Arad: Dumitru Marinescu, cavaler al vinului din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanul se mândreşte cu faptul că se numără printre primii români care au aderat la Ordinul Cavalerilor Vinului.

Profil
Născut - 22 iulie 1955, Dobroteasa, judeţul Olt
Educaţie - Facultatea de Ştiinţe Economice
Experienţă - Administrator companie
Familie - Căsătorit, o fiică


Dumitru Marinescu a ales să adere la această organizaţie neguvernamentală pentru că astfel are posibilitatea să promoveze valorile vinului. Asta pentru că Podogoriile arădene sunt, în mare majoritate, necunoscute cu toate că la capitolul valoare pot concura cu cele mai bune din Europa.

„Aradul are o zonă viticolă cu care poate să se mândrească. Trebuie să ne promovăm mai bine. Să atragem investitori care să vină să revigoreze zonele de la Şiria, Mâsca Măderat, Miniş. La Arad a existat o tradiţie şi în ceea ce priveşte plantaţiile cu viţă de vie şi în ceea ce priveşte producţia de vin şi e păcat să o lăsăm să se piardă”, a declarat Dumitru Marinescu.

Urmăreşte nobleţea

Acesta a mai susţinut că, din poziţia de consilier în cadrul Ordinului Cavalerilor Vinului, poate să facă multe pentru promovarea produselor locale. Organizaţia mai promovează prietenia, respectul şi cinstea dar şi o viaţă nobilă.
„Medalia de cavaler al vinului, pe care fiecare persoană o primeşte la investire, nu este o bijuterie, este un semn exterior pentru o sarcină internă: să duci o viaţă nobilă. A fi cavaler înseamnă să dai mai mult şi să primeşti mai puţin. Abia după ce ai învins invidia şi te implici pentru alţii, devii nobil”, a mai susţinut „cavalerul vinului“. 

Dumitru Marinescu mai susţine că turismul arădean poate fi promovat în perioada în care se desfăşoară ceremonialul de investire a noilor cavaleri. Aradul a găzduit, deja, trei ceremonii pline de culoare, nobleţe şi sobrietate.

Ceremonial poate să atragă turişti


Evenimentul debutează cu un marş prin centrul oraşului, coloana fiind deschisă de majorete, fanfară, doi călăreţi cu steagurile Uniunii Europene şi României şi cavalerii în haine specifice, costume negre, mantii negre şi mănuşi albe. “Ceremonia de investire, momentul cel mai important, constă într-o slujbă de binecuvântare a cavalerilor, slujbă care are loc la Biserica Luterană. Slujba începe întotdeauna cu un citat din Biblie, al apostolului Pavel: «Să nu mai bei numai apă, ci să iei şi puţin vin».  Apoi, şefii din Senatul Cavaleresc şi Comitetul de conducere al Ordinului le prezintă noilor membri principiile după care trebuie să se ghideze odată ce vor face parte din această organizaţie”, a explicat Marinescu.

Noii cavaleri primesc o medalie, o diplomă şi cravate speciale. Insigna Ordinului este montată pe o panglică în trei culori: roşu, care simbolizează vinul roşu, galben pentru vinul alb şi verde, care simbolizează vinul sfinţit în biserică.


Întrebări şi răspunsuri
Aţi participat la ceremonii de investire şi în alte localităţi?
Da. Am participat în Ungaria şi la Piteşti.

Ce părere au străinii despre vinurile din Arad?
O părere bună, motiv pentru care s-a promovat acest ordin în Arad şi mai apoi în alte oraşe ale ţării.

Cu ce amintiri v-aţi întors de la ceremoniile din străinătate?
Cel mai mult m-a emoţionat entuziasmul, interesul şi dorinţa oamenilor de a-şi promova valorile. Nu numai vinul, ci şi obiectivele turistice, produsele tradiţionale.

ce-i place
Dumitru Marinescu a mărturisit că îi place foarte mult să călătorească. A fost în Mexic, în Statele Unite şi în Cuba. “Cel mai mult mi-a plăcut Las Vegas. E deosebit. E un oraş-spectacol în care diversitatea se arată la fiecare pas”, a susţinut Dumitru Marinescu.

ce nu-i place
Nu-i place minciuna, răutatea, invidia chiar dacă întâlnirile cu acestea, sunt, uneori, inevitabile. “Nu pot să înţeleg răutatea unor oameni care nu se gândesc că, de multe ori, răul se poate răsfrânge asupra lor”, a mai precizat Dumitru Marinescu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite