Campania de microcipare a câinilor se mişcă greu în Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de microcipare a câinilor cu stăpân avansează cu greu în judeţ, din cauza reticenţei proprietarilor de animale. Potrivit reglementărilor în vigoare, microciparea câinilor cu stăpân este obligatorie şi trebuie finalizată până la sfârşitul lunii februarie 2015.

Procedura se derulează însă cu greutate în judeţul Teleorman, unde din cei aproximativ 150.000 de câini cu stăpân, aflaţi în evitenţele Direcţiei Sanitar Veterniare şi pentru Siguranţa Alimentelor, au fost vaccinaţi antirabic şi microcipaţi, doar în jur de  4000-5000 de exemplare, adică un procent de aproximativ 3,3%.

Teleormănenii proprietari de câini ignoră prevederea legală, în principal, din cauza costului microcipului. Pentru fiecare câine, preţul procedurii poate ajunge până la 15 lei, o sumă considerată prea mare în special de proprietarii de patrupede din mediul rural.

”Eu nu aş fi de acord. Pentru că locuri de muncă nu sunt, trăim din pensiile la amârâţii de părinţi. Să mai plătim pentru un câine pe care îl ţin legat, nu aş fi de acord. Nu e nicio treaba asta. M-aş duce aş lua un bulion, o fidea, o mâncare în casă. Îi dau degeaba?”, a spus un proprietar de câine din mediul rural, nemulţumit de noua lege.

Amenzi de până la 5000 de lei

Legea care impune obligativitatea microcipării animalelor cu stăpân prevede  ca proprietarul câinelui să suporte preţul microcipului, iar statul  să suporte manopera de implementare a cipului şi manopera de vacinare antirabică, inclusiv vaccinul.

Termenul limită până la care trebuie încheiată operaţiunea este finalul lunii februarie, după ce iniţial un astfel de termen a existat la 31 decembrie 2014, dar a fost devansat din cauza procedurii greoaie.

Potrivit legii, refuzul deţinătorilor de câini de a microcipa animalele se sancţionează conform legii cu amenzi între 2000 si 5000 de lei.

Există riscul ca, în Teleorman, campania să nu se încheie la timp

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Teleorman au semnalat autorităţilor judeţene faptul că , în judeţ, campania de microcipare avansează greu şi este posibil ca termenul limită să nu poată fi respectat.

”Rugăm Instituţia Prefectului precum şi organele de conducere de la nivelul tuturor localităţilor să sprijine prin orice mijloace (achiziţionare de microcipuri, acordare de sprijin logistic în oameni şi echipamente)medicii veterinari de la nivelul localităţilor în vederea finalizării acţiunilor ”, a transmis DSVAS către Prefectura Teleorman.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite