Strada cu cele mai multe monumente istorice
0Printre monumentele cele mai importante se numără Gara din Alexandria, Casa Ţole sau fosta casă boierească Zarzăre. Aceasta din urmă a fost şi policlinică, iar în momentul de faţă este Palatul Copiilor.
Strada Alexandru Colfescu, care poartă numele celui mai renumit primar al Alexandriei, era în trecut bulevardul cu principalele instituţii printre care gara şi primăria. În perioada interbelică centrului oraşului era la intersecţia străzii Colfescu cu actuala Stradă Dunării, iar Mihai Ciorică, fost proprietar al unei case-monument de pe această stradă, îşi aminteşte cu melancolie de vremurile când casa făcea parte din centrul urbei. „Avocat Alexandru Colfescu a fost o stradă deosebită, plină de castani; era locul de plimbare al ofiţerilor, al intelectualilor, al oamenilor celor mai importanţi din oraş. Acum a ajuns o mizerie” povesteşte Mihai Ciorică. Casa de la nr. 53 a fost ridicată în 1911 de către Boezio Dumitru , tatăl unchiului lui Mihai Ciorică. „Boezio a venit din Italia în perioada în care se făceau deplasări şi investiţii, la începuturile capitalismului românesc. Casa este construită în stil italian de Boezio, acesta fiind inginer constructor,” mai spune Ciorică.
Conservarea patrimoniului fără bani
Acum imobilul este în proprietatea inginerului Marian Pârvu. Aceasta a cumpărat-o în 2004. Casa, construită la începutul secolului XX, are în jur de 400 de metri pătraţi şi se află într-o stare acceptabilă. „ M-au sunat cei de patrimoniu, după ce am cumpărat casa, să îmi spună să nu îi aduc modificări. I-am întrebat că dacă tot sunt atât de îngrijoraţi de ce nu îmi dau nişte bani să îi dau cu o vopsea lavabilă măcar, să se păstreze. Pot să spun că sunt foarte interesat de istorica acestei case”, zice inginerul.
Gara, aflată în capătul străzii Alexandru Colfescu, a fost inaugurată în anul 1895. La ora actuală, clădirea gării Alexandriei este inclusă într-un proiect european de reabilitare, dar lucrările nu au demarat încă. La început, gara făcea parte dintr-un plan de urbanism prin care edificiile şi locurile publice (primăria, grădina publică, poşta, hala, catedrala, baia comunală, gara) erau aşezate pe axul median ce traversa oraşul pe toată lăţimea lui.
Palatul Copiilor, sub emblema regelui Carol I
Clădirea din str. Alexandru Colfescu nr.20, este construită 1906, anul jubileului regal. Deasupra intrării principale, se află un medalion în relief cu portretul lui Carol. Acest imobil alcătuiește împreună cu casa Zarzără, astăzi Palatul Copiilor, un ansamblul arhitectural de o importanță deosebită.
Alte case-monument importante sunt Casa Marin Stoica ridicată în 1914, Casa Cătălin Borţun din 1889, Casa Ţole construită în 1893.