Arhiepiscopia Romanului și Bacăului se ”înarmează” cu două MIG-uri 21

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeronavele nu sunt dotate cu armament militar și vor fi expuse în scop comemorativ  în curțile a două biserici. Unul dintre MIG-uri  va putea fi admirat în fața Bisericii "Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt" din Bacău

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va primi spre administrare din partea Ministerului Apărării Naționale (MApN) două aeronave supersonice de tip MIG 21. "Cadoul" oferit de minister vine după ce Arhiepiscopia a solicitat intrarea în posesia lor pentru a putea fi expuse în scop comemorativ în fața a două biserici din județul Bacău. Cele două- avioane, scoase deja din uz și dezechipate de armamentele militare, sunt de tip MIG 21 UM și MIG 21 F13 și au fost produse în vechea URSS la mijlocul anilor '70.

"MIG 21 UM este un avion cu dublă comandă și atinge o viteză de 2.000 de km/h. Comparativ cu celelalte avioane din generația sa este considerat ca fiind cel mai greu de pilotat din lume. MIG 21 F13 este cu simplă comandă și folosit în lupta apropiată și bombardamente la sol cu aparate de ochire", a explicat comandor Victor Berca, fost pilot pe ambele avioane intrate acum în "dotarea" bisericii ortodoxe.

"MIG-ul 21 UM va fi expus în cadrul Așezământului Social-Filantropic "Ștefan cel Mare și Sfânt" din municipiul Bacău, în amintirea tuturor aviatorilor și a tuturor celor care au lucrat în aviație în consacrata intreprindere aeronautică băcăuană", a spus ptr. Constantin Gherasim purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

MIG-ul 21, exemplu de istorie pentru un cenaclu în aer liber

Avionul cu simplă comandă va ajunge în curtea Bisericii "Sf. Apostoli" din Moinești și va putea fi admirat în cadrul unui complex memorial închinat eroilor militari din aviația română.

"Lângă avion va fi ridicat un monumet al eroilor și vom monta panouri informative cu material didactic unde vor fi combinate momente din istoria aviației române și din cea a bisericii ortodoxe. Va fi un fel de cenaclu în aer liber", a spus pr. Gheorghe Andrioaie, parohul Bisericii "Sf. Apostoli" din Moinești.

Ideea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului i-a luat însă prin surprindere pe enoriașii din Bacău. "Mă așteptam ca un astfel de proiect să vină din partea unor instituții care au legătură cu armata sau cu istoria aviației. Nu văd legătura dintre avioane și biserică. De ce nu expun și tancuri sau mașini blindate?", a spus Ioana Bondalici, o studentă de 21 de ani. Cele două MIG-uri care vor intra în visteria Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului provin de la Baza 95 Aeriană Bacău și au o valoare de inventar de 2.809,8 lei.

CIFRĂ

2.000 de KM/h

Aceasta este viteza pe care cele două MIG-uri 21 oferite de MApN Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au atins-o în timpul misiunilor la care au fost folosite cât timp s-au aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite