FOTO Aproximativ 7.000 de elevi din Teleorman au primit fişe trase la imprimantă în loc de Abecedar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lipsa Abecedarelor, învăţătoarele au înfrumuseţat băncile cu pliante şi flori
În lipsa Abecedarelor, învăţătoarele au înfrumuseţat băncile cu pliante şi flori

15 septembrie 2014 are toate şansele să rămână în istoria învăţământului românesc drept ziua în care, pentru prima dată după 1989, elevii din clasele I şi a II-a au început şcoala fără manuale. Pentru aproximativ 7.000 de elevi din Teleorman, prima zi de şcoală a însemnat fişe trase la imprimantă sau pliante, în loc de manuale.

Dacă în anii trecuţi, Abecedarul colorat găsit pe bancă constituia bucuria fiecărui copil de clasa I, anul acesta tradiţia a fost spulberată de gestionarea necorespunzătoare a procedurilor de licitaţie.

12.000 de elevi teleormăneni din clasele I şi a II-a s-au aşezat astăzi în bănci, fără manuale. Învăţătoarele s-au străduit cum au putut să facă, totuşi, o amintire plăcută din prima zi de şcoală. Au înfrumuseţat clasele cu flori, iar pe băncile elevilor au pus pliante şi fişe trase la imprimantă, pentru ca cei mici să nu găsească băncile goale. 

Pentru toate învăţătoarele, situaţia de astăzi a fost o ”premieră” nefericită întâlnită pentru prima dată în zeci de ani de carieră.

”Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. Elevii găseau pe bănci în prima zi de şcoală un Abecedar nou pe care îl şi păstrau până la sfârşitul anului şcolar. De data aceasta noi avem speranţa că în scurt timp, după promisiunile pe care le-am primit vom avea aceste manuale”, ne-a spus Florica Soare, învăţător la Şcoala gimnazială  ”Ştefan cel Mare” din Alexandria. 

Elevii vor lucra după fişe pregătite de învăţătoare

Pentru următoarele săptămâni de şcoală în care nu vor avea manuale, învăţătoarele au pregătit materiale didactice cu care au venit de acasă.  ”Până atunci facem tot ce se poate Ne-am scos fişe pe imprimantă, lucrăm, le-am dat orarul, încercăm şi noi cu tot ce se poate”,  a mai spus învăţătoarea.

Alături de micuţii dezamăgiţi de lipsa Abecedarelor, la şcoală au venit astăzi şi părinţii, cei mai mulţi dintre ei resemnaţi în faţa problemei.

”Este o situaţie specială, e adevărat. În fiecare an au fost manuale. Am înţeles că nu depinde de şcoală. Este problema Guvernului. Am înţeles că s-au depus nişte contestaţii şi am înţeles că undeva  spre sfârşitul lunii se va rezolva”, ne-a spus părintele unui elev de clasa I.

Cel mai optimist termen-1 octombrie

Deşi MInisterul Educaţiei promite că manualele vor ajunge ” în cel mai scurt timp” pe băncile copiiilor care au început şcoala , procedurile greoaie ar putea amâna venirea manualelor până în octombrie. Ministerul Educatiei a lansat in aprilie licitatia privind achizitia de manuale scolare şi a anuntat pe 4 august ca licitaţia a fost câştigată de  CD PRESS SRL si SIVECO.

Mai multe edituri au contestat rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor , la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.Contestaţii s-au depus şi la DNA. Se aşteaptă soluţionare acestora şi trecerea termenelor legale.

Daca nu vor fi depuse noi contestatii, Ministerul  Educaţiei va incheia contract cu firmele castigatoare, iar manualele digitale vor fi publicate pe www.manuale.edu.ro. 

Va urma apoi o perioada în care invatatorii vor studia oferta si vor alege un manual din cele castigatoare. Abia după această etapă scolile vor face comenzile pentru manualele tiparite, pentru ca acestea sa ajunga în bănci. 

Octombrie devine astfel cel mai optimist termen pentru ajungerea manualelor în şcoli.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite