Cele mai gustoase roşii din România, cultivate în vestul extrem al ţarii. De ce se feresc toţi producătorii de soiul „prisca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Pantea preferă acest soi aparte Foto Claudia Untaru
Gheorghe Pantea preferă acest soi aparte Foto Claudia Untaru

Un arădean din comuna Macea produce un soi rar de roşii. „Prisca” care nu se mai cultivă de ani buni, din pricina faptului că nu rezistă la păstrare şi transport. În doar două sau trei zile sunt moi şi mai pot fi folosite doar pentru bulion.

Gheorghe Pantea are 73 de ani şi ne spune de ce a ales să cultive acest soi de roşii, în ce condiţii le cultivă şi care este diferenţa dintre aceste roşii şi cele aduse din alte ţări europene. Susţine că are cele mai bune roşii din România şi nu apreciază deloc „părădăicile“ de pe rafturile hypermarket-urilor.

“Acest tip de roşii e scos din uz de ani de zile. Motivul este că aceste roşii nu rezistă la transport şi păstrare. Ţin doar două sau trei zile, apoi devin moi. Din acest motiv toţi se feresc să producă asemenea roşii. Eu am să cultiv acest soi pentru că este foarte gustos. Nu mai găseşti aşa ceva. Eu le prefer pe acestea, întrucât sunt mai zemoase şi mai dulci. Cele din hypermarket-uri ţin şi trei săptămâni pe raft, sunt frumoase, dar nu au gustul acesta bun”, spune Gheorghe Pantea.

Arădeanul vinde cu 6 lei kilogramul de roşii şi spune că este mulţumit de vânzările pe care le are. “În alţi ani, la început de iulie, kilogramul de roşii se vindea cu doi sau trei lei. Acum piaţa stă bine şi sunt mulţumit”, mai spune Gheorghe Pantea.

rosii

Fiecare client poate gusta FOTO Claudia Untaru

Bărbatul cultivă acest soi de roşii în două solarii şi produce anual 2.500 de kilograme, pe care le comercializează într-una dintre pieţele Aradului. Acesta spune că are clienţi care vin de ani de zile să cumpere.

Gheorghe Pantea spune, cu amărăciune, că dacă el nu va mai cultiva acest soi, nu are cine să-l urmeze, cel puţin din familie. “Sunt doar eu cu soţia, copiii sunt plecaţi din ţară. Dacă eu nu voi mai cultiva, nu cred că cineva îmi va continua tradiţia. E păcat, însă fiecare este cu viaţa lui”, mai spune cultivatorul arădean.

Vă mai recomandăm: Cum recunoşti un bulion de roşii de calitate

Ce a găsit un român în nişte roşii toxice, cumpărate înainte de Paşte dintr-un supermarket

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite