Castelul Roşu din Hemeiuş, o adevărată bijuterie arhitectonică ascunsă de mai bine de două decenii 0

La doar câţiva kilometri de Bacău se află „Castelul Roşu“, construit între anii 1864-1866  de familia Paşcanu, care deţinea atât actualul Parc Dendrologic, cât şi pădurile care se întindeau până la Buhuşi. Castelul se află acum în administrarea Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), care îl ţine închis de mai bine două decenii.

Castelul Roşu din Hemeiuş, o
adevărată bijuterie arhitectonică ascunsă de mai bine de două decenii Vezi comentarii 0

Gabriela Mazilu, fost director economic al CET Bacău, a fost pusă de procurorii DNA sub control judiciar pentru luare de mită

Gabriela Mazilu,
fost director economic al CET Bacău, a fost pusă de procurorii DNA sub control
judiciar pentru luare de mită

Fostul director economic al CET Bacău, care şi-a dat demisia în aprilie 2011, este acuzat de procurori, de luare de mită în valoare de 650 de mii de lei. Suma  reprezenta 5% dintr-un contract al unei firme, care transporta cărbune la CET. Gabriela Mazilu a fost până la sfârşitul anului trecut directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

FOTO Clădire de cinci etaje, construită în buricul târgului, pe ascuns. Anunţul, acoperit de o Dacie Papuc a unei firme aflată în insolvenţă

FOTO Clădire de cinci etaje, construită în buricul
târgului, pe ascuns. Anunţul, acoperit de o Dacie Papuc a unei firme aflată în insolvenţă

În zona Tic Tac din Bacău se va construi un imobil de birouri şi locuinţe colective de cinci etaje. Anunţul a trecut neobservat mai multe zile, deoarece o maşină Dacia Papuc a fost lipită de gardul pe  care acesta era lipit. Locuitorii blocurilor s-au alarmat şi au depus memorii şi contestaţii la primărie, deoarece noua construcţie i-ar lăsa fără locuri de parcare.

Asistenta anului în Anglia, o gogoaşă mediatică: „Premiul mi-a fost acordat de compania la care lucrez şi nicidecum de sistemul naţional de sănătate“

Asistenta anului în Anglia, o gogoaşă mediatică: „Premiul mi-a fost acordat de compania la care lucrez şi nicidecum de sistemul naţional de sănătate“

Mai multe canale media naţionale au prezentat în ultimele zile o ştire potirivit căreia o româncă a fost desemnată „asistenta anului în Anglia“. Lia Smochină, fosta şefă a asistentelor de la Căminul de Bătrâni din Bacău, un bun specialist, după cum afirmă apropiaţii, spune că, de fapt, titlul i-a fost acordat de compania la care lucrează în Marea Britanie.

Proiectul Erasmus+ „Learning By Doing“, la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna

Proiectul Erasmus+ „Learning
By Doing“, la Şcoala Naţională de
Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna

Joi, 26 februrie, de la 12, la sediul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna a avut loc lansarea proiectului ,,Learning By Doing", proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile pe programul ERASMUS+, acţiunea cheie 2.Prin acest proiect, viitorii agenţi de penitenciare vor avea ocazia unor schimburi de experienţă în instituţii similare din Franţa, Italia, Turcia, Polonia şi Republica Moldova.

Şapte blocuri vor fi reabilitate termic, printr-un proiect cu finanţare europeană al Primăriei Bacău

Şapte blocuri vor
fi reabilitate termic, printr-un proiect cu finanţare europeană al Primăriei
Bacău

552 de apartamente din municipiul Bacău vor fi beneficiare ale unui proiect european, în valoare de 8,83 milioane de lei, din care finanţarea eligibilă este de 6,36 milioane din care 3,1 milioane sunt de la bugetul Uniunii Europene iar restul banilor vor fi asiguraţi din banii contribuabilor băcăuani. Durata lucrărilor este estimată la 14 luni, dar reprezentanţii municipalităţii speră ca proiectul să fie finalizat anul acesta.

Romeo Stavarache s-a răzgândit: Câinii fără stăpân vor dispărea de pe străzi în câteva luni, fără referendum

Romeo Stavarache
s-a răzgândit: Câinii fără stăpân vor dispărea de pe străzi în câteva luni,
fără referendum

Edilul Romeo Stavarache a renunţat la ideea organizării unui referendum pentru rezolvarea situaţiei câinilor fără stăpân, vehiculată în urmă cu o săptămână. Primarul a decis să crească efectivele de hingheri, dotările acestora şi spera ca anul acesta să adune miile de maidanezi de pe stradă. Deoarece câinii s-au înmulţit, Direcţia Sanitar Veterinară permite Primăriei să adune, din nou, câinii la padoc.

FOTO Incendiu la Mănăstirea ortodoxă de rit vechi „Sfânta Treime“ din Cucova, locul preferat de rugăciune al primarului Romeo Stavarache

FOTO Incendiu la Mănăstirea ortodoxă de rit vechi „Sfânta Treime“ din Cucova, locul preferat de rugăciune al primarului
Romeo Stavarache

În această noapte, la ora 02.38, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a fost anunţat de producerea unui incendiu în comuna băcăuană Valea Seacă, în incinta Mănăstirii „Sfânta Treime“ din satul Cucova. Au ars trei chilii, parterul, primul etaj, acoperişul clădirii dar şi o maşină din curte, de la un scurtcircuit la o centrală termică.

„Pământul, casa noastră“, la Centrul „Jules Verne“.  Întâlnire metodică a documentariştilor, în Comăneşti

„Pământul,
casa noastră“, la Centrul „Jules Verne“. 
Întâlnire metodică a documentariştilor, în Comăneşti

Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială "Liviu Rebreanu" Comăneşti, organizează joi, 26 februarie, de la ora 11.00, la Centrul de Documentare şi Informare (CDI) "Jules Verne" a treia activitate metodică, din acest an şcolar, a profesorilor documentarişti şi a responsabililor centrelor de documentare şi informare din judeţ.

Ovidiu Relu Cojocaru, fost inculpat în dosarul „Căşuneanu jr“ şi Teodora Şotcan candidează pentru funcţia de inspector şcolar general în Bacău

Ovidiu
Relu Cojocaru, fost inculpat în dosarul „Căşuneanu jr“ şi Teodora Şotcan candidează pentru funcţia de inspector şcolar general în Bacău

Controversatul profesor Ovidiu Relu Cojocaru, fost inspector general dar şi Teodora Şotcan, actuala şefă a Inspectoratului Şcolar din Bacău, şi-au depus dosarele pentru concursul organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general în Bacău. Perioada înscrierii dosarelor a fost între 18 şi 23 februarie, iar examenul va avea loc între 11 şi 20 martie.

Centrul Delfinul, casa copiilor cu autism, a Asociaţiei Betania, a împlinit 10 ani de la înfiinţare

Centrul
Delfinul, casa copiilor cu autism, a Asociaţiei Betania, a împlinit 10 ani de
la înfiinţare

Zilele acestea  s-a împlinit 10 ani de când Asociaţia Betania a înfiinţat Centrul „Delfinul”, destinat copiilor a căror viaţă este marcată de autism. Prin dotările centrului şi personalul calificat, copiilor cu dizabilităţi li se oferă o viaţă apropiată de normalitate. Asociaţia Betania, fondată în urmă cu mai mult de două decenii de Andre Muit, este organizaţie de utilitate publică.

EXCLUSIV Primarul Eugen Antica este acuzat că a agresat o femeie în şedinţa de Consiliu Local, după ce aceasta a vrut să-l filmeze cu telefonul mobil

EXCLUSIV Primarul Eugen Antica este acuzat că a agresat o femeie în şedinţa de Consiliu Local, după ce aceasta a vrut să-l filmeze cu telefonul mobil

Primarul Eugen Antica este acuzat că a agresat verbal şi fizic o femeie, care asista la discuţii, pe 16 februarie, în Consiliul Local şi care avea telefonul îndreptat spre executivul Primăriei. Martorii afirmă că edilul a urlat, a împins mesele, iar pe femeie a bruscat-o şi a strâns-o de mână pentru a-i lua telefonul. Eugen Antica a chemat apoi şeful de post din comună, pe motiv că ar fi fost filmat fără să-şi dea acordul.

Am o greutate în suflet. Nu pot să mă relaxez şi nu pot dormi. Nu pot să continui nişte proiecte cu gândul că cineva are nevoie de ajutor, cerut mie printre altele, iar cei în măsură să o facă afişează indiferenţă şi nesimţire. Nu sunt socialistă, nici nu încurajez ajutoarele sociale, dar ceea ce vreau să vă povestesc astăzi este efectul unei nesimţiri fără margini.

acum 5 luni · comentarii (150)

Aşa s-a trezit. În mijlocul Bucureştiului, în traficul infernal de la ora 18.00. Murdar, cu un sacou rupt în coate, cu pantalonii jigăriţi, cu părul vâlvoi şi uşor ameţit de haos. Se uita în stânga şi în dreapta. Claxoane, praf, gunoaie şi un maidanez. Era imaginea dezolantă pe care o avea în faţa ochilor.

acum 5 luni · comentarii (3)

Nu este o sărbătoare românească, dar cu siguranţă poate fi una foarte amuzantă. Mă refer la Halloween şi la partea cu costumele caraghioase. Partea întunecată nu mă pasionează, aşa că an de an fac abstracţie de ea, pentru că vreau să le ofer copiilor o experienţă distractivă. Sigur că avem ornamente cu fantome, mumii sau vrăjitoare, dar ele sunt de fiecare dată prietenoase.

acum 5 luni · comentarii (2)

Peste 2500 de femei vor fi testate în cadrul unui proiect internaţional de prevenire a cancerului de col uterin, în Regiunea de Nord-Vest. Testările sunt asigurate în cadrul unui proiect de prevenire a cancerului de col uterin câştigat de Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, în parteneriat Registrul de Cancer din Norvegia şi o asociaţie a rromilor din regiunea de Nord-Vest.

acum 5 luni · comentarii (11)

Probabil că lecţia de învăţat numărul unu, din evoluţia extrem de rapidă a evenimentelor de azi, politice, economice şi militare, care vor deveni, sau nu, istorice, o constituie determinarea fiecărei fiinţe umane de a îşi respecta identitatea, cu luminile şi umbrele sale, de a nu imita pe alţii, de a fi unică, mândră de această diferenţă specifică, care nu striveşte, ci doar amplifică corola de minuni a lumii. Marcată şi în anul 2014 de război.

acum 5 luni · comentarii (0)

La şase luni de la trecerea sa la cele veşnice, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Râmnicului intră tulburător în legendă. Cu acest nume simplu, popular şi emblematic, GHERASIM AL RÂMNICULUI, ierarhul care a slujit strălucit Biserica Ortodoxă în Oltenia de sub munte păşea, din al nouăzecilea an al vieţii sale, ca şi cum ar fi plutit, cum spunea el însuşi, pe calea veşniciei. A veşniciei creştine.

acum 5 luni · comentarii (0)

Peste 10 000 de români au cerut în stradă, Duminica trecută, Reunirea României cu Republica Moldova. „Profesionalismul” presei a făcut ca şi de această dată mesajul public să fie diminuat prin înaintarea unei cifre eronate de aproximativ 3000, valabilă cu 1 oră înainte de eveniment. O fi incompetenţă, o fi rea intenţie, o fi manipulare voită, e mai puţin important.

acum 5 luni · comentarii (2)

Declaraţiile recente ale preşedintelui Klaus Iohannis, făcute la CSM,  referitoare la exercitarea decentă a actului Justiţiei, fără lezarea drepturilor omului şi a prezumţiei de nevinovăţie, par să fi intrat într-un con de umbră, după atacul terorist la redacţia Charlie Hebdo. Şi totuşi de ce a cerut Iohannis să fie luate măsuri, atunci când din dosarele aflate în curs de instrumentare apar informaţii în presă?

acum 2 luni · comentarii (6)

"Recuperarea, menţinerea, amenajarea şi punerea în valoare a spaţiilor verzi urbane reprezintă una dintre căile amenajării durabile a oraşelor. Aspectele cantitative şi calitative ale verdelui urban sunt considerate elemente cheie, prin beneficiile sociale şi ecologice care asigură creşterea calităţii vieţii în oraşe" (Baycan-Levent, 2002)

acum 5 luni · comentarii (2)

După jumătate de secol de întuneric, în care li s-a şters adevărata identitate, moldovenii au cerut în august 1989 revenirea la grafia latină iar în declaraţia de Independenţă au menţionat limba română ca limbă de stat. Impulsul revoluţionar al Marii Adunări Naţionale a pornit o nouă eră pentru întreaga populaţie dintre Prut şi Nistru. Moldovenii au început un drum lung al revenirii acasă, al reconstituirii istoriei şi conştiinţei de neam.

acum 6 luni · comentarii (1)

Ziua de 9 Mai rămâne pentru majoritatea moldovenilor o zi de sărbătoare, în care propaganda, simbolurile comunismului şi ale Rusiei sunt încă la ele acasă, o zi liberă pentru oamenii muncii, încărcată de melancolie şi nostalgie după Uniunea Sovietică. Totodată, tinerii etnici moldoveni şi români, cunoscători ai „noii istorii“, predată după 1991, reprezintă singurul vector real pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

acum 10 luni · comentarii (0)

„Selecţia inspirată a textelor şi sistemul pertinent de referinţe conferă acestui demers valenţele unui foarte util punct de plecare spre explorarea, cunoaşterea şi valorizarea fizionomiilor urbei de altădată, oferind totodată generaţiei tinere reflecţii necesare înţelegerii spiritului locului, dar şi repere sustenabile, în acord cu viitoarele provocări urbanistice”. - Prof. univ. dr. Ionel Muntele

acum 1 an · comentarii (0)