FOTO VIDEO Mii de pelerini maghiari au venit, de Rusalii, în comuna băcăuană Ghimeş Făget, la graniţa fostului Imperiu Austro-Ungar 0

Peste o mie de pelerini unguri dar şi aproximativ 10 mii de români, de etnie maghiară, au participat ieri, de Rusaliile romano catolice, la un pelerinaj care a avut loc la Ghimeş Făget, la ruinile fostei cetăţii construită de Ferenc Rakoczi, în 1624. Maghiarii au venit cu steagul Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc, după ce, în urmă cu o zi au participat la o procesiune religioasă, la Şumuleul Mic, unde a fost prezent şi preşedintele Ungariei.

FOTO VIDEO Mii de pelerini maghiari au venit, de Rusalii, în comuna băcăuană Ghimeş Făget, la
graniţa fostului Imperiu Austro-Ungar Vezi comentarii 0

Se reînfiinţează  Fanfara de la Băcioiu. Peste 50 de copii au fost selectaţi şi pregătiţi să cânte la instrumente tradiţionale rome

Se reînfiinţează  Fanfara de la Băcioiu. Peste 50 de copii au
fost selectaţi şi pregătiţi să cânte la instrumente tradiţionale rome

Asociaţia pentru o Europă Unită din Bacău a realizat jumătate din proiectul „Renaşterea tradiţiilor culturale rome, calea spre dezvoltare armonioasă a comunităţii locale“, finanţat prin mecanismul financiar european norvegian SEE, prin programul Fondul ONG din România, cu 73 200 de euro. La finalul, Fanfara de la Băcioiu, din comuna băcăuană Corbasca, va fi funcţională, iar tinerii care au fost instruiţi vor putea urca pe scenă.

FOTO Ziua Eroilor la Bacău. Fanfară, coroane de flori, ceremonie religioasă, autorităţi şi costume populare

FOTO Ziua Eroilor
la Bacău. Fanfară, coroane de flori, ceremonie religioasă, autorităţi şi costume populare

Astăzi, de la ora 12, la Cimitirul Central din Bacău a avut loc ceremonia de depunere de coroane şi flori la monumentul eroilor. Ziua dedicată eroilor neamului se sărbătorea pe vremea comunismului de 9 mai, dată la care s-a încheiat al Doilea Război Mondial, dar după 1990 s-a revenit la un decret din 1920, prin care Ziua Eroilor se serbătoreşte în ziua Înălţării Domnului.

Ciclistul sloven Aleš Juvanc a trecut prin Bacău, în traseul spre Baku, capitala Azerbaidjanului, unde vor avea loc Jocurile Olimpice Europene

Ciclistul sloven Aleš Juvanc a trecut prin Bacău, în traseul spre Baku, capitala Azerbaidjanului, unde vor
avea loc Jocurile Olimpice Europene

Aleš Juvanc a ales să facă o oprire şi în Bacău, unde a vizitat o clinică destinată sportivilor, nou înfiinţată. Ciclistul sloven are cel putin 200 de mii de kilometri făcuţi cu bicicleta, în peste 70 de ţări. Acum îşi propune să călătorească cu bicicleta din Ljublijana(Slovenia) până în Baku, capitala Azerbaidjanului, la Jocurile Olimpice Europene. Traseul parcurs pînă la destinaţia finală va depăşi 4300km.

Acţionarul majoritar al RAFO, Iakov Goldovskiy, vrea să modernizeze rafinăria din Oneşti. Se vor crea peste 1.500 de noi locuri de muncă | traian basescu

Acţionarul majoritar al RAFO,
Iakov Goldovskiy, vrea să modernizeze rafinăria din Oneşti. Se vor crea peste 1.500 de noi locuri de muncă

Sindicatul Rafinorul, din cadrul RAFO Oneşti, a comunicat astăzi faptul că acţionarul majoritar Iakov Goldovskiy este interesat să modernizeze rafinăria, dar pentru asta este necesară şi o bună colaborare cu instituţiile statului. Totodată,  se precizează că majoritatea instalaţiilor sunt în stare bună şi că până acum, s-au tăiat din rafinărie numai aparatele vechi şi ruginite.

„Sfântul Închisorilor“, reabilitat de Curtea de Apel Bacău. Valeriu Gafencu rămâne cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Ocna

„Sfântul Închisorilor“, reabilitat de Curtea de Apel Bacău.
Valeriu Gafencu rămâne cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Ocna

Valeriu Gafencu rămâne cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Ocna, au decis, vineri, magistraţii Curţii de Apel din Bacău. Judecătorii au considerat că decizia Consiliului Local de retragere a titlului încalcă legea în privinţa transparenţei şi caracterului de urgenţă. Totuşi, Valeriu Gafencu şi-ar putea pierde titlul onorific printr-o nouă decizie a Consiliului Local.

„Animatia socio-educativă“, curs al CCD din Bacau despre importanţa învăţării prin distracţie

„Animatia socio-educativă“, curs al CCD din Bacau despre
importanţa învăţării prin distracţie

În această perioadă Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău organizează programul de formare continuă ”Animaţia socio–educativă”, avizat de Ministerul Educaţiei şi destinat cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Cursul se desfăşoară la Colegiul ”Henri Coandă” Bacău, iar la finalul celor 40 de ore se doreşte clarificarea noţiunii de animaţie şi integrarea acesteia în procesul instructiv-educativ.

FOTO  Competiţie internaţională de dans sportiv la Sala de Atletism din Bacău. La Cupa Adamas vor veni şi sportivi din Rusia, Ucraina, Moldova şi Bulgaria

FOTO  Competiţie
internaţională de dans sportiv la Sala de Atletism din Bacău. La Cupa Adamas vor
veni şi sportivi din Rusia, Ucraina, Moldova şi Bulgaria

În weekend, pe 16 şi 17 mai, Sala de Atletism din Bacău va găzdui cea de-a III-a ediţie a Cupei Adamas, competiţie internaţională de dans sportiv. În mod normal, concursul trebuia să aibă loc la Sala Sporturilor, care are parchet dar şi tribune încăpătoare pentru spectatori. Organizatorii nu au găsit înţelegere însă la Direcţia Judeţeană de Sport, care a programat aici o competiţie de karate.

FOTO O femeie din comuna Letea Veche va rămâne pe drumuri după ce CNADNR a „sărit-o“ din lista expropriaţilor pentru şoseaua de centură

FOTO O
femeie din comuna Letea Veche va rămâne pe drumuri după ce CNADNR a „sărit-o“
din lista expropriaţilor pentru şoseaua de centură

Cristina Năstase deţine în satul Ruşi Ciutea din comuna băcăuană Letea Veche 2400 de metri pătraţi şi două case, nou construite, peste care vor trece buldozerele care vor construi centura ocolitoare a Bacăului. Proprietatea femeii nu figurează în Hotărârea de Guvern care prevede persoanele care vor fi expropriate. Vinovaţi sunt şi edilii din comună, care în 2010 au dat autorizaţie de construcţie, deşi exista proiectul şoselei de centură.

Am o greutate în suflet. Nu pot să mă relaxez şi nu pot dormi. Nu pot să continui nişte proiecte cu gândul că cineva are nevoie de ajutor, cerut mie printre altele, iar cei în măsură să o facă afişează indiferenţă şi nesimţire. Nu sunt socialistă, nici nu încurajez ajutoarele sociale, dar ceea ce vreau să vă povestesc astăzi este efectul unei nesimţiri fără margini.

acum 7 luni · comentarii (150)

Aşa s-a trezit. În mijlocul Bucureştiului, în traficul infernal de la ora 18.00. Murdar, cu un sacou rupt în coate, cu pantalonii jigăriţi, cu părul vâlvoi şi uşor ameţit de haos. Se uita în stânga şi în dreapta. Claxoane, praf, gunoaie şi un maidanez. Era imaginea dezolantă pe care o avea în faţa ochilor.

acum 7 luni · comentarii (3)

Nu este o sărbătoare românească, dar cu siguranţă poate fi una foarte amuzantă. Mă refer la Halloween şi la partea cu costumele caraghioase. Partea întunecată nu mă pasionează, aşa că an de an fac abstracţie de ea, pentru că vreau să le ofer copiilor o experienţă distractivă. Sigur că avem ornamente cu fantome, mumii sau vrăjitoare, dar ele sunt de fiecare dată prietenoase.

acum 7 luni · comentarii (2)

Peste 2500 de femei vor fi testate în cadrul unui proiect internaţional de prevenire a cancerului de col uterin, în Regiunea de Nord-Vest. Testările sunt asigurate în cadrul unui proiect de prevenire a cancerului de col uterin câştigat de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, în parteneriat Registrul de Cancer din Norvegia şi o asociaţie a rromilor din regiunea de Nord-Vest.

acum 7 luni · comentarii (11)

Probabil că lecţia de învăţat numărul unu, din evoluţia extrem de rapidă a evenimentelor de azi, politice, economice şi militare, care vor deveni, sau nu, istorice, o constituie determinarea fiecărei fiinţe umane de a îşi respecta identitatea, cu luminile şi umbrele sale, de a nu imita pe alţii, de a fi unică, mândră de această diferenţă specifică, care nu striveşte, ci doar amplifică corola de minuni a lumii. Marcată şi în anul 2014 de război.

acum 7 luni · comentarii (0)

La şase luni de la trecerea sa la cele veşnice, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Râmnicului intră tulburător în legendă. Cu acest nume simplu, popular şi emblematic, GHERASIM AL RÂMNICULUI, ierarhul care a slujit strălucit Biserica Ortodoxă în Oltenia de sub munte păşea, din al nouăzecilea an al vieţii sale, ca şi cum ar fi plutit, cum spunea el însuşi, pe calea veşniciei. A veşniciei creştine.

acum 7 luni · comentarii (0)

Peste 10 000 de români au cerut în stradă, Duminica trecută, Reunirea României cu Republica Moldova. „Profesionalismul” presei a făcut ca şi de această dată mesajul public să fie diminuat prin înaintarea unei cifre eronate de aproximativ 3000, valabilă cu 1 oră înainte de eveniment. O fi incompetenţă, o fi rea intenţie, o fi manipulare voită, e mai puţin important.

acum 7 luni · comentarii (2)

Corupţia lui Romeo Stavarache nu are leac. După 7 luni de arest, după ce a promis deschidere şi sinceritate, primarul ales al Bacăului a minţit din nou. De data asta, în faţa probelor care-l încriminează direct, cu subiect şi predicat, scoase în evidenţă în două anchete de presă apărute în ziarul Adevarul, în ultimile luni, când primarul era în cătuşe şi nu putea răspunde.

acum 3 luni · comentarii (1)

Declaraţiile recente ale preşedintelui Klaus Iohannis, făcute la CSM,  referitoare la exercitarea decentă a actului Justiţiei, fără lezarea drepturilor omului şi a prezumţiei de nevinovăţie, par să fi intrat într-un con de umbră, după atacul terorist la redacţia Charlie Hebdo. Şi totuşi de ce a cerut Iohannis să fie luate măsuri, atunci când din dosarele aflate în curs de instrumentare apar informaţii în presă?

acum 5 luni · comentarii (6)

"Recuperarea, menţinerea, amenajarea şi punerea în valoare a spaţiilor verzi urbane reprezintă una dintre căile amenajării durabile a oraşelor. Aspectele cantitative şi calitative ale verdelui urban sunt considerate elemente cheie, prin beneficiile sociale şi ecologice care asigură creşterea calităţii vieţii în oraşe" (Baycan-Levent, 2002)

acum 8 luni · comentarii (2)

După jumătate de secol de întuneric, în care li s-a şters adevărata identitate, moldovenii au cerut în august 1989 revenirea la grafia latină iar în declaraţia de Independenţă au menţionat limba română ca limbă de stat. Impulsul revoluţionar al Marii Adunări Naţionale a pornit o nouă eră pentru întreaga populaţie dintre Prut şi Nistru. Moldovenii au început un drum lung al revenirii acasă, al reconstituirii istoriei şi conştiinţei de neam.

acum 9 luni · comentarii (1)

Ziua de 9 Mai rămâne pentru majoritatea moldovenilor o zi de sărbătoare, în care propaganda, simbolurile comunismului şi ale Rusiei sunt încă la ele acasă, o zi liberă pentru oamenii muncii, încărcată de melancolie şi nostalgie după Uniunea Sovietică. Totodată, tinerii etnici moldoveni şi români, cunoscători ai „noii istorii“, predată după 1991, reprezintă singurul vector real pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

acum 1 an · comentarii (0)

„Selecţia inspirată a textelor şi sistemul pertinent de referinţe conferă acestui demers valenţele unui foarte util punct de plecare spre explorarea, cunoaşterea şi valorizarea fizionomiilor urbei de altădată, oferind totodată generaţiei tinere reflecţii necesare înţelegerii spiritului locului, dar şi repere sustenabile, în acord cu viitoarele provocări urbanistice”. - Prof. univ. dr. Ionel Muntele

acum 2 ani · comentarii (0)