Bacău: Iuliana Niţă: Atleta care-şi duce sania spre aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacău: Iuliana Niţă: Atleta care-şi duce sania spre aur
Bacău: Iuliana Niţă: Atleta care-şi duce sania spre aur

La doar 17 ani, moldoveanca are o colecţie impresionantă de titluri şi de medalii la concursurile de atletism, bob şi skeleton

Iuliana Niţă este o polisportivă care, la doar 17 ani, a atins performanţe excepţionale în atletism şi la sporturile de iarnă. Atrasă încă de mică de mişcare, a început să se pregătească de la vârsta de 10 ani.


„A fost ideea antrenoarei mele de a mă iniţia în atletism. M-a înscris la un club de cartier, iar după doar trei ani de antrenamente am obţinut locul III la Campionatele Naţionale de Atletism ce s-au desfăşurat la Bacău, în anul 2004“, ne-a povestit adolescenta. Iuliana Niţă a fost premiată atunci la probele de lungime şi viteză. „Am fost fericită pentru că obţinusem prima mea medalie de bronz şi un titlu binemeritat la probele mele preferate“, a adăugat sportiva.
 
Colecţia de medalii


Iuliana spune că a muncit  din greu în cei şapte ani de când s-a dedicat sportului de performanţă. Spre surpriza multora, a început să participe de anul trecut şi la concursurile rezervate unor sporturi de iarnă.
Rezultatele antrenamentelor dure se pot vedea în vitrina de acasă a tinerei, acolo unde se găseşte  o colecţie impresionantă de medalii obţinute la campionatele de atletism şi la concursurile naţionale de bob şi skeleton organizate în ţară şi străinătate.


„Am obţinut locul I şi Cupa Bistriţei la proba de lungime şi anul acesta locul II la Cupa Bistriţei la proba de triplu salt“, a detaliat sportiva. Dintre sporturile de iarnă, preferă bobul şi skeletonul. „Anul trecut am câştigat o medalie de bronz la campionatele naţionale de sanie, bob şi skeleton ce s-au desfăşurat la Sinaia. A fost primul concurs de skeleton la care am participat“, a completat tânăra.


Prima participare a fost o reuşită, rezultatul obţinut aducându-i calificarea la campionatele mondiale de bob şi skeleton din Austria. Adolescenta spune că sporturile de iarnă au un grad de risc ridicat, dar că acesta este unul dintre aspectele care au atras-o cel mai mult. „Skeletonul este un sport destul de vechi, iar probele se desfăşoară pe aceleaşi pârtii ca şi bobul. Orice sport de iarnă este riscant pentru că presupune un strat înşelător de gheaţă sau de zăpadă“, a precizat Iuliana.

Ţinta actuală: Cupa Intercontinentală


Skeletonul o preocupă din ce în ce mai mult, motiv pentru care şi-a impus un program drastic. O şedinţă de pregătire durează peste 4 ore. „Încălzirea îmi ia mult. Urmează probele de întreţinere a condiţiei fizice, de control, de tehnici“, a explicat sportiva. Înainte de o competiţie importantă face antrenamente în Austria şi Germania. Acum ţinteşte la Cupa Intercontinentală de skeleton, concurs care va avea loc în Germania, în noiembrie. „Va fi o întrecere grea, dar sunt perseverentă şi lupt pentru a deveni campioană“, a încheiat adolescenta.

Întrebări şi răspunsuri

Ce-ţi doreşti cel mai mult?
I.N.: Visez să mă calific în Lotul Olimpic al Sporturilor de Iarnă. Dar, pentru a mă califica, trebuie să muncesc mult şi să dedic foarte mulţi ani din viaţa mea acestui sport. Mă provoacă ideea
de a deveni campionă olimpică. 
  
Cât timp vei mai practica acest sport?
I.N.: Voi practica în continuare până ce mă prinde bătrâneţea, dar îmi doresc să ajung poliţist. Vreau să urmez şi Academia de Poliţie.

Profil


Născută
21 iulie 1991, Bacău
Educaţie
elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Vasile Alecsandri“ din Bacău   
Experienţă
10 ani de atletism şi 2 ani de skeleton  
Familie
locuieşte cu părinţii, are un frate

Ce nu-i place
Atletei nu-i plac oamenii care-i impun să facă lucruri pe care nu şi le doreşte. De asemenea, nu agreează persoanele insistente, cei care o mint sau o şantajează.

Ce-i place
Călătoriile sunt foarte importante pentru sportiva din Bacău, deoarece o relaxează. Iulianei îi mai place şi înotul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite