Absolvenţii de liceu din Bacău au intrat în febra pregătirilor pentru admiterea la facultate
0Procentul redus de promovabilitate la Bacalaureat le dă şefilor din învăţământul superior planurile peste cap. Absolvenţii de liceu care au trecut cu bine de examenul de Bacalaureat au început să se înscrie la facultate. Universitatea de stat „Vasile Alecsandri“ (UVA) din Bacău pune la bătaie, pentru anul universitar 2011-2012, 2.268 de locuri, cu taxă şi fără taxă, la toate cele cinci facultăţi.
Cu toate că în prima zi de înscriere mai puţin de 50 de tineri au trecut pragul instituţiei de învăţământ, cei din conducere găsesc explicaţii. „Având în vedere că vorbim de prima zi, că avem înscrieri la toate facultăţile şi comparând cu anii trecuţi, considerăm că am început bine“, a declarat Cătălina Ababei, reprezentantul UVA Bacău.
Unii vor Bacăul, alţii nici nu l-au luat în calcul
Şi în acest an, oficialii universităţii se aşteaptă ca cele mai râvnite facultăţi să fie Ştiinţe Economice (specializările contabilitate şi marketing), Ştiinţele Mişcării şi Sportului (kinetoterapie), Inginerie (ingineria şi protecţia mediului) sau Comunicare şi Relaţii Publice. De altfel, încă din prima zi de înscriere, aici au venit şi cei mai mulţi candidaţi. Ramona Bejan a absolvit Grupul Şcolar „Dumitru Mangeron“ din Bacău şi şi-a depus printre primii dosarul pentru admiterea la Facultatea de Ştiinţe Economice.
„Vreau să urmez specializarea contabilitate. Îmi place şi cred că o să-mi găsesc şi mai uşor de muncă aşa. Sper să fiu admisă şi din toamnă să vin la cursuri. Nu m-am mai înscris la altă facultate pentru că vreau să rămân acasă“, a spus absolventa. Şi Ionuţ Groza vrea să-şi continue studiile în oraşul natal, la Facultatea de Inginerie. „Mă interesează ingineria industrială. Mi se pare accesibilă, mai ales pentru că eu am terminat un liceu de profil şi acum sunt tehnician în electrotehnică. Trebuie să revin cu foaia matricolă şi sunt ca şi înscris“, a spus Ionuţ. Facultăţile din Bacău nu se numără însă printre preferinţele celor mai buni elevi din oraş. Geanina Stîngaciu, şefa de promoţie a Colegiului Naţional „Gheorghe Vrănceanu“ optează între o universitate din Anglia şi alte două instituţii din Bucureşti.
Taxele Rămân neschimbate
„Am avut ceva probleme la Bacalaureat şi nu ştiu dacă mai reuşesc să ajung în Anglia. O să dau însă examen la Drept în Bucureşti şi de rezervă şi la ASE, tot în Capitală. La Bacău chiar nu m-am gândit“, a spus adolescenta.
Pentru a-i atrage pe tineri, conducerea Universităţii a păstrat aceleaşi taxe de şcolarizare ca şi în anii trecuţi şi anunţă burse de merit pentru studenţii silitori. Promovabilitatea scăzută la examenul de Bacalaureat din această sesiune le cam dă acestora planurile peste cap.
„Înscrierile au început la toate facultăţile. Avem 2.268 de locuri, din care 525 sunt bugetate. Ne aşteptăm ca rezultatele slabe la Bac să influenţeze şi înscrierile în această primă sesiune de admitere, dar vom avea încă o sesiune în toamnă. Noi sperăm totuşi că vor fi suficienţi absolvenţi care vor alege oferta noastră şi nu vor pleca în alte oraşe“, a mai spus Ababei. Jumătate din numărul de locuri disponibile în anul universitar următor se găsesc la Facultatea de Inginerie care pune la bătaie 730 de locuri, din care 272 sunt bugetate.
Perioada de înscriere este între 11 şi 22 iulie, la Facultăţile de Litere şi Ştiinţe, şi până pe 29 iulie la Inginerie. Taxa de înscriere este cuprinsă între 100 şi 150 de lei, iar cea de şcolarizare între 1.800 şi 2.800 de lei. La înscriere, absolvenţii au nevoie de diploma de Bacalaureat sau adeverinţă de la liceu, foaia matricolă, certificatul de naştere în copie legalizată, adeverinţă de la medicul de familie şi trei fotografii color.