacă serioasă pentru copiii cu probleme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul se derulează în perioada iulie-noiembrie 2014 şi se adresează copiilor şi tinerilor cu oportunităţi reduse, afectaţi de o boală incurabilă, prin intermediul hipoterapiei, kinetoterapiei, psihoterapiei, art-terapiei.

Asociaţia Lumina, în parteneriat cu C.S.E. Decebal şi Consiliul Judeţean Bacău lansează proiectul ,,Terapia cu cai, o joacă serioasă pentru copiii cu probleme”. Valoarea totală a proiectului este de 36.957 lei, din care 17.000 lei co-finanţare din partea Consiliului Judeţean Bacău.

C.S.E. Decebal  susţine proiectul, pro-bono, prin aducerea cailor, de cel puţin două ori pe lună, la Centrul de zi al Asociaţiei Lumina, pentru derularea hipoterapiei. Pe lângă hipoterapie copiii vor beneficia de kinetoterapie, hidroterapie, terapie în camera şi în grădina senzorială, terapie prin pictură.

Un copil alături de un cal. Două lucruri ce par, la prima vedere, complet diferite. Copilul mic, în unele cazuri lipsit de orice putere, de orice apărare. Calul, impunător şi puternic. În ciuda acestor lucruri, calul reuşeşte ceea ce omului îi este, uneori, imposibil. Să îi transmită copilului sentimentul de siguranţă, să îl facă să se simtă acceptat, să nu îl respingă, doar pentru că el, copilul, e altfel. Comunicare, respect, răbdare, prietenie, înţelegere. O legătură pe cât de simplă, pe atât de puternică. Cea dintre un cal şi un copil care duce, zi de zi, o luptă inegală cu o boală care îi limitează viaţa, a declarat Mara Matei, specialist relaţii publice la Asociaţia Lumina.

Hipoterapia este o formă de terapie mai puţin practicată în România, dar cu o mare răspândire în nord-vestul Europei, în Portugalia, Spania şi Statele Unite, datorită efectelor benefice şi rezultatelor obţinute în diverse afecţiuni.

Beneficiarii hipoterapiei pot fi copiii cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice (autism, ADHD, Sindrom Down), copiii cu dificultăţi perceptuale sau disfuncţie de integrare senzorială precum şi copiii cu dizabilităţi severe/profunde. Utilizatorii de scaun cu rotile, care nu au activitate motorie grosieră, pot de asemenea beneficia de hipoterapie. Hipoterapia este indicată şi în traumatisme cerebrale, scolioză, artrită, amputaţii traumatice, sechele de poliomielită, distrofie musculară, scleroză multiplă, accidente cerebrale şi vasculare, hemi şi paraplegii.

Alte articole:

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite