Bacău: Deficit de specialişti la Parchetul Tribunalului
0Pentru compensarea lipsei de specialişti, Parchetul va organiza un concurs la care vor fi acceptaţi jurişti cu cinci ani de vechime.
Dacă în mod normal dosarele Parchetului Tribunalului ar trebui rezolvate de 15 procurori, în momentul de faţă doar patru lucrează efectiv la anchete. „Dintre aceştia, unul are depus dosar de pensionare. Dacă va fi aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la sfârşitul anului, Parchetul Tribunalului va rămâne cu trei magistraţi“, precizează procurorul Camelia Elisei, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
Pe lângă dosarele aflate în anchetă, procurorii trebuie să fie prezenţi şi la procesele inculpaţilor trimişi în judecată, iar Parchetul Curţii de Apel a apelat la ajutorul magistraţilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. „Delegarea se face doar cu acordul părţilor. Am reuşit să conving trei procurori să se ocupe măcar de reprezentarea în instanţă“, ne-a spus Ionel Senteş, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
Situaţie fără ieşire
Pentru ca procurorii de la Parchetul Judecătoriei să poată avansa la instanţa superioară au nevoie de o vechime de minim cinci ani. Totuşi, aproape toţi magistraţii de la instanţa locală nu au experienţa necesară.
„Am înţeles că, până la sfârşitul acestui an, se va susţine un concurs, la care vor fi acceptaţi şi juriştii care au o vechime de cel puţin cinci ani“, afirmă procurorul general Senteş.
Până când vor primi întăriri, cei patru procurori de la Parchetul Tribunalului vor lucra pe brânci. Cel mai încărcat program îl au cei doi magistraţi de la Omoruri, care au avut un an foarte încărcat. „Cred că am avut cel puţin o crimă în fiecare săptămână. Abia terminam ancheta într-un caz că trebuia să plecăm la altul“, a spus unul dintre procurori.
Şi la celelalte parchete din judeţul Bacău se lucrează cu oameni puţini. La Oneşti şi la Podu Turcului este nevoie de un procuror, la Buhuşi şi Moineşti de alţi doi.