Mai multe instituţii publice din Arad au fost afectate în urma vijeliei. Se vor repara cu bani de la guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uni copaci au fost smulşi din rădăcină FOTO Adevărul
Uni copaci au fost smulşi din rădăcină FOTO Adevărul

Structurile M.A.I., din judeţul Arad s-au întâlnit, astăzi, la sediul prefecturii pentru a prezenta analiza situaţiei operative generată de fenomenele meteo extreme din judeţ.

În momentul de faţă în judeţul Arad încă sunt localităţi fără curent şi fără semnal la telefon. Despre intervenţiile în teren au vorbit prefect, Florentina Horgea, Inspector Şef al I.P.J. Arad, comisar Şef Tamaş Ioan-Marcu, inspector şef al I.S.U. Arad, Lt. col. Gârbău Cristian şi inspector şef (î) al I.J.J. Arad, Colonel Burlan Claudiu Daniel.

Astfel, prin Ordinul Prefectului au fost constituite cinci comisii mixte de constatare şi evaluare a pagubelor formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă , Inspecţiei în construcţii şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Prefectul Florentina Horgea spune că în urma evaluării din teren, au fost întocmite procese verbale de constatare care au fost aprobate în şedinţele comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă şi au fost adoptate hotărâri care împreună cu proiectele de hotărâri de guvern au fost transmite către Guvernul României.
„Suma totală solicitată Guvernului şi care este necesară pentru revenirea la starea de normalitate a obiectivelor publice afectate este de 8.547.290 lei. În şedinţa Guvernului de astăzi pentru Judeţul Arad au fost alocate următoarele sume: 4,946 milioane lei autorităţilor locale pentru pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparaţii şi refaceri pentru grădiniţe, şcoli, muzee, unităţi spitaliceşti şi alte clădiri şi construcţii aparţinând administraţiilor locale; 188.000 lei pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliţie, sedii ale inspectoratelor de poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă, ale jandarmeriei, secţii de poliţie, de pompieri, alte imobile şi mijloace tehnice aflate în administrarea acestora. Suma de 4,458 milioane lei alocată suplimentar Secretariatului General al Guvernului este destinată lucrărilor de reparaţii şi refacere a unor lăcaşuri de cult din judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin şi Hunedoara”, spune Florentina Horgea.

În această perioadă, toate comitetele pentru situaţii de urgenţă au lucrat la foc continuu pentru evaluarea tuturor pagubelor.

Inspectorul Şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, comisar şef Tamaş Ioan-Marcu spune că în perioada 17.09 orele 15,00 – 18.09 orele 15,00 (de duminică după-amiaza până luni dimineţa) au fost 185 solicitări prin 112, în legătură cu efectele furtunii, dintre care: 127 de sesizări de drumuri blocate, stâlpi şi fire de curent, telefonie, cabluri, panouri publicitare şi de semnalizare rutieră căzute la pământ distruse parţial sau total; 36 de sesizări de imobile avariate şi 17 de autoturisme avariate; 4 apeluri în legătură cu familia dispărută la Debela Gora şi 1 apel în care a fost sesizată o persoană decedată la Moneasa.

În timpul furtunii au fost avariate clădiri şi bunuri  aparţinând IPJ Arad:
-sediul Poliţiei oraş Şebiş, acoperiş parţial distrus, tâmplărie exterior distrusă, sticlă geamuri spartă – cost estimativ reparaţie 25.000 de lei;
-sediul Post Poliţie Moneasa, învelitoare acoperiş distrusă în totalitate -cost reparaţie aproximativ 30.000 lei;
-sediul Serviciului Rutier Arad, tâmplărie exterioară deteriorată - cost reparaţie aproximativ 20.000 lei;
-autospeciala MAI 20353, PP Ususău, parbriz spart, capotă, plafon, uşi avariate prin căderi de obiecte - cost reparaţie aproximativ 2.000 lei;
-autospeciala AR 12 UZE, Poliţia Municipiului Arad – Secţia 2 Micălaca, parbriz fisurat, capotă, plafon, uşi avariate prin căderi de obiecte - cost reparaţie aproximativ 3.000 lei.

De asemenea, au fost eliberate 90 de autorizaţii reparaţii auto. 

Inspectorul şef împuternicit al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Arad, colonel Daniel Claudiu Burlan a declarat că au efectuat: deblocarea căilor de acces;  menţinerea , asigurarea şi restabilirea ordinii publice pe timpul situaţiilor de urgenţă;  protecţia populaţiei(evacuare, cazare, adăpostire, alte măsuri de protecţie); securitatea şi paza zonelor evacuate;  asistenţă medicală de urgenţă; securitatea şi paza perimetrului zonelor de intervenţie/carantină; neutralizarea materialelor periculoase/explozive/radioactive; stabilirea perimetrelor de securitate; înştiinţare/avertizare/alarmare; asigurarea monitorizării pericolelor şi riscurilor specifice; căutare/salvare;   căutare-salvare persoane în mediu muntos, greu accesibil. Un efectiv de 6 subofiţeri  din cadrul Detaşamentului 5 Jandarmi Sebiş,  dotaţi cu echipament de protecţie corespunzător situaţiei create, cu autospeciala de serviciu, au acţionat pentru deblocarea căilor de acces, în zona centrală a oraşului Sebiş şi  au asigurat măsurile  de ordine publică , pe timpul situaţiilor de urgenţă în zona centrală a oraşului Sebiş, asigurând un climat de siguranţă pe timpul intervenţiei specializate la cablurile de electricitate căzute lângă biserica din localitate, în care se aflau enoriaşii la slujbă.  Totodată s-a acţionat pentru deblocarea căilor de acces, între localităţile Sebiş şi Moneasa, unde numeroşi arbori au fost căzuţi pe partea carosabilă, circulaţia fiind blocată pe ambele sensuri de mers.

reprezentanti MAI


În localitatea Moneasa, subofiţeri din cadrul Detaşamentului 5 Jandarmi Sebiş, au acţionat pentru securizarea zonei din apropierea hotelului Moneasa din centrul staţiunii, unde se afla cadavrul unei persoane surprinse de un copac doborât de furtună, până la sosirea personalului din cadrul Serviciului de Medicina legală Arad, în vederea ridicării acestuia.

De asemenea şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, a suferit numeroase pagube materiale în urma vântului puternic din data de 17 septembrie 2017. În urma evaluării, au fost constatate pagube la nivelul acoperişului de ţiglă de la patru clădiri din incinta instituţiei, iar  în urma ploilor abundente, apa s-a infiltrat în tavanul clădirilor unde a deteriorat, pe o suprafaţă extinsă tencuiala şi vopseaua lavabilă. Totodată învelitoarea de tablă ondulată ce acoperea parcul auto, a fost smulsă în proporţie de 30 %, iar bucăţile desprinse au lovit trei autospeciale de serviciu. Pe o suprafaţă de 10 metri liniari gardul împrejmuitor confecţionat din plăci de beton a fost deteriorat, necesitând înlocuirea acestuia.
    

În urma efectuării constatării specifice s-a stabilit că prejudiciul cauzat de fenomenul natural este de 52.865, bani necesari pentru remedierea tuturor pagubelor.   

Inspectorul Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad, locotenent-colonel Cristian Gârbău spune că: „la ora 16.43 am recepţionat primul apel care anunţa blocare cu arbori şi stâlpi de curent a drumului Moneasa – Dezna, urmat de alte apeluri care anunţau arbori căzuţi în oraşul Sebiş pe carosabil sau diferite locaţii. În acelaşi timp Detaşamentul Sebiş a fost solicitat să intervină la 2 incendii, unul în Slatina de Criş şi unul în Chisindia. La ora 16.45 s-a luat decizia suplimentării forţelor de intervenţie prin aducerea la subunitate a întregului personal a Detaşamentului Sebiş, a unei ture libere a Detaşamentului de Pompieri Arad şi dislocare de forţe în sprijin de la Detaşamentul de Pompieri Ineu către Detaşamentul Sebiş.

Primele informaţii privind situaţia din localitatea Moneasa au fost obţinute prin fluxul informaţional între structurile ministerului de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad.

Echipajele de intervenţie ale subunităţii din Sebiş care s-au deplasat spre localitatea Moneasa au parcurs drumul de aproximativ 20 km în aproape 2 ore datorită arborilor şi a stâlpilor căzuţi pe şosea. În intervalul 15.43 – 17.30 (momentul ieşirii de sub a doua avertizare de cod portocaliu) dispeceratul ISU a înregistrat peste 100 de apeluri doar privind efectele fenomenelor meteo.

La ora 18.00 toate cele 7 subunităţi ale inspectoratului executau misiuni de intervenţie pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Se intervenea doar pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo cu 80 de ofiţeri şi subofiţeri 12 autospeciale şi 25 de alte mijloace tehnice (drujbe, unelte genistice). Au fost solicitate în sprijin de către dispecerat 26 de servicii voluntare.

În data de 17.09.2017 ora 20.00 dispeceratul ISU avea recepţionate 174 de apeluri doar privind efectele fenomenelor meteorologice.

Intervenţiile au continuat şi în zilele de 18,19, 20 septembrie şi încă se intervine în unele locaţii punctuale”.
De asemenea, în perioada 17 – 20 septembrie 2017 s-a intervenit pentru îndepărtarea a peste 150 de arbori, crengi sau elemente de construcţie de pe drumuri naţionale, judeţene, comunale, străzi sau clădiri.
Tot în această perioadă subunităţile inspectoratului au mai executat ale 24 misiuni de intervenţie ( incendii, asistenţă persoane) şi 75 misiuni de acordare a asistenţei medicale de tip SMURD.
 

Vă mai recomandăm: Ministrul Carmen Dan a anunţat că 42.000 de consumatori sunt fără electricitate în Arad. Trei spitale funcţionează pe generatoare

FOTO UPDATE  Prăpăd la Arad: o turistă a murit strivită de copac şi 12 persoane au fost rănite

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite