VIDEO Ce mesaj polemic transmite arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Ioachim Băcăuanul, la sărbătoarea Învierii Domnului 8

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului şi-a înregistrat mesajul transmis enoriaşilor de Paşte, în care aminteşte şi de sloganul „Vrem spitale şi nu catedrale“. Ioachim Băcăuanul vorbeşte liber atât despre Învierea Domnului, cât şi despre atacurile la care este supusă Biserica Ortodoxă Română, fapt ce-i îndepărtează mai ales pe tineri, cărora înalta faţă bisericească le dedică şi un imn de laudă lui Hristos.

VIDEO Ce mesaj polemic transmite arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Ioachim Băcăuanul, la sărbătoarea Învierii Domnului Vezi comentarii 8

Ce sunt ceangăii la origini, români sau maghiari. Controversele dure pe tema bizarei comunităţi catolice din Moldova

Ce sunt ceangăii la origini, români sau maghiari. Controversele dure pe tema bizarei comunităţi catolice din Moldova

Romano-catolicii din câteva judeţe din Moldova sunt subiect de dispută între istoricii români şi maghiari. Pe principiul libertăţii de exprimare şi autodeterminare, în 1990 a fost acceptată înfiinţarea Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova, care militează pentru introducerea limbii maghiare în comunităţile catolice. De cealaltă parte, Asociaţia Dumitru Mărtinaş afirmă că „ceangăii sunt români incomplet maghiarizaţi“.

FOTO Cum s-a serbat la Bacău Ziua Veteranilor de Război

FOTO Cum s-a serbat la Bacău Ziua Veteranilor de Război

Garnizoana Bacău a organizat vineri, 29 aprilie, împreună cu Primăria municipiului Bacău, un ceremonial militar – religios dedicat Zilei Veteranilor de Război. Activitatea a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Central, unde au fost adresate celor prezenţi mesaje de evocare a faptelor înaintaşilor şi felicitări veteranilor.

Candidatura lui Romeo Stavarache a fost validată. Au fost eliminaţi din cursa electorală independenţii Cristian Ghingheş şi Marian Dămoc

Candidatura lui Romeo Stavarache a fost validată. Au fost eliminaţi din cursa electorală independenţii Cristian Ghingheş şi Marian Dămoc

Biroul Electoral Municipal a deliberat noaptea trecută asupra candidaturilor independente la Primăria Bacău, care respectă legislaţia pentru a fi incluse pe buletinele de vot dar şi asupra listelor unor partide. Deşi au existat controverse asupra listei de susţinători, candidatura lui Romeo Stavarache a fost validată iar a tinerilor independenţi Cristian Ghingheş şi Marian Dămoc, anulată.

Cum şi-a construit un senator un bloc la preţ redus, pe vremea când era viceprimar

Cum şi-a construit un senator un bloc la preţ redus, pe vremea când era viceprimar

Senatorul Dragoş Luchian (48 de ani) era viceprimar în 2009, când a reuşit să-şi construiască un bloc de 952 de metri pătraţi, în centrul Bacăului, cu numai un milion de lei. Societăţile Fabroma din Paşcani şi Urban Proiect, care lucrau la modernizarea Teatrului de Vară din Bacău, investiţie a Primăriei, i-au făcut şi imobilul viceprimarului, iar arhitectul municipiului, Alexandru Geliman, i-a semnat recepţia.

Primarul şi viceprimarul comunei băcăuane Măgura, trimişi în judecată într-un dosar penal. Ambii candidează la pentru funcţia de primar

Primarul şi viceprimarul comunei băcăuane Măgura, trimişi în judecată într-un dosar penal. Ambii candidează la pentru funcţia de primar

Primarul comunei Măgura, Constantin Trăistaru şi Iordache Costraş, viceprimar, ambii asumaţi de Partidul Naţional Liberal în 2012, au fost trimişi în judecată astăzi de Parchetul Curţii de Apel Bacău, după ce fiul edilului a fost angajat consilier juridic în primărie. Cazul a fost raportat de Agenţia Naţională de Integritate.  Între timp, ambii inculpaţi şi-au găsit culoar politic. Trăistaru e pe lista PMP iar Costraş, la PNL.

Dragoş Benea, nevinovat din punct de vedere rutier şi penal de accidentul în care a lovit o femeie lângă Consiliul Judeţean Bacău

Dragoş Benea, nevinovat din punct de vedere rutier şi penal de accidentul în care a lovit o femeie lângă Consiliul Judeţean Bacău

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, care a accidentat-o cu maşina instituţiei pe Cornelia Cochior (30 de ani), a primit neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de vătămare corporală din  culpă şi pentru trafic de influenţă. Femeia a contestat decizia procurorilor. Potrivit Poliţiei, ea a traversat neregulamentar strada când a fost lovită.

Carleta Bodea, şefa veterinarilor din Bacău, trimisă în judecată de procurorii DNA pentru 16 infracţiuni. A luat mită un ceas, produse cosmetice şi bani în plic

Carleta Bodea, şefa veterinarilor din Bacău, trimisă în judecată de procurorii DNA pentru 16 infracţiuni. A luat mită un ceas, produse cosmetice şi bani în plic

Şefa Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, Carleta Bodea, a fost trimisă în judecată vineri, 22 aprilie, de procurorii Anticorupţie. Ea este de trei luni în arest preventiv. Au mai fost fost trimişi în judecată şi alţi medici şi oameni de afaceri, acuzaţi şi de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Să faci jurnalism de calitate astăzi este o provocare la care instituţiile media din toată lumea fac faţă din ce în ce mai greu. România va fi o ţară în care se trăieşte mai bine pe măsură ce tot mai mulţi dintre cetăţenii ei vor înţelege că suntem prea săraci ca să avem o presă de slabă calitate.

acum 2 zile · comentarii (9)

În România, evident. S-ar zice că prima condiţie e să nu se facă auzit, văzut, simţit. Să-şi folosească fotoliul ca adăpost. Apoi e musai să fie iubit de un partid. De unul mare, dacă se poate. Partidul îl propune, partidul îl susţine, îl acoperă şi doar în cazuri de gravă avarie, îl retrage (deşi nu e sigur). Important e şi ca ministrul să nu-şi facă duşmani.

acum 3 zile · comentarii (119)

Nu mi s-a întâmplat niciodată, într-o viaţă în care am străbătut toate orizonturile planetei, să văd, pe timp de pace, în Europa, o situaţie de coşmar cum a este cea din zona de plecare a aeroportului internaţional Zaventem din capitala Belgiei, cea care afişează ca logo „Brussels, the heart of Europe”.

acum 2 zile · comentarii (16)

Deşi, oficial, minoritatea romă este a doua cea mai numeroasă din România, niciodată nu a existat vreo iniţiativă concretă din partea statului român de a înfiinţa un teatru rom, cu toate că acest proiect a apărut în mai multe strategii de guvern pentru incluziunea cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome.

acum 4 zile · comentarii (73)

Neînţelegerile dintre liderii PLDM şi PDM cu privire la resetarea alianţei pro-europene AIE 3 alături de PL şi de PPEM  menţine Republica Moldova în zona gri a instabilităţii politice interne şi externe, în lipsa unui guvern legitim care să continue implementarea reformelor de modernizare a statului convenite cu oficialii UE.

acum 5 luni · comentarii (2)

Pe 5 iunie candidez la Primăria şi Consiliul Local Bacău. V-am spus deja de ce candidez şi ce fel de campanie voi aborda în următoarele 2 luni, însă aş vrea să subliniez şi să detaliez principiile după care mă ghidez pentru această candidatură independentă, iniţiativă care pentru mine chiar nu este o chestiune de viaţă şi de moarte şi pe care o socotesc ca fiind mult mai importantă decât persoana mea.

acum 27 zile · comentarii (4)

M-am hotărât să candidez ca independent la Primăria şi Consiliul Local Bacău şi cred că e corect faţă de voi, cititorii mei, să ştiţi acest lucru. Voi încerca să aduc un suflu nou în politică şi vă voi relata atât aspectele pozitive, cât şi cele negative din următoarea perioadă, căci deja sunt destule minciuni pe care principalele partide încearcă să le împrăştie despre mine în spaţiul public. Se vede că le stric jocurile, blaturile...

luna trecuta · comentarii (16)

Cât de actuală este balada populară Mioriţa şi cum îi adună pe români în jurul ei?! De Sfânta Maria Mare, în comuna băcăuană Caşin a avut loc un eveniment cultural, cu adânc impact spiritual. Meritul îi aparţine lui Constantin Tudose, autorul unei lucrări, care deja a făcut înconjorul ţării şi a unei părţi a lumii: „Porţile de lemn ale satului. Porţile sufletului“.

acum 9 luni · comentarii (6)

Zilele acestea, aleşii locali din Republica Moldova, votaţi de popor la alegerile din 14 şi 28 iunie, au fost investiţi în funcţie. Joi, 9 iulie,la Ialoveni şi Costeşti, localităţi apropiate Chişinăului, au fost numiţi în funcţii primarul şi preşedintele raionului şi au fost create noi alianţe, care ar putea fi semnul unui nou guvern stabil, cu un puternic nucleu proeuropean.

acum 10 luni · comentarii (1)

Corupţia lui Romeo Stavarache nu are leac. După 7 luni de arest, după ce a promis deschidere şi sinceritate, primarul ales al Bacăului a minţit din nou. De data asta, în faţa probelor care-l încriminează direct, cu subiect şi predicat, scoase în evidenţă în două anchete de presă apărute în ziarul Adevarul, în ultimile luni, când primarul era în cătuşe şi nu putea răspunde.

acum 1 an · comentarii (1)

Declaraţiile recente ale preşedintelui Klaus Iohannis, făcute la CSM,  referitoare la exercitarea decentă a actului Justiţiei, fără lezarea drepturilor omului şi a prezumţiei de nevinovăţie, par să fi intrat într-un con de umbră, după atacul terorist la redacţia Charlie Hebdo. Şi totuşi de ce a cerut Iohannis să fie luate măsuri, atunci când din dosarele aflate în curs de instrumentare apar informaţii în presă?

acum 1 an · comentarii (6)

"Recuperarea, menţinerea, amenajarea şi punerea în valoare a spaţiilor verzi urbane reprezintă una dintre căile amenajării durabile a oraşelor. Aspectele cantitative şi calitative ale verdelui urban sunt considerate elemente cheie, prin beneficiile sociale şi ecologice care asigură creşterea calităţii vieţii în oraşe" (Baycan-Levent, 2002)

acum 2 ani · comentarii (2)

După jumătate de secol de întuneric, în care li s-a şters adevărata identitate, moldovenii au cerut în august 1989 revenirea la grafia latină iar în declaraţia de Independenţă au menţionat limba română ca limbă de stat. Impulsul revoluţionar al Marii Adunări Naţionale a pornit o nouă eră pentru întreaga populaţie dintre Prut şi Nistru. Moldovenii au început un drum lung al revenirii acasă, al reconstituirii istoriei şi conştiinţei de neam.

acum 2 ani · comentarii (1)

Ziua de 9 Mai rămâne pentru majoritatea moldovenilor o zi de sărbătoare, în care propaganda, simbolurile comunismului şi ale Rusiei sunt încă la ele acasă, o zi liberă pentru oamenii muncii, încărcată de melancolie şi nostalgie după Uniunea Sovietică. Totodată, tinerii etnici moldoveni şi români, cunoscători ai „noii istorii“, predată după 1991, reprezintă singurul vector real pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

acum 2 ani · comentarii (0)

„Selecţia inspirată a textelor şi sistemul pertinent de referinţe conferă acestui demers valenţele unui foarte util punct de plecare spre explorarea, cunoaşterea şi valorizarea fizionomiilor urbei de altădată, oferind totodată generaţiei tinere reflecţii necesare înţelegerii spiritului locului, dar şi repere sustenabile, în acord cu viitoarele provocări urbanistice”. - Prof. univ. dr. Ionel Muntele

acum 3 ani · comentarii (0)
Postari Recente