FOTO VIDEO Criza din Ucraina, dezbătută de studenţii basarabeni care fac studiile în Bacău, în Adunarea Generală ONU 1

Studenţii Grupului de Iniţiativă Basarabeană din Bacău au organizat astăzi, de la ora 12, la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău o simulare a unei Adunări Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe tema războiului din Ucraina. La eveniment au luat parte consilierul liberal Ilie Bîrzu şi profesorul dr. Cristina Cârtiţă Buzoianu, responsabil pe probleme de etică şi imagine a universităţii băcăuane.

FOTO VIDEO Criza din Ucraina, dezbătută de studenţii basarabeni care fac studiile în Bacău, în Adunarea Generală ONU Vezi comentarii 1

FOTO VIDEO Haiducii din Ialoveni, Anatol Marzencu şi Mircea Zgherea au ridicat în picioare sala Teatrului Bacovia din Bacău, la Festivalul Basarabia

FOTO VIDEO Haiducii din
Ialoveni, Anatol Marzencu şi Mircea Zgherea au ridicat în picioare sala
Teatrului Bacovia din Bacău, la Festivalul Basarabia

Ziua unirii Basarabiei cu România, 27 martie, s-a încheiat cu un spectacol la care au evoluat  formaţii folclorice din Bacău, de peste Prut dar şi câtăreţi de muzică uşoară şi folk. Concertul, care a durat trei ore, a făcut parte din amplele manisfestări ale Festivalului Basarabia, care se desfăşoară la Bacău în perioada 27 -29 martie.

„Nimeni nu are curajul să ia taurul de coarne în privinţa finanţării Bisericii“, afirmă senatorul băcăuan Dragoş Luchian

„Nimeni nu are curajul să ia taurul de coarne în privinţa
finanţării Bisericii“, afirmă senatorul băcăuan Dragoş Luchian

Dragoş Luchian a făcut astăzi declaraţii îndrăzneţe referitoare la finanţarea cultelor, după  scandalurile din ultima vreme în care au fost implicate atît Biserica Ortodoxă Română, cât şi Biserica Greco Catolică din România. Senatorul este de părere că este greu de ţinut o evidenţă a finanţării cultelor, mai ales că ele nu sunt supuse controlului statului.

FOTO Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu“ din Bacău, liceul cu cele mai bune performanţe din judeţ, are anul acesta 53 de olimpici la faza naţională

FOTO Colegiul Naţional „Gheorghe
Vrănceanu“ din Bacău, liceul cu cele mai bune performanţe din judeţ, are anul acesta 53 de
olimpici la faza naţională

Astăzi, elevii Colegiului Naţional Gheorghe Vrănceanu care au trecut de etapa judeţeană la olimpiade au fost evidenţiaţi în cadrul unui eveniment special, la care au participat şi profesorii la disciplina la care sunt olimpici. În ultimii ani, renumitul colegiu băcăuan s-a păstrat,  prin rezultate, în fruntea liceelor din judeţul Bacău.

Se face „recensământul“ urşilor, lupilor, râşilor şi pisicilor sălbatice. Au apărut primii castori şi în judeţul Bacău

Se face „recensământul“ urşilor, lupilor, râşilor şi pisicilor sălbatice. Au apărut primii castori şi în judeţul Bacău

În perioada martie - mai 2015 are loc evaluarea speciilor de animale strict protejate. În judeţul Bacău se va face „recensământul“ la urs, lup, râs şi pisică sălbatică. În ultima perioadă au fost observaţi castori şi în judeţul Bacău, în zona de munte, care au migrat din Covasna, afirmă reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Bacău.

Mitropolia lui ÎPS Teofan a trecut la faza pe amendat turiştii: a pus lacăt pe traseul montan „300 de scări”, din Slănic Moldova, şi ameninţă cu amenzi uriaşe

Mitropolia lui ÎPS Teofan a trecut la faza pe amendat turiştii: a pus lacăt pe traseul montan „300 de scări”, din Slănic Moldova, şi ameninţă cu amenzi uriaşe

Şefii unui ocol silvic bisericesc din Slănic Moldova au montat la intrarea pe celebrul  traseu turistic „300 de scări“ un panou prin care ameninţă cu amenzi pe oricine tranzitează pădurea. Măsura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, condusă de ÎPS Teofan, i-a scandalizat pe localnici şi este considerată de autorităţi ca fiind una ilegală.

Învăţătorii băcăuani vor utiliza la clasă noi tehnici de lectură, printr-un curs de formare la CCD Bacău

Învăţătorii băcăuani vor utiliza la clasă noi
tehnici de lectură, printr-un curs de formare la CCD Bacău

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău organizează programul de formare continuă „Utilizarea unor tehnici de lectură la clasele din învăţământul primar”, avizat de Ministerul Educaţiei şi destinat personalului didactic din învăţământul primar. Acesta a început sâmbătă, 21 martie, la Şcoala Gimnazială "Alexandru cel Bun" Bacău.

FOTO Festivalul Basarabia, în Bacău. Se implinesc 97 de ani de la unirea cu ţara

FOTO Festivalul Basarabia, în Bacău. Se implinesc 97 de ani de la unirea cu ţara

În perioada 27-29 martie 2015, Grupul de Iniţiativă Basarabeană din Bacău împreună cu Federaţia Aociaţiilor de Basarabeni din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău, Consiliul Local Bacău şi Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina, organizează un eveniment de amploare- „Festivalul Basarabia”, cu ocazia împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Program de educaţie nonformală şi educaţie formală pentru profesorii băcăuani din învăţământul preuniversitar

Program
de educaţie nonformală şi educaţie formală pentru profesorii băcăuani din
învăţământul preuniversitar

În această perioadă la Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău are loc programul de formare continuă „Educaţie nonformală şi educaţie formală”, destinat cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Orele sunt ţinute de profesorii Dumitru Ficuţă şi Emil Lazăr, formatori naţionali, la Colegiul "Henri Coandă" Bacău.

„Marşul pentru Viaţă“. Care este traseul acţiunii în municipiul Bacău

„Marşul pentru
Viaţă“. Care este traseul acţiunii în municipiul
Bacău

Astăzi, de la ora 12, câteva sute de oameni s-au adunat pentru acţiunea „Marşul pentru Viaţă“, susţinută de Patriarhia Română, de Biserica Catolică dar si de ONG-uri. Dealtfel, în perioada 18–25 martie, în România şi Republica Moldova a avut loc Săptămâna pentru viaţă 2015 – „Fiecare viaţă este un dar“, care culminează cu marşul de sâmbătă, care se desfăşoară în peste 60 de oraşe.

Corupţia lui Romeo Stavarache nu are leac. După 7 luni de arest, după ce a promis deschidere şi sinceritate, primarul ales al Bacăului a minţit din nou. De data asta, în faţa probelor care-l încriminează direct, cu subiect şi predicat, scoase în evidenţă în două anchete de presă apărute în ziarul Adevarul, în ultimile luni, cât primarul a fost în cătuşe şi nu putea răspunde.

acum 24 zile · comentarii (1)

Am o greutate în suflet. Nu pot să mă relaxez şi nu pot dormi. Nu pot să continui nişte proiecte cu gândul că cineva are nevoie de ajutor, cerut mie printre altele, iar cei în măsură să o facă afişează indiferenţă şi nesimţire. Nu sunt socialistă, nici nu încurajez ajutoarele sociale, dar ceea ce vreau să vă povestesc astăzi este efectul unei nesimţiri fără margini.

acum 5 luni · comentarii (150)

Aşa s-a trezit. În mijlocul Bucureştiului, în traficul infernal de la ora 18.00. Murdar, cu un sacou rupt în coate, cu pantalonii jigăriţi, cu părul vâlvoi şi uşor ameţit de haos. Se uita în stânga şi în dreapta. Claxoane, praf, gunoaie şi un maidanez. Era imaginea dezolantă pe care o avea în faţa ochilor.

acum 5 luni · comentarii (3)

Nu este o sărbătoare românească, dar cu siguranţă poate fi una foarte amuzantă. Mă refer la Halloween şi la partea cu costumele caraghioase. Partea întunecată nu mă pasionează, aşa că an de an fac abstracţie de ea, pentru că vreau să le ofer copiilor o experienţă distractivă. Sigur că avem ornamente cu fantome, mumii sau vrăjitoare, dar ele sunt de fiecare dată prietenoase.

acum 5 luni · comentarii (2)

Peste 2500 de femei vor fi testate în cadrul unui proiect internaţional de prevenire a cancerului de col uterin, în Regiunea de Nord-Vest. Testările sunt asigurate în cadrul unui proiect de prevenire a cancerului de col uterin câştigat de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, în parteneriat Registrul de Cancer din Norvegia şi o asociaţie a rromilor din regiunea de Nord-Vest.

acum 5 luni · comentarii (11)

Probabil că lecţia de învăţat numărul unu, din evoluţia extrem de rapidă a evenimentelor de azi, politice, economice şi militare, care vor deveni, sau nu, istorice, o constituie determinarea fiecărei fiinţe umane de a îşi respecta identitatea, cu luminile şi umbrele sale, de a nu imita pe alţii, de a fi unică, mândră de această diferenţă specifică, care nu striveşte, ci doar amplifică corola de minuni a lumii. Marcată şi în anul 2014 de război.

acum 5 luni · comentarii (0)

La şase luni de la trecerea sa la cele veşnice, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Râmnicului intră tulburător în legendă. Cu acest nume simplu, popular şi emblematic, GHERASIM AL RÂMNICULUI, ierarhul care a slujit strălucit Biserica Ortodoxă în Oltenia de sub munte păşea, din al nouăzecilea an al vieţii sale, ca şi cum ar fi plutit, cum spunea el însuşi, pe calea veşniciei. A veşniciei creştine.

acum 5 luni · comentarii (0)

Peste 10 000 de români au cerut în stradă, Duminica trecută, Reunirea României cu Republica Moldova. „Profesionalismul” presei a făcut ca şi de această dată mesajul public să fie diminuat prin înaintarea unei cifre eronate de aproximativ 3000, valabilă cu 1 oră înainte de eveniment. O fi incompetenţă, o fi rea intenţie, o fi manipulare voită, e mai puţin important.

acum 5 luni · comentarii (2)

Declaraţiile recente ale preşedintelui Klaus Iohannis, făcute la CSM,  referitoare la exercitarea decentă a actului Justiţiei, fără lezarea drepturilor omului şi a prezumţiei de nevinovăţie, par să fi intrat într-un con de umbră, după atacul terorist la redacţia Charlie Hebdo. Şi totuşi de ce a cerut Iohannis să fie luate măsuri, atunci când din dosarele aflate în curs de instrumentare apar informaţii în presă?

acum 3 luni · comentarii (6)

"Recuperarea, menţinerea, amenajarea şi punerea în valoare a spaţiilor verzi urbane reprezintă una dintre căile amenajării durabile a oraşelor. Aspectele cantitative şi calitative ale verdelui urban sunt considerate elemente cheie, prin beneficiile sociale şi ecologice care asigură creşterea calităţii vieţii în oraşe" (Baycan-Levent, 2002)

acum 6 luni · comentarii (2)

După jumătate de secol de întuneric, în care li s-a şters adevărata identitate, moldovenii au cerut în august 1989 revenirea la grafia latină iar în declaraţia de Independenţă au menţionat limba română ca limbă de stat. Impulsul revoluţionar al Marii Adunări Naţionale a pornit o nouă eră pentru întreaga populaţie dintre Prut şi Nistru. Moldovenii au început un drum lung al revenirii acasă, al reconstituirii istoriei şi conştiinţei de neam.

acum 7 luni · comentarii (1)

Ziua de 9 Mai rămâne pentru majoritatea moldovenilor o zi de sărbătoare, în care propaganda, simbolurile comunismului şi ale Rusiei sunt încă la ele acasă, o zi liberă pentru oamenii muncii, încărcată de melancolie şi nostalgie după Uniunea Sovietică. Totodată, tinerii etnici moldoveni şi români, cunoscători ai „noii istorii“, predată după 1991, reprezintă singurul vector real pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

acum 11 luni · comentarii (0)

„Selecţia inspirată a textelor şi sistemul pertinent de referinţe conferă acestui demers valenţele unui foarte util punct de plecare spre explorarea, cunoaşterea şi valorizarea fizionomiilor urbei de altădată, oferind totodată generaţiei tinere reflecţii necesare înţelegerii spiritului locului, dar şi repere sustenabile, în acord cu viitoarele provocări urbanistice”. - Prof. univ. dr. Ionel Muntele

acum 2 ani · comentarii (0)