Frontul unde a fost salvată România: povestea celor peste o sută de mii de eroi căzuţi în munţii Bacăului în Primul Război Mondial 12

Luptele purtate în Primul Război Mondial pe linia frontului de la Oituz până la Coşna au reprezentat momentul în care a fost salvată România ca stat. Potrivit unei înţelegeri între germani şi austrieci (Puterile Centrale), dacă armatele române erau învinse în Moldova, după pierderea Bucureştiului, întreg statul era anexat Austro-Ungariei. Şi-au pierdut viaţa atunci peste 100.000 de oameni, din care 80.000 de soldaţi români.

Frontul unde a
fost salvată România: povestea celor peste o sută de mii de eroi căzuţi în munţii Bacăului în
Primul Război Mondial Vezi comentarii 12

Drama femeii cu tripleţi şi gemeni continuă: „Sunt disperată, am nevoie de sprijin pentru a-mi salva copilul care suferă de o malformaţie gravă“

Drama femeii cu
tripleţi şi gemeni continuă: „Sunt disperată, am nevoie de
sprijin pentru a-mi salva copilul care suferă de o malformaţie gravă“

Ionica Sârbu (34 de ani) din comuna Glăvăneşti, care-şi creşte singură cei cinci copii, rod al dragostei cu soţul Vivian Sârbu, care a părăsit-o, are nevoie de un minim sprijin financiar pentru a-şi putea duce tripleţii la un consult la Iaşi. Aceştia suferă de retard motor, care s-a mai ameliorat între timp, iar unul dintre ei are probleme severe, determinate de o malformaţie şi are nevoie de control neurologic şi cardiologic.

Cine sunt câştigătorii concursului Bacău Streetball Challenge din acest an. Bob’s Squad Leii din Bucureşti vor reprezenta România la concursul de la Praga

Cine sunt câştigătorii concursului Bacău Streetball Challenge din acest an.
Bob’s Squad Leii din Bucureşti vor reprezenta România la concursul de la Praga

În zilele de 22 şi 23 august, în faţa Hotelului Decebal din centrul oraşului s-a desfăşurat a cincea ediţie a concursului Bacău Streetball Challenge . Peste 180 de participanţi s-au înscris în cadrul concursurilor de streeball. Au participat sportivi din toate judeţele Moldovei dar şi din Timişoara, Bucureşti, Cluj, Reşiţa, Buzău, Târgovişte şi Ploieşti.

Zilele filmului armenesc şi concert duduk la Bacău

Zilele filmului
armenesc şi concert duduk la Bacău

În perioada 1-3 septembrie, la Bacău vor avea loc mai multe evenimente dedicate cunoaşterii şi promovării culturii armenilor. Pe 1 septembrie, la Filarmonica Mihail Jora din Bacău va avea loc un concert de muzică tradiţională armenească la duduk iar pe 2 şi 3 septembrie, la sediul Uniunii Armenilor din Bacău vor rula mai multe filme, în prezenţa regizorului Florin Kevorkian. Intrarea este liberă.

Ghinionul primului român care a explorat cultura eschimoşilor şi cea mai mare insulă a Pământului. Cum s-a prăbuşit cu balonul în apele Oceanului Îngheţat

Ghinionul primului român care
a explorat cultura eschimoşilor şi cea mai mare insulă a Pământului. Cum s-a
prăbuşit cu balonul în apele Oceanului Îngheţat

Constantin Dumbravă (1890-1935) este considerat unul dintre cei mai valoroşi naturalişti români şi primul care a călcat vreodată, printr-o expediţie ştiinţică în Groenlanda. Provenit dintr-o familie modestă din oraşul băcăuan Buhuşi, a făcut studiile superioare şi doctoratul în Franţa şi Belgia, după care s-a căsătorit la New York, de unde a organizat trei expediţii, care au contribuit la cunoaşterea Groenlandei dar şi a poporului eschimos.

Un blogger băcăuan cere Primăriei Bacău şi Consiliului Local să renunţe la taxa aplicată pentru documentele de interes public

Un blogger băcăuan cere Primăriei Bacău şi Consiliului
Local să renunţe la taxa aplicată pentru documentele de interes public

Primăria Bacău cere 5 lei pentru fiecare pagină eliberată în urma cererilor, în baza legii 544/2001, a liberului acces la informaţiile publice. Taxa este de 25 de ori mai mare decât preţul real al unei pagini xerox şi este menită să descurajeze cetăţenii care doresc să se informeze asupra activităţii administraţiei locale, afirmă activistul băcăuan Cristian Ghingheş.

Generalul Radu Theodoru, autorul lucrării „România, românii şi comunismul“: „Dacă nu avem dreptul la opinie, suntem sclavi nenorociţi“ | klaus iohannis

Generalul Radu
Theodoru, autorul lucrării „România, românii şi comunismul“: „Dacă nu avem dreptul
la opinie, suntem sclavi nenorociţi“

Scriitorul Radu Theodoru (92 de ani) şi-a lansat joi, la Pensiunea Studio din Bacău, cartea „România, românii şi comunismul“-un răspuns documentat la o provocare antiromânească- cu referire la raportul lui Vladimir Tismăneanu. La evenimentul organizat de „Asociaţia Culturală Cealaltă Românie“ au participat oameni de cultură băcăuani, editorul Viorel Cucu, foşti militari, profesorul basarabean Vasile Şoimaru dar şi o delegaţie din Mirosloveşti.

Românul care-i îmbracă pe italieni la comandă. Un costum realizat de Daniel Robu costă cel puţin 1.000 de euro | victor ponta

Românul care-i îmbracă pe italieni la comandă. Un costum realizat de Daniel Robu costă cel puţin 1.000 de euro

Maestrul croitor Daniel Robu, originar din Săbăoani (Neamţ), a pornit de jos în lumea creatorilor de costume clasice bărbăteşti realizate la comandă. Acum, are o cifră de afaceri de aproximativ jumătate de milion de euro. Deţine un atelier propriu, cu opt croitori români, dar şi un showroom, ambele în Torino, unde îşi are expuse creaţiile. Un costum bărbătesc realizat de el costă peste o mie de euro.

Nicu Alifantis şi Ansamblul Busuiocul vor concerta la casa sculptorului George Apostu din Stănişeşti

Nicu Alifantis şi
Ansamblul Busuiocul vor concerta la casa sculptorului George Apostu din
Stănişeşti

Timp de 10 zile, în perioada 20-30 august, în comuna băcăuană Stănişeşti, localitatea natală a sculptorului român George Apostu, va avea loc o şcoală de vară de artă plastică, cu participarea mai multor artişti din ţară. La finalul acesteia, pe 30 august, de la ora 16, va avea loc vernisarea expoziţiei cu operele create în aceste zile dar  şi un concert cu Nicu Alifantis şi Ansamblul Busuiocul.

Cât de actuală este balada populară Mioriţa şi cum îi adună pe români în jurul ei?! De Sfânta Maria Mare, în comuna băcăuană Caşin a avut loc un eveniment cultural, cu adând impact spiritual. Meritul îi aparţine lui Constantin Tudose, autorul unei lucrări, care deja a făcut înconjorul ţării şi a unei părţi a lumii: „Porţile de lemn ale satului. Porţile sufletului“.

acum 16 zile · comentarii (6)

La şase luni de la trecerea sa la cele veşnice, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Râmnicului intră tulburător în legendă. Cu acest nume simplu, popular şi emblematic, GHERASIM AL RÂMNICULUI, ierarhul care a slujit strălucit Biserica Ortodoxă în Oltenia de sub munte păşea, din al nouăzecilea an al vieţii sale, ca şi cum ar fi plutit, cum spunea el însuşi, pe calea veşniciei. A veşniciei creştine.

acum 11 luni · comentarii (0)

Peste 10 000 de români au cerut în stradă, Duminica trecută, Reunirea României cu Republica Moldova. „Profesionalismul” presei a făcut ca şi de această dată mesajul public să fie diminuat prin înaintarea unei cifre eronate de aproximativ 3000, valabilă cu 1 oră înainte de eveniment. O fi incompetenţă, o fi rea intenţie, o fi manipulare voită, e mai puţin important.

acum 11 luni · comentarii (2)

Zilele acestea, aleşii locali din Republica Moldova, votaţi de popor la alegerile din 14 şi 28 iunie, au fost investiţi în funcţie. Joi, 9 iulie,la Ialoveni şi Costeşti, localităţi apropiate Chişinăului, au fost numiţi în funcţii primarul şi preşedintele raionului şi au fost create noi alianţe, care ar putea fi semnul unui nou guvern stabil, cu un puternic nucleu proeuropean.

acum 2 luni · comentarii (1)

Corupţia lui Romeo Stavarache nu are leac. După 7 luni de arest, după ce a promis deschidere şi sinceritate, primarul ales al Bacăului a minţit din nou. De data asta, în faţa probelor care-l încriminează direct, cu subiect şi predicat, scoase în evidenţă în două anchete de presă apărute în ziarul Adevarul, în ultimile luni, când primarul era în cătuşe şi nu putea răspunde.

acum 6 luni · comentarii (1)

Declaraţiile recente ale preşedintelui Klaus Iohannis, făcute la CSM,  referitoare la exercitarea decentă a actului Justiţiei, fără lezarea drepturilor omului şi a prezumţiei de nevinovăţie, par să fi intrat într-un con de umbră, după atacul terorist la redacţia Charlie Hebdo. Şi totuşi de ce a cerut Iohannis să fie luate măsuri, atunci când din dosarele aflate în curs de instrumentare apar informaţii în presă?

acum 8 luni · comentarii (6)

"Recuperarea, menţinerea, amenajarea şi punerea în valoare a spaţiilor verzi urbane reprezintă una dintre căile amenajării durabile a oraşelor. Aspectele cantitative şi calitative ale verdelui urban sunt considerate elemente cheie, prin beneficiile sociale şi ecologice care asigură creşterea calităţii vieţii în oraşe" (Baycan-Levent, 2002)

acum 11 luni · comentarii (2)

După jumătate de secol de întuneric, în care li s-a şters adevărata identitate, moldovenii au cerut în august 1989 revenirea la grafia latină iar în declaraţia de Independenţă au menţionat limba română ca limbă de stat. Impulsul revoluţionar al Marii Adunări Naţionale a pornit o nouă eră pentru întreaga populaţie dintre Prut şi Nistru. Moldovenii au început un drum lung al revenirii acasă, al reconstituirii istoriei şi conştiinţei de neam.

acum 1 an · comentarii (1)

Ziua de 9 Mai rămâne pentru majoritatea moldovenilor o zi de sărbătoare, în care propaganda, simbolurile comunismului şi ale Rusiei sunt încă la ele acasă, o zi liberă pentru oamenii muncii, încărcată de melancolie şi nostalgie după Uniunea Sovietică. Totodată, tinerii etnici moldoveni şi români, cunoscători ai „noii istorii“, predată după 1991, reprezintă singurul vector real pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

acum 1 an · comentarii (0)
Postari Recente