Bacău: Amenzi transformate în şpăgi pentru şefii Poliţiei (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Alexa este bănuit că lua comision de la firma care amplasa radare fixe

Surse judiciare susţin că un anumit procent din valoarea amenzilor aplicate pe baza radarelor fixe intra în buzunarele poliţiştilor. 

 Ofiţerii băcăuani de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) au ridicat zilele trecute computerele instalate la dispeceratul IJP. Acţiunea are legătură cu dosarul întocmit de procurorii DNA pe numele comisarului-şef Ştefan Alexa, suspectat de luare de mită şi trafic de influenţă în cazul ultimului concurs de angajare, organizat la finele lui 2008. „În baza unei delegaţii a procurorilor DNA am ridicat din dispeceratul Inspectoratului de Poliţie şase calculatoare. Ancheta este în curs de desfăşurare şi nu putem oferi mai multe amănunte”, ne-a declarat Roland Filipescu, purtător de cuvânt al DGA.

Procurorii DNA aplică legea tăcerii

Prin intermediul computerelor ridicate de la dispeceratul IJP erau monitorizaţi şoferii prinşi de radarele fixe din comuna Nicolae Bălcescu. Montate în vara anului trecut, aparatele, declarate ilegale în mai 2009, aduceau 35% din valoarea amenzilor la bugetul comunei pe raza cărora erau montate. Restul ajungea în conturile firmei clujene Codec Stat. Oficial, procurorii DNA nu au dezvăluit motivul pentru care au cerut verificarea calculatoarelor. Surse judiciare susţin însă că o parte din procentul încasat de firmă ajungea în buzunarele unor poliţişti de la vârful IJP.

Computerele care monitorizau traficul în comuna Nicolae Bălcescu au fost „săltate” de procurorii DNA pentru a fi verificate.

Ancheta procurorilor DNA care au întocmit dosare pe numele mai multor ofiţeri de poliţie băcăuani, în frunte cu şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), comisarul Ştefan Alexa, s-a extins. După ce la începutul lunii iunie procurorii au dispus ridicarea documentelor referitoare la ultimul concurs de încadrări în IPJ, aceştia au solicitat noi probe în cazul poliţiştilor suspectaţi de luare de mită şi trafic de influenţă. „În baza unei delegaţii a procurorilor DNA, zilele trecute am ridicat de la dispeceratul IPJ şase calculatoare“, ne-a declarat Roland Filipescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale

Anticorupţie (DGA).
Comision la amenzi

Calculatoarele care vor fi verificate de specialişti ai Ministerului Apărării şi Internelor monitorizau camerele instalate pe post de radare fixe în comuna Nicolae Bălcescu, aparate care aparţineau firmei clujene Codec Stat şi care au fost declarate recent ilegale. Surse judiciare susţin că firma care încasa 65% din cuantumul amenzilor oferea lunar un anumit procent din încasări poliţiştilor anchetaţi acum de DNA.

Comisarul-şef Ştefan Alexa susţine că afacerea a fost în regulă. „Operatorii noştri erau cei care monitorizau radarele şi noi aplicam amenzile, dar inspectoratul nu lua niciun sfanţ din treaba asta. Banii se duceau la Consiliul Local al comunei”, a declarat Ştefan Alexa.

Acesta nu a pomenit nimic despre faptul că dispecerii Poliţiei lucrau în beneficiul unei firme private. Reprezentantul firmei spune că aparatele nu mai funcţionau cu multă vreme înainte de a fi declarate ilegale.
„Aparatele nu mai merg din ianuarie. Noi le-am montat, dar Poliţia hotăra când funcţionează. Ei dădeau amezile şi dispeceratul era în curtea lor”, ne-a declarat Constantin Roşu, reprezentant Codec Stat.

Palmaresul lui Alexa la Iaşi

Comisarul-şef Ştefan Alexa a fost şeful IPJ Iaşi între 2001-2005. Alexa anunţa în 2004 că din 3.500 de dosare cu autori necunoscuţi au mai rămas nerezolvate 1.000. În 2005. comisarul-şef a fost mutat la Bacău, iar noul şef Gheorghi Plai a descoperit că reducerea infracţionalităţii a fost posibilă pentru că 4.000 de plângeri nu au fost înregistrate. C. cocoloŞ

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite