Teleormăneni chemaţi să dea cu subsemnatul la CNCD după ce au dat Like pe Facebook la nişte postări care o vizau pe o angajată a Primăriei Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre printscreen-urile din citaţie
Unul dintre printscreen-urile din citaţie

Mai mulţi teleormăneni au fost citaţi de CNCD după ce au comentat pe Facebook la adresa unei angajate a Primăriei Alexandria, despre care presa locală a scris că ar fi fina primarului.

11 persoane din Alexandria, judeţul Teleorman, au primit săptămâna trecută citaţii de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce Cristina Teodorescu, o angajată a Primăriei Alexandria ca poliţist local, a depus o plângere, acuzând că este discriminată în urma unor comentarii făcute pe Facebook. Unii dintre cei 11 au făcut anumite comentarii, iar alţii au dat doar Like.

Ce se precizează în citaţie:

„Prin prezenta vă solicităm să constataţi aplicarea articolului 15, fiind identificat «acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea uneie atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de aparteneţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia».

Inclusiv imaginile publicate cu persoana mea au fost alterate, disproporţionat pe lăţime pentru a părea o persoană mai grasă decât în realitate, tehnică folosită pentru prelucrarea imaginilor fiind «stretch/width».

Acest comportament vă rog să-l reţineţi în sarcina adminsitratorului/administratorilor şi editorilor comunităţii Alexandria, Teleorman, România ca fiind responsabili pentru publicarea şi propagarea în mediul online a acestora afirmaţii conform celor descrise anterior şi în sarcina persoanelor ce au participat la discuţii prin publicare de comenatrii sub numele sau pseudonimele....”.

Autoarea plângerii mai cere ca tot ce înseamnă conţinut al plângerii la CNCD să fie ţinute la secret.

„Doresc ca informaţiile din această cerere să fie tratate de către CNCD în mod confidenţial şi să nu fie dezvăluite către terţe părţi ce nu au un interes în acest caz“, se arată într-una dintre citaţii.
comentarii facebook teleorman foto

Reacţia unuia dintre teleormănenii ce au primit citaţii

Unul dintre cei citaţi de CNCD este Dragoş Enache, agent de vânzări, în vârstă de 31 de ani, care locuieşte în Alexandria. Spune că joia trecută a primit o înştiinţare de la poştă că are o recomandată de ridicat. Credea că e vorba de ceva de la primărie legat de locul de parcare. Vineri a mers să ridice recomandata.

„Mi s-a părut destul de ciudat, era un plic destul de mare. Când mă uit pe el: Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. M-am aşezat pe o bancă pe centrul pietonal şi am desfăcut plicul. Şi am început să citesc. Am văzut că primisem o plângere din partea doamnei Cristina Teodorescu Ionela referitor la nişte postări pe care le-am avut atât eu, cât şi alte 11 persoane. Erau nişte postări referitor la nişte materiale care au apărut pe pagina Facebook Alexandria, Teleorman, România. Erau nişte materiale referitoare la nişte articole care apăruseră în Liber în Teleorman în care doamna sau domnişoara Carmen Dumitrescu dezvăluia cum s-au îmbogăţit unii peste noapte în primărie. Niciodată nu m-am gândit că se va ajunge aici“, povesteşte acesta.

Dragoş mai spune că acele comentarii care i se impută le-a făcut la adresa unor situaţii sau articole, nicidecum la adresa unor persoane. „M-am referit strict la cum mănâncă unii din banii primăriei, s-au făcut balene. Dânsa a luat-o ca atac la persoană. Nu o cunosc personal“, adaugă acesta, referindu-se la Cristina Teodorescu.

În citaţie, teleormăneanul este acuzat de discriminare: „Sunt acuzat că prin comentariile pe care le-am avut la adresa dânsei am jignit-o făcând-o balenă şi că i-am distrus reputaţia în oraş şi că nu se poate reintegra în societate până la finalul vieţii“.

Acesta susţine că se aşteaptă la ce e mai grav: la o amendă mare, tot felul de şicane în momentul în care o să aibă nevoie de ceva de la primărie, inclusiv să fie agresat. „Mi-este frică să mai ies şi pe stradă“, afirmă el.
„Ca şi cetăţean, plătitor de taxe, consider că încă îmi pot exprima opiniile liber. (...) Am preferat să rămân în oraşul ăsta în ideea şi în speranţa că poate se va schimba ceva, vreodată“, mai afirmă acesta.

El spune că a mai avut postări acide pe Facebook. „Niciodată nu m-am trezit cu vreo citaţie acasă“, adaugă Dragoş. Întrebat ce are de gând să facă, acesta spune că, dacă va primi amendă, o va contesta în instanţă.

Mai zice că se simte ca un urmărit politic. Până pe 16 decembrie 2017 folosea un alt ID de Facebook, iar în urma a două comentarii pe care le-a făcut la articole despre autoarea plângerii la CNCD a primit înştiinţare de la Facebook că i-a fost ştearsă pagina. Dragoş consideră „halucinant“ modul în care autoarea plângerea a strâns date despre cei 11 care au comentat pe Facebook, timp de 6 luni de zile.

Pe 5 iunie toţi cei vizaţi sunt chemaţi la Bucureşti, la CNCD, să-şi exprime punctele de vedere.

comentarii facebook teleorman foto

Reprezentanţii paginii „Alexandria, Teleorman, România“: S-a primit inclusiv o ameninţare cu bombă

Reporterul Adevărul a luat legătura cu cei de la grupul public de Facebook „Alexandria, Teleorman, România“, existentă de circa 8 ani, cu aproximativ 23.000 de membri, cât jumătate din populaţia Alexandriei. Un domn de la acest grup public, care a ţinut să-şi păstreze numele anonim, spune că acestei comunităţi pe Facebook i se impută că i-ar fi distrus viaţa persoanei care a făcut plângere la CNCD, „că este sigură că nu se vor remonta cele spuse pe parcursul vieţii sale, că este discriminată“.

„La un moment dat apăruse pe pagină un pamflet referitor la lucrarea lui George Orwell, Ferma animalelor, şi individa respectivă căuta orice element să se identifice cu unul din porcii din Ferma animalelor, că unul dintre porci are ochelari“, afirmă reprezentantul comunităţii Alexandria, Teleorman, România.

Potrivit acestuia, identitatea administratorilor şi moderatorilor comunităţii nu este cunoscută.

O altă acuzaţie care i s-a adus acestei comunităţi e că ar fi modificat „printr-o tehnică specială“ fotografii de pe Facebook şi ar fi făcut-o să arate altfel decât este în realitate. „Poze – care au fost luate ca atare de pe Facebook, de pe spaţiul public - au fost modificate printr-o tehnică specială să pară grasă, dar pozele sunt exact cum le-a postat respectiva pe Facebook“, mai precizează reprezentantul comunităţii.

Acesta mai afirmă că, anul trecut, când aveau loc proteste împotriva OUG 13, administratorii paginii „Alexandria, Teleorman, România“ au fost ameninţaţi de pe nişte conturi false că vor avea mari probleme. „După ce au apărut informaţii la adresa afacerilor finilor primarului au apărut conturi false - (...)  inclusiv s-a primit o ameninţare cu bombă. Da, că la sediul paginii va veni o ameninţare cu bombă“, adaugă reprezentantul.

Lucrurile, susţine acesta, nu s-au oprit aici, ci s-ar fi trecut la jigniri, online: „această pagină e administrată de persoane bolnave psihic, idioţi, cretini, curve, nişte jigniri foaret urâte – au fost câteva săptămâni întregi când au apărut; când s-au făcut publice, la fel a dispărut contul respectiv“.

Acesta afirmă că este prima dată când administratorii paginii se confruntă cu o asemenea situaţie. Mai consideră că acest gest – plângerea făcută la CNCD – este „incalificabil“, că e „un pumn în gură pus cetăţenilor simpli, oneşti, care, pur şi simplu, şi-au exprimat părerea cu privire la cum se derulează afaceri, cum se cheltuie banul publicul şi cum se derulează afacerile din bani publici“. Şi că se simte ca în anii 50, când a avut loc colectivizarea.

„Majoritatea comentariilor nu sunt jignitoare, sunt nişte aluzii la cum s-au îngrăşat unii, ca şi metaforă, din bani publici“, adaugă interlocutorul.

Acesta mai susţine că niciun poliţist local, care face teren, nu ar cunoaşte-o pe Cristina Teodorescu. Reprezentantul comunităţii se mai întreabă cum această poliţistă locală, aşa cum e aceasta încadrată, care nu are atribuţii de cercetare judiciară şi nu are mijloace de cercetare prin care să afle IP-uri de calculatoare, a reuşit să afle identitatea celor care au făcut comentarii, respectiv la adresa lor de domiciliu.

Reprezentantul comunităţii subliniază că oamenii care au comentat pe pagină sunt „cetăţeni care îşi exprimă nemulţumirea legat de cum se calculează banul public“ şi că printre cei care au primit citaţii s-ar număra şi oameni care au dat like la postări.

Cei care reprezintă grupul de Facebook susţin că vor păstra acelaşi stil de comunicare ca şi până acum.

Citaţie pentru Like

„Zeci de teleormăneni s-au trezit cu citaţii la adresele de domiciliu, desi unii nu mai locuiesc în ţară de 5, chiar 20 de ani. Motivul? Că au dat comment sau doar simplu LIKE la postari de pe aceasta pagini.

(...) Într-un oraş în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, unde ai INTERZIS la a da like-uri la postări anti PSD, unde peste jumătate din populaţia activă lucrează în instituţii bugetare controlate politic, acum există repercusiuni grave asupra simplilor cetăţeni care comentează sau dau like pe facebook la postări referitoare la afacerile derulate de finii primarului, angajaţi ai primăriei cu...primăria!“, se mai arată pe pagina Alexandria, Teleorman, România, într-o postare de azi, 22 mai.

Reprezentanţii paginii „Alexandria, Teleorman, România“ au dat şi un comunicat de presă:

„COMUNICAT DE PRESĂ

În lumina ultimelor evenimente în care este implicată pagina Alexandria, Teleorman, Romania, suntem abilitaţi să facem următoarele precizări:

Aceasta pagină de Facebook gândită ca o comunitate online a fost înfiinţată acum mai bine de 8 ani de zile, dintr-un soi de patriotism local. Pe aceasta pagină s-au postat, principial, fotografii din Alexandria şi poveşti de viaţă din oraş, date istorice.

În timp, comunitatea a ajuns să fie apreciată de un număr de oameni egali cu populaţia unui mic oraş, peste jumătate din populaţia efectivă a Alexandriei. Peste 23.000 de utilizatori Facebook au dat like paginii, fără niciun fel de intervenţie financiară, în aceşti 8 ani, întrucât au apreciat o libertate editorială deplină, fără ingerinţe economice, şi, mai ales, politice.

În timp, aici s-a agregat o frumoasă comunitate care a dus la apariţia multor rubrici dedicate, de la #RepublicaFantasticaTeleorman pana la #OameniDinAlexandria, "maşina timpului" (care a creat o adevărată arhiva de fotografii istorice cu Alexandria), dar şi ştiri.

Întrucât audienţa a crescut considerabil, au apărut şi persoane care voiau să-şi expună neajunsurile sau păsurile. Iar devizul acestei pagini a devenit, şi a rămas: "Împreună, pentru o Alexandria mai bună! Prezentăm în general aspecte şi fotografii pozitive din Alexandria, făcând derogare doar cu scopul corijării."
Audienţa acestei comunităţi a făcut ca pagina să devină cea mai mare de profil din întreg judeţul Teleorman, şi de aici şi dorinţa de ingerinţă politică, care, pentru că a fost refuzată în mod constant, a provocat frustrări în rândul puterii locale, care a încercat să preia pagina, mai întâi într-un mod pecuniar, ulterior prin forţa să o elimine.

Nu mai menţionăm presiunile editoriale, ameninţări, inclusiv cu "bomba la sediul paginii" care au apărut cu ocazia mişcărilor de stradă generate de OUG13. Pentru că, în general, presa din Teleorman este dependentă de politic, aici a fost şi este un spaţiu liber de diseminare a informaţiilor, necenzurate şi nealterate.
Lucru care a început să deranjeze, deşi, principial, informaţiile prezentate aduceau un aport constructiv la comunitate, prezentând, spre exemplu, lucrări edilitare făcute la calitate proastă care chiar puteau provoca pericole pentru cetăţeni, în unele cazuri (ex: pista de cicislm din zona agrement Vedea).

A fost momentul cand purtătoarea de cuvânt şi administratora paginilor primarului Alexandriei a început să atace, de pe contul primarului, aceasta pagină, şi momentul în care conturi neasumate de Facebook apropiate de Primăria Alexandria au adus jigniri incalificabile persoanelor pe care ei le considerau responsabile de administrarea acestei pagini, precum şi unei jurnaliste locale care publică materiale cu privire la afacerile finilor primarului, care erau diseminate şi pe această pagină.

Tot atunci, pentru că ameninţările şi santajul pe care le primeam de pe conturi neasumate nu au avut efectul scontat, asupra acestei pagini a început un atac informatic fără precedent, ale cărui consecinţe se resfrâng şi astăzi: postări sau simple share-uri în care se prezentau afacerile finilor primarului au fost şterse definitiv de pe platformă, iar pagina a fost sancţionata cu blocarea temporară mai multe zile, iar reach-ul (audienţa paginii) a fost grav afectat, informaţia ajungând la din ce în ce mai puţine persoane, deşi numărul de abonaţi este mare.

Pagina a fost în câteva rânduri în riscul iminent de a fi închisă definitiv, ştearsă complet de pe platforma Facebook. (unor) Angajaţi din aparatul bugetar local li s-a interzis să o mai aibă la aprecieri, ori să interacţioneze în orice fel cu aceasta: interzis la like, share, comentarii. Pentru că nu s-a reuşit, deşi eforturile au fost considerabile, a urmat atacul fără precedent la libertatea de exprimare care s-a materializat în aceste zile: zeci de alexandrineni, oameni simpli, fără funcţii importante , fără să fie persoane publice, fără să fie jurnalişti sau formatori de opinii s-au trezit cu citaţii la domiciliu pentru simplul fapt că "au participat la discuţii" cu privire la afacerile derulate de finii primarului Alexandriei, precum şi funcţiile în care acesta i-a uns.

Acest lucru este de o gravitate inimaginabilă într-o ţară care se vrea a fi democratică, în anul 2018. Zeci de persoane au fost identificate printr-un acces, probabil ilegal, la sistemul informatic de evidenţa a populaţiei care ţine de primărie, unele poate chiar în mod eronat, şi s-au depus plângeri împotriva acestora: în total mii de coli A4 au fost printate cu postări de pe aceasta pagină şi comentariile acestora, majoritatea capturilor fiind făcute la câteva minute după postări, semn că cineva s-a ocupat în mod continuu de monitorizarea cetăţenilor care îşi exprimă opinii, cele mai multe oneste, nejignitoare şi cu aluzii metaforice la cum se îngraşă persoane din bani publici.

O persoană a primit citaţie doar pentru că ar fi pus emoticonul (ha-ha- râset) la postări şi comentarii cu privire la fina primarului. Acest lucru s-a întâmplat la fix un an după ce primarul Alexandriei a declarat în presa centrală, la oră de maximă audienţă, că va angaja detectivi particulari care să stea pe urmele acelor jurnalişti şi formatori de opinie din Alexandria care nu publică informaţii care să fie pe placul acestuia. Acesta a declarat că vrea să afle: "cu cine comunică aceşti oameni, cu cine se întâlnesc şi de unde primesc bani", cu nominalizare directă la această pagina, dar şi la alte 3 publicaţii locale.

Coroborate, ambele aspecte sunt, în opinia noastră, de o gravitate fără precedent, atât în Teleorman, cât şi în România.

Ne exprimăm regretul că persoane oneste din Alexandria au acum de suferit din cauza că s-au exprimat sincer pe această platformă, şi va asigurăm că, atât timp cât pagina aceasta va mai exista, vom continua să fim o voce liberă, apolitică, şi, în măsura în care este omeneşte posibil, imparţială.

Nutrim dorinţa ca, într-o bună zi, Alexandria şi Teleormanul vor fi libere, accesul la funcţiile publice se va face pe bază de meritocraţie, şi ca, într-un timp, va exista cu adevărat dezvoltarea acestei zone nepăstuite de soartă şi politicieni.

Ne înclinăm tuturor celor 23,622 !
Alexandria sunteţi voi!
Iar împreună suntem mai puternici! (administraţia)“.

teleormaneni parati la cncd foto surse

Autoarea plângerii la CNCD: „Orice persoană din România are dreptul să se apere în momentul în care este jignită, umilită, călcată în picioare“

Cristina Teodorescu susţine că a făcut plângerea la CNCD întrucât „orice persoană din România are dreptul să se apere în momentul în care este jignită, umilită, în momentul în care este călcată în picioare, ceea ce s-a întâmplat începând din octombrie 2017 şi continuă şi acum după ce ei au primit înştiinţarea de la CNCD“.

Aceasta se află momentan în concediul medical şi, potrivit declaraţiilor primarului Alexandriei, Victor Drăguşin, Cristina Teodorescu este încadrată ca poliţist local, are atribuţii de comunicare la Poliţia Locală şi nu a fost niciodată consilierul său personal, nici purtătorul său de cuvânt.

Autoarea plângerii al CNCD susţine că totul a plecat de la trei materiale pe care aceasta le numeşte „fake news-uri“, publicate în presa locală, pentru care există pe rol un proces.

Cristian Teodorescu mai spune că materialele respective au fost distribuite pe Facebook, pe comunitatea „Alexandria, Teleorman, România“.

„Acolo, oameni care nu m-au văzut niciodată, care nu mă cunosc, care nu ştiu cum arăt nici fizic, care nu ştiu cine sunt, care nu au nicio legătură cu mine, cu familia mea, cu ceea ce fac eu s-au gândit ei, timp de trei luni de zile, că trebuie să-mi spună că sunt grasă, obeză, supraponderală, că sunt porc, că sunt balenă, că sunt ren, multe, retradată psihic, handicapată, în toate felurile“, a declarat Cristina Teodorescu pentru „Adevărul“. Întrebată de ce a cerut ca conţinutul plângerii de la CNCD să fie secret, ea spune că i „se pare normal ca fiind vorba de o persoană privată ca lucrurile să se deruleze în privat“.

Mai susţine că acuzaţiile legat de afacerile sale cu statul nu ar fi reale şi că vrea ca în cazul plângerii făcute la CNCD să se aplice legea. Însă după ce va primi soluţia CNCD susţine că îi va da în judecată pe o parte dintre cei ce au comentat pe Facebook. „Vreau să se aplice legea împotriva unor persoane care nu mă cunosc, care nu ştiu cum arăt şi care nu au dreptul, indiferent cum aş arăta eu, necunoscându-mă pe mine, să se exprime public despre mine, o persoană privată, Cristina Teodorescu, cu asemenea cuvinte. (...) Ce voi dori de la unii dintre ei, după ce se va pronunţa CNCD, mă voi pronunţa în instanţă“, adaugă aceasta.

Întrebată cum a reuşit să facă printscreenuri la scurt timp după ce postările au fost făcute, cu slujba pe care o are, Cristina Teodorescu spune că acele printscreen-uri le-ar fi făcut soţul ei, prietenii, avocaţii.

Opinia Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Haller Istvan, membru în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu statut de secretar de stat, a declarat că instituţia la care lucrează „nu face somaţii“, „şi în cel mai rău caz noi putem să pronunţăm recomandări“. Adaugă că persoanele au fost citate să-şi spună punctul de vedere.

Întrebat care sunt motivele pentru care cele 11 persoane din Teleorman s-au trezit, în cutia poştală, cu plicuri stufoase de la CNCD, acesta a afirmat că: „Probabil au făcut nişte comentarii care încalcă dreptul la demnitate. De obicei, prin comentarii pe Facebook asta se întâmplă. (...) Noi, în situaţia în care constatăm o faptă de discriminare, putem să aplicăm amendă contravenţională până la cuantumul de 100.000 de lei şi sunt situaţii în care constatăm că nu e nevoie să dăm amenzi, putem să formulăm nişte recomandări“.

„Conform legii noastre, în momentul în care noi primim o petiţie, indiferent cine şi împotriva cui se plânge, avem obligaţia să cităm părţile. Atunci doamna respectivă s-a plâns împotriva unor persoane, noi, conform prevederilor legale, am trimis citaţiile respective ca să vină într-o zi la CNCD. Dacă doresc, pentru că nu este obligatorie prezenţa, vin şi explică în faţa CNCD-ul despre ce este vorba, dacă nu vin, nu este nicio problemă, pot să trimită şi prin poştă un punct de vedere şi noi analizăm după aceea. Noi avem obligaţia să cităm“, mai precizează Haller.

Potrivit acestuia, nu e prima dată când CNCD primeşte petiţii legat de ce apare pe Facebook. „Am ajuns într-o situaţia în instanţă, iar instanţa s-a pronunţat că «Facebook-ul este loc care nu e privat, e public». Şi noi putem să amendăm dacă apar chestiuni discriminatorii pe Facebook“.

Ca procedură, Haller susţine că atunci când părţile au spus tot ce aveau de spus legat de acest caz, CNCD deliberează. „Analizăm dacă faptele reprezintă discriminare sau nu şi dacă da, atunci putem să aplicăm amendă“. Amenda contravenţională poate fi contestată în instanţă.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite