FOTO Afacere de succes din pofta de grătare a altora
0Soţii Tomoioagă din judeţul Arad şi-au deschis cu bani de la Uniunea Europeană o fabrică unde produc peleţi şi brichete din rumeguş care ajung pe grătarele românilor, dar şi în Serbia şi Ungaria
O familie de ingineri agronomi din oraşul Pecica, judeţul Arad, şi-au deschis în urmă cu doi ani o afacere care merge ca pe roate datorită poftei de grătare a altora: produc peleţi şi brichete din rumeguş.
Familia Tomoioagă a făcut primii paşi în această mică afacere la sfârşitul lui 2011. Au întocmit un proiect pentru atragerea de fonduri europene în valoare de 1,58 milioane de lei, jumătate din finanţare fiind nerambursabilă, şi au deschis o secţie de producere a combustibililor alternativi prin recuperarea ambalajelor şi a deşeurilor din lemn.
„Soţul mea a cochetat cu ideea valorificării deşeurilor din lemn şi a rumeguşului, pe care multă lume îl aruncă fără a-l valorifica. Din acest motiv am accesat fondurile europene, am primit această fabrică, care ne aduce satisfacţii, muncim mult, dar asigurăm brichete, peleţi la un preţ favorabil, nu ne-a rămas marfă pe stoc, valorificăm totul la maximum“, explică Rodica Tomoioagă.
O unitate cu 12 angajaţi
La unitatea de producţie din Pecica lucrează 12 persoane. Brichetele sunt făcute mecanizat, din rumeguş, cu ajutorul unor maşini industriale, controlate de doar câţiva muncitori. Cei doi arădeni îşi procură materia primă inclusiv din deşeuri ridicate de pe marginea drumurilor, din livezi sau pădure. Gheorghe Tomoioagă spune că pe crengi nu plăteşte nimic, doar transportul. Sunt deşeuri pe care cei de la primărie le aruncă, iar ei le iau.
„Tot ce e creangă, în loc să stea pe malul râurilor, o transformăm în energie calorică“, explică Gheorghe Tomoioagă, cel care este şi beneficiarul proiectului pe fonduri de la Uniunea Europeană şi administrator al firmei Tomimpex RG SRL.
Export în Serbia şi Ungaria
Peleţii şi brichetele din rumeguş produse la secţia familiei Tomoioagă ajung peste graniţe, pe grătarele sârbilor şi ale ungurilor. „Piaţa de desfacere o avem asigurată pe Serbia, băiatul nostru se ocupă cu materiale de construcţii. El cumpără de la sârbi, iar ei de la noi. Avem cereri şi din Ungaria“, spune Rodica Tomoioagă.
De asemenea, spune ea, multe primării au renunţat la încălzirea pe gaz metan şi folosesc peleţii produşi la mica lor fabrică pentru că sunt cu 50% mai ieftini.
Profit de 20.000 de lei
Preţul unei tone de brichete din rumeguş este de 600 de lei, iar o tonă de peleţi costă 160 de euro. Profitul firmei Tomimpex RG a fost în 2012 de 20.000 de lei, iar în 2013 de 18.000 de lei.
Cei doi antreprenori spun că brichetele produse de ei pot fi folosite, de asemenea, şi la alimentarea centralelor termice şi a cuptoarelor, nu numai pentru grătare. O tonă de peleţi din rumeguş presat este echivalentul a 3 tone de lemne, iar costurile, spun cei doi soţi, sunt mai mici cu 50% faţă de cele suportate pentru gaze naturale.
Va mai recomandam: Afacere de succes, după model german, la Bistriţa-Mehedinţi
La numai un an după ce a deschis prima fermă de găini ouătoare din Mehedinţi, administratorul acesteia, Cornel Stroescu, şi-a extins afacerea deschizând o a doua hală cu o capacitate de 8500 de păsări. Până acum a investit peste 800.000 de euro, iar pentru viitor, fermierul, care a avut curajul să investească în agricultură, are planuri mari.
VIDEO Care sunt secretele unei afaceri de succes în IT?
Cristi Badea (Mavenhut), Sebastian Văduva (Appscend) şi bloggerul adevarul.ro Mircea Goia au discutat, la Adevărul Live, joi după-amiază, despre secretele startup-urilor.