Arad: Viitorul sigur e prea scump pentru arădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa banilor îi determină pe cei mai mulţi să se limiteze doar la ce e obligatoriu.

Firmele de asigurări oferă despăgubiri în multe sectoare, de la cele pentru copii, când se pot crea burse de studii, până la malpraxis, în cazul tuturor profesiilor. Cu toate acestea, vremurile de recesiune îi fac pe arădeni să se limiteze doar la ce e obligatoriu, în dauna siguranţei zilei de mâine.

„Ştim toţi că în Occident asigurările reprezintă o parte importantă. La salariile noastre însă de unde să ne permitem să reunţăm la bani? De multe ori, de abia ne ajung de la o lună la alta. Eu am un venit mulţumitor, dar nu mă pot lipsi de bani”, a spus Dragoş Vianu, care şi-a încheiat doar RCA-ul şi pensia privată obligatorie.

Ar vrea asigurări medicale

Mulţi arădeni spun că şi-ar dori să încheie asigurări private de sănătate, pentru cazuri în care ar avea nevoie de intervenţii chirurgicale în străinătate, dar lipsa banilor îi opreşte.

A scăzut şi numărul celor care-şi încheie asigurări de viaţă. „Acoperă necesităţile financiare cauzate de incapacitatea de muncă şi pierderea venitului de spitalizare, intervenţii chirurgicale, boli critice şi deces”, a explicat Alex Merce, reprezentantul unei companii care se ocupă cu intermedierea asigurărilor. Asigurările obligatorii sunt cele pentru maşină, RCA, şi un 2 la sută direcţionat către un fond de pensii private. Din a doua jumătate a verii, urmează încă o poliţă obligatorie, pentru asigurarea locuinţei în caz de calamităţi naturale.

Încă o asigurare impusă

De la începutul anului viitor, e preconizată şi direcţionarea unui procent de 2 la sută către domeniul sanitar. „Va fi obligatorie încheierea unei poliţe pentru locuinţă, în caz de calamităţi. Vorbim aici despre dezastre cum sunt incendiile sau cutremurele. În alte cazuri, rămâne opţiunea facultativă”, a spus Oana Uncrop, agent de asigurări în Arad. Uncrop confirmă că sumele investite de arădeni au scăzut. „Nu se poate spune că oamenii se ghidează după principiul că nu li se poate întâmpla tocmai lor. Dar lucrurile merg foarte prost de când e criză, aproape nimeni nu-şi mai face asigurare de viaţă, de sănătate sau CASCO”.

CASCO versus RCA

RCA-ul obligatoriu, pentru o maşină de 1.400 cmc, este estimat la 335 de lei pentru o jumătate de an. La nivel naţional însă studiile arată că există un procent destul de mare de maşini care circulă fără să-şi fi achitat taxa: aproape 25 la sută. Asigurarea CASCO pleacă de la aproximativ 295 de euro pe an.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite