„Die Presse” promovează într-un articol turismul din Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicația austriacă “Die Presse” promovează într-un articol orașul Arad. Autorul vorbește despre Arad ca de o “mică Vienă care merită o vizită de o zi”. Impresionat, el vorbește despre clădirile istorice din municipiu, despre viața de noapte și despre Cetatea Aradului.

„Dacă te urci în tren şi traversezi câmpia Panonică, după numai câteva ore ajungi la Arad, un loc în care farmecul unei Austrii de altădată se îmbină cu o viaţă de noapte animată, un oraş încărcat de istorie“, își începe autorul din Die Presse articolul despre vizita la Arad.

Orice austriac se poate simți ca acasă

Fără doar și poate, vizita la Arad, l-a marcat pe autorul articolului care a menționat că aici “orice austriac se poate simți la Arad ca acasă, ori se poate întoarce în timp, într-o Austrie imperială, undeva înainte de Primul Război Mondial”.

 În articolul său, autorul a trecut “în revistă”câteva dintre clădirile pe care le-a observat în Arad și care l-au impresionat datorită arhitecturii dar și a istoriei. Spre exemplu acesta recomandă ca turist să înnopteze la “Hotelul Ardealul”, care a purtat înainte numele de „Zum Weissen Kreuz“ şi în a cărui sală de concerte au fost prezenți Franz Liszt, Johannes Brahms şi Johann Strauss. Totodată, autorul specifică că nenumărate personalități istorice, precum împăratul Franz Joseph, a înnoptat aici.

Cetatea Aradului, una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar

În reportaj mai este descrisă și Cetatea Aradului, iar autorul oferă mai multe date istorice despre aceasta. Este amintit faptul că fortăreaţa a folosită şi ca închisoare, unde au fost întemniţaţi mai mult de 500 de ofiţeri ai armatei regale ungare, printre care şi cei 13 generali ai armatei imperiale austriece executaţi în 1849 la Arad sub acuzaţia ca s-au alăturat mişcării revoluţionare a lui Lajos Kossuth şi au susţinut revendicările maghiare de independenţă faţă de Imperiul Austriac, încălcând astfel jurământul de loialitate faţă de de Casa de Habsburg.

De asemenea, autorul reportajului menționează că, cel mai cunoscut dintre deţinuţi a fost Gavrilo Princip, autorul atentatului de la Sarajevo.

Viața de noapte din Arad: dansatoare pe tocuri înalte și paznici solizi

Die Presse mai prezintă și Ștrandul Neptun din Arad, „unul dintre cele mai mari ştranduri şi parcuri de distracţii ale Europei de Est, construit direct pe malul Mureşului“. Dansatoare pe tocuri periculos de înalte, inimi deschise şi o mulţime de paznici solizi, aşa descrie Die Presse viaţa de noapte a oraşului.

După ce amintește de Piața Catedralei, Teatrul Vechi și sinagogă, la finalul articolului din “Die Presse” autorul recomandă Aradul pentru o călătorie „pe nepusă masă“.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite